Σε πορεία ανάκαμψης η Ξανθιώτικη καπνοβιομηχανία – Αύξηση κατά 5,5% στον τζίρο της από πέρσι. Εξαγωγές σε νέες αγορές σε τρίτες χώρες
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη ΣΕΚΑΠ με καινοτόμα προϊόντα, με δικά της σήματα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για άλλες χώρες», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρθουρ Νταβιντιάν σε συνέντευξη Τύπου
Κερδοφόρο ήταν το 2015 για την ΣΕΚΑΠ σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης και τα οικονομικά της στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από το Διοικητικό της συμβούλιο και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Άρθουρ Νταβιντιάν και τον αντιπρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο Γαλανίδη Κωνσταντίνο. Τρία χρόνια μετά την εξαγορά της από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη το 2013, η Ξανθιώτικη καπνοβιομηχανία δείχνει νε έχει ξεπεράσει τον «κάβο» και να ανακάμπτει αφού έχει εξασφαλίσει και την εργασιακή ειρήνη, κάτι που δεν ήταν δεδομένο εξ αρχής. Ωστόσο οι σκιές του παρελθόντος φαίνεται πως απασχολούν την νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ και αποτυπώνονται στην δήλωση του προέδρου του Δ.Σ.: «Σώσαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά υποτιμήσαμε τα προβλήματά της. Αντί να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή της ακόμη ταλαιπωρούμαστε με προβλήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι λειτουργούμε σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».
Κέρδη 1 εκ. ευρώ για την ΣΕΚΑΠ
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, η ΣΕΚΑΠ εμφάνισε τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το 2014, κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις και κέρδη ebitda 4,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 54% σε σχέση με το 2014. Το περιθώριο ebitda έφτασε στο 18%, όταν τα προηγούμενα έτη δεν είχε ξεπεράσει το 8%. Όπως έγινε γνωστό, η μείωση των εξόδων παραγωγής έφτασε το 23% λόγω κοινών αγορών με τη μητρική Donskoy. Επίσης κατέβαλλε 89 εκ. ευρώ φόρους, ενώ από το 2013 – 2017 οι φόροι ανέρχονται σε 308 εκ. ευρώ.
Επενδύσεις 35 εκ. ευρώ μετά την εξαγορά το 2013
Ο νέος ιδιοκτήτης έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα πέντε για την εξαγορά της, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων που αποχώρησαν και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Επίσης σημαντική ήταν η αύξηση όγκου πωλήσεων το 2015.
Ο συνολικός όγκος εξαγωγών ανήλθε σε 809,3 εκ. τεμ. τσιγάρα και το μερίδιο εξαγωγών 59,5% στον συνολικό κύκλο εργασιών. Επίσης η εταιρεία είχε 4,2 εκ. ευρώ συνολικές επενδύσεις σε: 1)Εξοπλισμός για συσκευασία τσιγάρων σε κασετίνες SENATOR. 2)Εκσυγχρονισμό της γραμμής συσκευασίας κομμένου καπνού σε σακουλάκια
3)Εκσυγχρονισμός της γραμμής συσκευασίας μεγάλων πακέτων 4)Εγκατάσταση
της καινούριας γραμμής παραγωγής SLIM. Παράλληλα στην εταιρεία εφαρμόστηκε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης 1,7 εκ. ευρώ με κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, με μεταθέσεις προσωπικού εντός της εταιρείας και με αναδιοργάνωση τμημάτων. Να σημειώσουμε πως σήμερα η εταιρεία απασχολεί 172 εργαζόμενους.
Νέες αγορές σε τρίτες χώρες
Όπως ανέφερε ο κ. Νταβιντιάν η ΣΕΚΑΠ σήμερα έχει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα κοντά στο 4% αλλά πως σ’ αυτό που δίνει προτεραιότητα είναι οι εξαγωγές. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το 59,5% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές και πως παράγονται σήματα με αποκλειστική διάθεση σε χώρες της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες. Η εταιρεία άνοιξε νέες αγορές όπως Πορτογαλία, Τουρκμενιστάν, Λιβύη, Κορέα και Ουκρανία. Αναφερόμενος στα νέα σχέδια ο κ. Νταβιντιάν είπε πως το 2016 θα δοθεί έμφαση στην ποιότητα και θα εφαρμοστέι ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: Τεχνολογικές δοκιμές νέων υλικών, εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου ποιότητας, επιτροπή καπνιστικής αξιολόγησης χαρμανιών, ανανέωση πιστοποιητικών ποιότητας, νέες τεχνικές παράμετροι
Επεξεργασίας πρώτων υλών και μείωση των απωλειών.
Προβλήματα από την γραφειοκρατία και τις απεργίες
Ο κ. Νταβιντιάν δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία που τα προσδιόρισε σε: 1)Προβλήματα από τις τακτικές πανελλαδικές απεργίες 2) Γραφειοκρατία στις τελωνειακές Υπηρεσίες 3)Κενά και ασάφεια στην εργατική νομοθεσία.
Σ’ ότι αφορά δε την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείες είπε πως θα δοθεί έμφαση στον Επαγγελματισμό, την πίστη και την ικανότητα ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του που απορρέουν από την ρευστότητα και την αστάθεια του οικονομικού κ αι φορολογικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην χώρα μας μας: «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για στόχους στην Ελλάδα. Το νομοθετικό πλαίσιο και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις θέλουν σταθερό περιβάλλον για να βάλουν στόχους. Εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε συνέχεια απεργίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που μπλοκάρουν τα προϊόντα μας, ατελείωτη γραφειοκρατία στα τελωνεία και ασάφεια στην εργατική νομοθεσία. Εν πάσει περιπτώση, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη ΣΕΚΑΠ με καινοτόμα προϊόντα, με δικά της σήματα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για άλλες χώρες».