Σχόλια 21/07/16

0
kodonas-skoupidia
Δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι για την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Επικράτησε η απλή λογική…


Μία η αλήθεια
Κάποιοι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στραβομουτσούνιωσαν γιατί επαινέσαμε την σημαντικότατη για μας (και για την Περιφέρειά μας, θα φανεί γρήγορα…) πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη στο να ξεκινήσει η δημιουργία εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας.
Δυστυχώς, για κάποιους λίγους, η αλήθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύβεται. Το έργο αυτό είναι σημαντικό, είναι υποδομής και θ’ αλλάξει αρκετά δεδομένα. Καθίσταται δε πρακτικά υλοποιήσιμο διότι υφίσταται το δίκτυο υψηλής τάσης εδώ και χρόνια. απλά χρειαζόταν τα εσωτερικά δίκτυα διανομής μέσα στις πόλεις.
Αφού όμως εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των έργων αυτών, τότε η Περιφέρειά μας, ο 6 μεγάλες πόλεις, θα έχουν Φυσικό Αέριο. Όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι οφείλουν να την αποδεχτούν όλοι. Όπως οφείλουν ν’ αποδεχτούν πως αυτό είναι ιδέα, πρόταση και έργο του Γιώργου Παυλίδη.
Γ.Δ.


Μέρα μεσημέρι
Κι όμως, οι «επιθέσεις» των επιτηδείων παρανόμων εις βάρος της περιουσίας κάποιων γίνονται μεσημεριάτικα. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12, σε πάροδο της οδού Βενιζέλου, σπίτι που δεν κατοικείται πλέον, μονοκατοικία, δέχτηκε επίθεση από τους γνωστούς εισβολείς οι οποίοι έσπαζαν τζάμια από εκδικητική μανία και διασκεδάζοντας. Οι περίοικοι τηλεφώνησαν στην αστυνομία για να επιληφθεί του θέματος.
Οι ίδιοι γείτονες μας δήλωσαν ότι η μονοκατοικία έχει γίνει κέντρο περιθωριακών και σεξουαλικών συνευρέσεων. Μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης…
Γ.Δ.


Υποθέσεις
Ακόμη συζητιέται ως θέμα το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο καθένας εκφράζει την άποψή του, πότε λογική, πότε παράλογη και γεμάτη από υποθέσεις και συνωμοσίες.
Σημασία έχει και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρκικός στρατός έχει επέμβει ως σήμερα τέσσερις φορέα στην πολιτική ζωή της χώρας, συγκεκριμένα το I960, το 1971, το 1980 και το 1997 (με το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα που οδήγησε στην πτώση του Νετζμετίν Ερμπακάν). Στην παρούσα φάση οι αναλύσεις έλεγαν ότι δεν προτίθεται να μπει σε νέες περιπέτειες, αλλά άφηναν μία εξαίρεση. Αυτή σχετιζόταν με το ζήτημα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας. Η διακινδύνευση της θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον στρατό και το Κουρδικό (τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική του διάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με την ενδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας ) φέρνει απειλητικά σύννεφα πάνω από την Τουρκία.


Απλή αναλογική γιοκ…
Όνειρο θερινής νυκτός έγινε για τον Αλέξη Τσίπρα η καθιέρωση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, μετά την σαφή ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. Έτσι θα αρκεστεί στις ψήφους των 176 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ-Λεβέντη-Νικολόπουλου) και οι ελπίδες του να αφήσει κάτι αριστερό πίσω του, όπως εκμυστηρεύτηκε στον κ. Κουτσούμπα, αποδείχθηκαν φρούδες. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ξαναπαίξει το παιχνίδι της συναίνεσης αλλά παρόλα τα τυράκια που πρόσφερε σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ και τις πιέσεις, δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα των 200 ψήφων. Έχασε, γιατί όποιος προσπάθησε να κάνει αλισβερίσι μαζί του στο παρελθόν, βρέθηκε και κερατάς και δαρμένος. Όπως ο Φώτης Κουβέλης, που έκανε τη βρώμικη δουλειά κι έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά ακόμα περιμένει στην ουρά να «τακτοποιηθεί» σε κάποιο θώκο.
Όπως όταν πέρυσι το καλοκαίρι, η αντιπολίτευση σύσσωμη έβαλε πλάτη με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πάμε σε εκλογές και σε μια βδομάδα έγινε το αντίθετο. Και στη συνέχεια η απάντηση σε κάθε κριτική ήταν «κι εσείς τα ψηφίσατε».
Έπαθαν, έμαθαν και δεν την ξαναπάτησαν. Γιατί όπως είπε κάποιος σοφός «Αν με ξεγελάσεις μια φορά, φταις εσύ. Αν με ξεγελάσεις και δεύτερη, τότε φταίω εγώ»…


Προσωρινή πρόεδρος στην Πειραιώς
Με προσωρινή πρόεδρο την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη, μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου θα λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μιχάλη Σάλλα, ότι δεν θα συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.


Ας πρόσεχαν
Διαβάζω ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται (λέμε τώρα….) για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Είπαμε να πάρουμε τα κανάλια από τους διαπλεκόμενους επαγγελματίες της ενημέρωσης, λένε, αλλά όχι και να τα δώσουμε στους άσχετους Μαφιόζους». Ας πρόσεχαν…
Γ.Λ.


Εργασιακά νέα: Στον αέρα η προκήρυξη για τις 8 προσλήψεις στο Κέντρο Πολιτισμού
Βγήκε χθες Τετάρτη 20 Ιουλίου στο «αέρα», η προκήρυξη του Κέντρου Πολιτισμού για τις 8 προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών διοργάνωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για θέσεις ΥΕ Εργατών – Γενικών Καθηκόντων. Οι εργάτες θα εργαστούν από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ήτοι από 16 Αυγούστου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά στο Τμήμα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Πλατεία Διοικητηρίου 1α, 5ος όροφος από τις 21 έως και τις 26 Ιουλίου 2016, τηλέφωνο 2541072554, κατά τις εργάσιμες ώρες.
Να σημειώσουμε ότι η προκήρυξη δεν αναφέρεται στο χθεσινό μας φύλλο – στο γνωστό μας αφιέρωμα στην Εργασία στο νομό και την περιφέρεια μας κάθε Τετάρτη – επειδή η προκήρυξη βγήκε μια μέρα αργότερα. Κι επειδή η προθεσμία λίγη την ημέρα που συντάσσεται το Εργασιακό μας αφιέρωμα και όχι την ημέρα που κυκλοφορεί κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας γι αυτή την προκήρυξη πριν παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών.
Μ.Ξ.


Θα μιλήσει η δικαιοσύνη…
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη της δίκης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η δίκη διεξάγεται σήμερα ενώ για λόγους ασφαλείας οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης από τις Φέρρες του Έβρου στην Καβάλα. Όπως γράψαμε και στο φύλλο της Τρίτης την ίδια μέρα που έγινε η δίκη από το Μονομελές Αυτόφωρο της Αλεξανδρούπολης δημιουργηθήκαν επεισόδια από κάποια άτομα που μιλούσαν τουρκικά και δήλωναν ότι εκπροσωπούν νομικούς της Τουρκίας καθώς επίσης και τον τούρκο υποπρόξενο. Τόσο αυτοί όσο και οι ηγετικές αρχές της μειονότητας που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο ζητούν την έκδοσης των 8. Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του πρέσβη ότι θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αν δεν εκδοθούν, οι οποίες ανασκευάστηκαν στην συνέχεια ωστόσο ασκούν πίεση στην κυβέρνηση. Το θέμα είναι πάντως στα χέρια της δικαιοσύνης, η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου, υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συνθήκες και έτσι θα αντιμετωπιστεί το θέμα.
Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού…
Μ.Ξ.


Παιδεία στα σκουπίδια;
Κι όμως. Τα σκουπίδια που πετάμε και κυρίως ο τρόπος και ο τόπος που τα αποθέτουμε δείχνουν πολλά για την παιδεία που έχουμε λάβει. Σε μια χώρα όπου η ατιμωρησία είναι κανόνας, το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι η ευγένεια και η μέριμνα για την δημόσια υγεία. Ευγένεια για τους ανθρώπους που πρόκειται να καθαρίσουν τα όσα προκαλούμε, αλλά και μέριμνα για την δημόσια υγεία, η οποία αγγίζει και εμάς τους ίδιους. Κάθε λογής σκουπίδια γύρω από καλαθάκια και κάδους απορριμμάτων, αφού οι περισσότεροι νιώθουν ικανοποιημένοι και μόνο που πέταξαν αυτό που ήθελαν κοντά στον κάδο. Καλαθάκια βέβαια δεν βρίσκει και πολύ εύκολα κάποιος μέσα στην Ξάνθη, οπότε αναγκάζεται να κουβαλά μαζί του το όποιο σκουπίδι μέχρι να βρει ένα. Και αυτά που υπάρχουν όμως συνήθως ξεχειλίζουν. Οι κάδοι ανακύκλωσης είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Ιδίως οι κώδωνες που προορίζονται αποκλειστικά για ανακύκλωση γυαλιού, γεμίζουν με ό,τι βάζει νους ανθρώπου, με τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να τα μαζεύουν με τα χέρια.
Χ.Δ.


Προοδευτικότητα αλλά με μέτρο
Οκτώ προτάσεις για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία, παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Για τις υιοθεσίες μονογονεϊκών οικογενειών η ΝΔ τονίζει ότι πάντα προέχει το συμφέρον του παιδιού και από τη στιγμή που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, όμως, για τα ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ τάσσεται κατά, ενώ για τον αριθμό των παιδιών σε σχέση με αυτόν των υποψήφιων θετών γονέων είπε ότι θα μπορούσε να υπήρχε κάλυψη και από το εξωτερικό. Το ποσοστό των υιοθεσιών στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές μικρότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ και 10 φορές μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στις ΗΠΑ. Η αναμονή για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν φτάνει μέχρι και τα 7 χρόνια με δαιδαλώδεις διαδικασίες, διαφθορά και δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας παιδιών. Η ΝΔ κατήγγειλε ότι υπάρχει κατακερματισμός και επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δομές και φορείς, καθώς και ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ τους. Επίσης, δεν υπάρχει ενιαία λίστα υποψηφίων αναδόχων και υποψηφίων θετών γονέων, καθώς και λίστα ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία, είναι υποστελεχωμένα τα ιδρύματα προστασίας παιδιών και δεν επαρκούν οι εισαγγελείς ανηλίκων.
Είναι κατανοητό ότι η ΝΔ προσπαθεί να φέρει ξανά στους κόλπους της τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που έφυγαν προς ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Όσο και αν το επιθυμούν αρκετοί εκσυγχρονιστές πολιτικοί που μετέχουν σ’αυτήν, δεν μπορεί να απωλέσει πλήρως τον χαρακτήρα και τη σφραγίδα απόψεων ολόκληρων δεκαετιών. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, πολλοί περίμεναν κάτι παραπάνω.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…