Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατεδαφίζεται η οικοδομική δραστηριότητα

Κατεδαφίζεται η οικοδομική δραστηριότητα

0
oikodomoi ens

Εκδόθηκαν 72 άδειες ανέγερσης και κατεδάφισης στο νομό το 2015. 40 από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο του 2016. 182 άδειες το 2015 σ’ όλη την ΑΜΘ

Κανένα σημάδι ανάκαμψης. Πως εκτιμούν την κατάσταση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Α. Πλέσιας και ο πρόεδρος του Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε Ξάνθης Κ. Ψωμιάδης

Τείνει στο μηδέν η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη και στον νομό μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Αδειών της υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ξάνθης το 2015 εκδόθηκαν συνολικά 72 άδειες ανέγερσης και κατεδάφισης ενώ μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 άλλες 40. Από τα στοιχεία εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, απεικονίζοντας ένα υφεσιακό κλίμα …υπανάπτυξης, δεδομένου ότι η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί ένα δείκτη ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν συγκριθούν με παλαιότερες εποχές. Είναι ενδεικτικό ότι για παράδειγμα το 2000 εκδόθηκαν 600 άδειες στο νομό από τις οποίες οι 400 στην πόλη!

182 άδειες το 2015 σ’ όλη την ΑΜΘ

Η ίδια εικόνα κατ’ αντιστοιχία και στην περιφέρειά μας αλλά και σ’ όλη την χώρα. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καταγράφουν μια συνεχή και παρατεταμένη μείωση ιδιαίτερα από το 2010 και μετά. Ενδεικτικά στην περιφέρειά μας από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν εκδοθεί 182 άδειες και έως τον Απρίλιο του 2016 156 με μεταβολή -14,3% ενώ τον Μάιο 2014 έως Απρίλιο 2016, 609 και έως τον Απρίλιο του 2016 546, μεταβολή -10,3% . Στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Μάιο 2015 έως τον Απρίλιο 2016, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 12.767 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.616,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 14.250,1 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2014 – Απριλίου 2015 παρατηρήθηκε μείωση κατά 6,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 4,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 20,7% στον όγκο. Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2016, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 11,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,9% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2015.

Συνεχής και παρατημένη κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας

Για …καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε μηδενικούς δείκτες κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας εκτιμώντας παράλληλα και πως αυτό «ακουμπά» και επηρεάζει την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και πως μεταφράζει την κατάστασή της: «Ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας τείνει να μηδενιστεί. Ένας τομέας που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης βιώνει μια βαθιά κρίση. Το παρατεινόμενο κλίμα ύφεσης είναι αποτέλεσμα της κρίσης και έχουμε μια ανατροφοδούμενη υπανάπτυξη μέσα στην κρίση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τίποτε δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα που να προοιωνίζει σημάδια ανάκαμψης», είναι η εκτίμηση του κ. Πλέσια. Όπως εξηγεί ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας έκανε πάντα κύκλους και έναν τέτοιο κύκλο άνθησης ζήσαμε και στην Ξάνθη στην δεκαετία του 1990. Στο πλαίσιο αυτό είναι φυσιολογική η ύφεση σε καιρό κρίσης, το ανησυχητικό είναι ότι ενώ η λογική σειρά μετά από μια ύφεση είναι η έξαρση και η έντονη ανάπτυξη όπως συνέβη στην Κύπρο και στην Ιρλανδία, δύο χώρες που ξεπέρασαν την κρίση και μπήκαν σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, στην χώρα μας δεν υπάρχει αυτό. Κι ο κ. Πλέσιας το αποδίδει στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο γεγονός ότι οι προσδοκίες που υπήρχαν αρχές του 2014 δεν επαληθεύτηκαν, αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση: «Πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες για να υπάρξει ανάπτυξη και αυτό δεν γίνεται. Το κράτος έχει μεταβληθεί σε φορέα επιδομάτων. Έχουμε ένα καθεστώς που δεν παράγει τίποτε». Σ’ ότι αφορά τον νομό μας αναφέρει πως η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό μας περιορίζεται σε 1 – 2 κτίρια στην οδό Μιαούλη. Όλες οι υπόλοιπες άδειες αφορούν επεκτάσεις, βελτιώσεις ή κατεδαφίσεις μέσα στην πόλη και στον νομό.  

Σίγησαν οι μπετονιέρες…

Οι αριθμοί αποτελούν δείκτες που προσδιορίζουν την κατάσταση αλλά το πραγματικό μέγεθος φαίνεται σε καθημερινή βάση: «Δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Πείτε πότε είδατε τελευταία φορά μπετονιέρα, ή αυτοκίνητα να κουβαλούν οικοδομικά υλικά; Κάθε χρόνο και επιδεινώνεται η κατάσταση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών – Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης κ. Κώστας Ψωμιάδης, περιγράφοντας την κατάσταση. Εκτιμά δε πως αν δεν αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου και αν δεν ανοίξουν νέες δουλειές και δεν δοθούν δάνεια από τις τράπεζες η κατάσταση θα παραμένει η ίδια κι αυτό – όπως λέει είναι θέμα πολιτικής και των πολιτικών: «Αν καθόταν όλοι μαζί οι κυβερνήτες και συμφωνούσαν ποια μέτρα θα πάρουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το χρέος της χώρας μέσα σε δύο χρόνια θα βγαίναμε από την κρίση όπως η Κύπρος. Αντί για αυτό αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια τα υπογράφουν ενώ κάποιοι άλλοι που δηλώνουν ότι προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στην χώρα μετέτρεψαν το χρέος από χρέος στις τράπεζες και άρα ιδιωτικό σε χρέος προς κράτη και αυτό το χρέος δεν διαγράφεται», τονίζει ο κ. Ψωμιάδης καταλήγοντας στο συμπέρασμα όπως και ο κ. Πλέσιας ότι για την κατάρρευση της οικοδομής δραστηριότητας φταίνε οι πολιτικοί και οι πολιτικές που ακολουθούν.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…