Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιατί οι Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D;

Γιατί οι Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D;

0
iliotherapia

Παρά την μεγάλη ηλιοφάνεια εντοπίζεται δραματική έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου», που είναι καταλυτική για την αποθήκευση ασβεστίου

Αναγκαία η εξέταση για τα επίπεδα της βιταμίνης D, αλλά και η λήψη συμπληρώματος και σωστής διατροφής σε περίπτωση έλλειψης, λέει η διατροφολόγος Κάλλη Αμπεριάδου

Μελέτες στον ελληνικό αστικό και αγροτικό πληθυσμό εντοπίζουν δραματική έλλειψης της βιταμίνης D, κάτι που αποδίδεται από τους επιστήμονες στην ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει για την αξία αυτής της τόσο σημαντικής «βιταμίνης του Ήλιου» για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό τόνισαν σε πρόσφατη επιστημονική ενημέρωση οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ). Όπως είπαν οι επιστήμονες, στην Ελλάδα καταγράφονται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένους, γυναίκες μετά τον τοκετό, παιδιά και έφηβους, ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη μελέτη δείχνουν ότι υψηλό ποσοστό υγιών ατόμων από όλη την επικράτεια -αστικός και αγροτικός πληθυσμός- παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Στην χώρα μας -αντίθετα με τις χώρες του εξωτερικού- υπάρχει ανεπαρκέστατη ενημέρωση για την αξία της Βιταμίνης D στη συνολική μας υγεία, αλλά και για τις πηγές πρόσληψής της και τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας. Οι επιστήμονες προτρέπουν τον πληθυσμό να διαγνωστεί για τυχόν ανεπάρκεια Βιταμίνης D, να δυναμώσει τον οργανισμό του με την ενδεδειγμένη πρόσληψη κατόπιν ιατρικής συμβουλής, διατηρώντας έτσι τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού του και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Δυστυχώς, παρότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει σχετιστεί τα τελευταία χρόνια με πολλές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η εξειδικευμένη αιματολογική εξέταση με την οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν έχει έλλειψη δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το κόστος της ξεπερνά τα 40 ευρώ. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να χορηγείται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ αυτή η προληπτική εξέταση, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, το οποίο στην χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Γιατί η βιταμίνη D είναι πολύτιμη;

Η αξία της Βιταμίνης D έχει πλήρως τεκμηριωθεί αναφορικά με τη δράση της στα οστά. Παράλληλα, νέα στοιχεία καταδεικνύουν συνεχώς ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί πολλές φορές δεν είναι γνώστες της σημασίας ανεπάρκειας της βιταμίνης. Όπως ανέφερε στο «Ε» η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάλλη Αμπεριάδου: «Η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου» είναι μια βασική βιταμίνη του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην αποθήκευση του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα. Παρόλο που ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Η έλλειψη αυτή αφορά όλες τις ηλικίες με αυξητική τάση στους μεγαλύτερους (περίπου 6 στους 10 πελάτες ύστερα από εξέταση για τα επίπεδα βιταμίνης D είναι κάτω των 20ng/ml, όταν τα ιδανικά επίπεδα είναι άνω των 50ng/ml).

Από τις κύριες αιτίες οστεοπενίας και οστεοπόρωσης

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα οστεοπενίας – οστεοπόρωσης. Ορθοπεδικοί υποστηρίζουν ότι η επάρκειά της σχετίζεται τόσο με τη μειωμένη πιθανότητα πτώσεων όσο και με τη μειωμένη πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων, αφού η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και αναστέλλει μηχανισμούς που οδηγούν σε οστική απώλεια και συνεπώς οστεοπόρωση και κατάγματα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μακριά από τον ήλιο αυξάνει το πρόβλημα

Όπως σημείωσε ακόμη η κα Αμπεριάδου, η Βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται μετά από έκθεση στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία) και πολύ λιγότερο από απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χωρίς ιδιαίτερη έκθεση στον ήλιο απαιτεί την λήψη διαιτητικών συμπληρωμάτων για την διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Αμπεριάδου: «Τo 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από την τροφή. Πιο συγκεκριμένα από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τον σολομό, τις σαρδέλες, από τον χυμό πορτοκαλιού, από τα μανιτάρια κ.ά. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η σημαντικότερη πηγή είναι ο ήλιος και ότι η διατροφή δρα συμπληρωματικά. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι σε μια κατάσταση έλλειψης βιταμίνης D, είναι θεμιτή η λήψη συμπληρώματος και ειδικότερα για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή είναι άνω των 65 ετών».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…