Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιοι φορείς θα συνθέσουν την 15μελή Επιτροπή για τη διαχείριση του Leader

Ποιοι φορείς θα συνθέσουν την 15μελή Επιτροπή για τη διαχείριση του Leader

0
leader2014-20

Εκτός οι δήμοι Ξάνθης και Κομοτηνής. Εντός οι μικροί δήμοι, το ΕΒΕ Ξάνθης, η ΕΑΣ Ξάνθης, η ΟΕΒΕ Ροδόπης, δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογος ΑμΕΑ

Σε λιγότερο από 15 ημέρες πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος Α’

Συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς και αντιδράσεις η λύση που επιλέχθηκε για τη διαχείριση του Leader, μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης, ενώ νέο σημείο τριβής ενδέχεται να αποτελέσει η απόφαση επί των φορέων που θα απαρτίσουν την 15μελή επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος.

Όπως συμφωνήθηκε και όπως άλλωστε εξήγησε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΡΟ. και αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος θα συσταθεί 15 μελής Επιτροπή Παρακολούθησης με εκπροσώπους φορέων και από την Ξάνθη και από τη Ροδόπη, η οποία θα κληθεί να αναλάβει το σχεδιασμό και τη διαχείριση του μηχανισμού, αφού δεν προβλέφθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΝ.ΡΟ.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μέτιος στην ίδια συνεδρίαση, κατόπιν ερωτήσεων από την αντιπολίτευση, τη σύνθεση της Επιτροπής θα αποφασίσει η ίδια η διοίκηση της ΑΝ.ΡΟ. και η απόφασή της είναι λίγο-πολύ καθορισμένη. Χαρακτηριστικά ο ίδιος σημείωσε ότι: «έχω διαμορφώσει μία πρόταση ως προς τη σύνθεση της επιτροπής, αλλά δεν πάρθηκε ακόμη απόφαση». Ωστόσο, απέφυγε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φορέων, τονίζοντας πάντως ότι η απόφαση δεν διακατέχεται από οποιαδήποτε διάθεση αποκλεισμού.

Η ΑΝ.ΡΟ. αποφασίζει. Ποιους φορείς εντάσσει στην 15μελή Επιτροπή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», το σχήμα φαίνεται ότι έχει καταλήξει, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, προωθείται η περίπτωση να συμμετέχουν οι τρεις μικροί δήμοι από την Ξάνθη (Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου) και τη Ροδόπη (Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών) και να μη συμπεριληφθούν οι μητροπολιτικοί δήμοι Ξάνθης και Ροδόπης, αφού τα πολεοδομικά τους συγκροτήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα. Ακόμη, θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια κι έτσι θα συμπληρωθεί το 49% που θα κατέχεται από το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, προβλέπεται, μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, να συμμετέχουν η ΟΕΒΕ Ροδόπης (που συμμετέχει στη Διοίκηση της ΑΝΡΟ), το ΕΒΕ Ξάνθης (που θα στεγάσει και τις δράσεις της Επιτροπής, όπως πράττει και για την ΑΝ.ΡΟ. μέχρι σήμερα), η ΕΑΣ Ξάνθης, δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί (ένας του Ερασμίου και ένας από Κομοτηνή) και ένας σύλλογος ΑμΕΑ. Δεν έχει γίνει πάντως γνωστό, ποιος προορίζεται για να αναλάβει την προεδρία της 15μελούς Επιτροπής.

Να σημειώσουμε ότι οι φορείς αυτοί θα πρέπει να κινηθούν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, αφού ο φάκελος Α’ πρέπει να κατατεθεί σε λιγότερο από 15 ημέρες. Έως δε τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβληθεί και φάκελος Β’ που περιλαμβάνει τη στρατηγική του μηχανισμού.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…