Δέσμευση 17 θέσεων στάθμευσης έξω από το Κολυμβητήριο απαίτησε το υπουργείο – Προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης
Με πολλές ελλείψεις τα έδρανα λόγω διακοπών – Φανουράκης και Καμαρίδης μονοπώλησαν τις αντιπολιτευτικές φωνές
Σε… καλοκαιρινούς ρυθμούς κινήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 26 Ιουλίου με πολλές απουσίες από τα έδρανα. Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις δυόμιση ώρες παρά τα 32 θέματα και τις οκτώ ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης. Τα μόνο θέματα που προκάλεσαν περισσότερη συζήτηση αλλά και αρκετές λογομαχίες ήταν αυτό του Κολυμβητηρίου και της αγοράς ακινήτου για Παιδικό Σταθμό.
Κόντρα Δημαρχόπουλου – Φανουράκη για τις ευθύνες γύρω από το Κολυμβητήριο
Δύο θέματα που αφορούσαν τις διαδικασίες αδειοδότησης του Κολυμβητηρίου, αυτό της έγκρισης του πίνακα για την στατική μελέτη επάρκειας και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και της δέσμευσης θέσεων στάθμευσης για την νομιμοποίηση του κτηρίου, έφεραν στην επιφάνεια το γνωστό θέμα. Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέλαβε να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των διαδικασιών ώστε να λάβει το Κολυμβητήριο νόμιμη άδεια λειτουργίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Φορτωθήκαμε το Κολυμβητήριο χωρίς άδεια από την Γραμματεία Αθλητισμού πριν χρόνια και έχουμε μπει σε μια χρονοβόρα διαδικασία που μοιάζει προτιμότερο να είχαμε φτιάξει ένα νέο Κολυμβητήριο». Με τις κινήσεις που γίνονται και εφόσον νομιμοποιηθεί το κτήριο, ο Δήμαρχος έκρινε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα τουλάχιστον για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Μάλιστα, τόνισε ότι το δεύτερο θέμα αφορά την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για να υπογράψει συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης 17 θέσεων στάθμευσης έξω από τον χώρο του κολυμβητηρίου για όσους θα παρακολουθούν τις δράσεις που γίνονται σε αυτό. Ο κ. Φανουράκης πίεσε τον κ. Δημαρχόπουλο να απαντήσει πότε θα λειτουργήσει επιτέλους ο χώρος, κατηγορώντας τον από την μια για προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, και υπενθυμίζοντας ότι το Κολυμβητήριο δεν έκλεισε επί ημερών του, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης. Περνώντας στην ‘’αντεπίθεση’’ ο κ. Δημαρχόπουλος, επέρριψε ευθύνες στον τότε αρμόδιο κ. Φανουράκη, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και καμία συντήρηση με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι σωληνώσεις και να καλείται τώρα ο Δήμος να πληρώσει 350.000 για την αντικατάστασή τους.
Οι Παιδικοί Σταθμοί και η αγορά ακινήτου
Ένα άλλο διαδικαστικό θέμα προκάλεσε έντονες συζητήσεις, αντιρρήσεις και ερωτήσεις γύρω από τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, οι οποίες είναι πράγματι αυξημένες, αφού απορρίφθηκαν 63 αιτήσεις γονέων λόγω έλλειψης θέσεων. Το θέμα αφορούσε την κατ’ αρχήν έκφραση γνώμης για την έγκριση αγοράς ακινήτου που λειτουργούσε ως παιδικός σταθμός επί της οδού Σάρδεων, μετά από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας. Ο κ. Φανουράκης και πάλι αντέδρασε στο κατά πόσον είναι δεσμευτική η απόφαση, για να ακολουθήσει μία μακρά συζήτηση σε έντονους τόνους για την διαδικασία που ακολουθείται και το πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Ο κ. Φανουράκης για κάποιο λόγο ήταν αντίθετος με την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου κάνοντας λόγο για μεθόδευση, ενώ είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κινήσεις και προσεγγίσεις μελών της συμπολίτευσης με μέλη της αντιπολίτευσης την στιγμή που συζητιόταν το θέμα. Τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού διευκρινίστηκε ότι αφορά κυρίως τον ορισμό πιστοποιημένου εκτιμητή (στον ρόλο των παλιών ορκωτών εκτιμητών).
Εγκρίθηκε η συνεργασία για τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» – Καθαρισμός της κοίτης του Κοσύνθου
Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές εγκρίθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την υλοποίηση της πράξης «Μονοπάτια Πολιτισμού στον δήμο Ξάνθης», κάτι που είχαμε παρουσιάσει εκτενώς στο παρελθόν. Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει στο Σώμα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου Αθανάσιος Μπαμπάτσος, αναφορικά με την διαχείριση μη επικίνδυνων αποβλήτων στον ποταμό Κόσυνθο. Ο κ. Μπαμπάτος ανέφερε ότι υπάρχουν σε πολλά σημεία μπάζα και σκουπίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επένδυση για την αξιοποίηση του Κοσύνθου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Ο κ. Τσέπελης εστίασε στην επόμενη μέρα μετά τον καθαρισμό της κοίτης, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση και επιβολή προστίμων, ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική.
Καταψήφισε η αντιπολίτευση τον απολογισμό του Δημοτικού Ραδιοφώνου
Με «λευκό» και ψήφους κατά εγκρίθηκαν τελικά κατά πλειοψηφία τα τρία θέματα που αφορούσαν τον ισολογισμό και τα πεπραγμένα του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης ζήτησε να μάθει γιατί η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Αλίκη Μιχαλοπούλου, καταψήφισε στο ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου τα θέματα. Όπως ανέφερε η ίδια, η παράταση Ενωτική Πρωτοβουλία είχε ζητήσει μελέτη βιωσιμότητας του ραδιοφωνικού σταθμού και διπλασιασμό, τουλάχιστον, των εσόδων του. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν θεωρούμε ορθό να επιχορηγεί ο δήμος με 120.000 ευρώ την επιχείρηση και αυτή να έχει κέρδη μόνο 10.000 ευρώ». Ο κ. Καμαρίδης συμφώνησε, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί και θέση της δικής του παράταξης.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ