Σύσκεψη της Εφορίας Ξάνθης με τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ζήτησε μαζί με την αίτηση και οικονομικό απολογισμό 3 ετών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί αφορολόγητο πλαφόν και όποιος το ξεπερνά να φορολογείται βάσει παραστατικών – Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν οι σύλλογοι
Τάξη στα οικονομικά των πολιτιστικών συλλόγων της Ξάνθης με τελικό ζητούμενο την διαφάνεια και την νομιμότητα και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων φοροδιαφυγής, επιχειρεί να βάλει η Εφορία της Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ Ξάνθης κ. Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος προσκάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους λογιστές τους προκειμένου ν’ ακούσει τις απόψεις τους και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το ποια δικαιολογητικά θα επισυνάπτονται στην αίτηση απαλλαγής που θα καταθέσουν για να υπαχθούν στον νόμο και να μην καταβάλλουν ΦΠΑ κατά την περίοδο των δράσεών τους στις Γιορτές της Π. Πόλης. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης.
Η Εφορία ζητά απολογισμό 3 ετών μαζί με την αίτηση απαλλαγής ΦΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες μας και απ’ τις δύο πλευρές, της Εφορίας και των συλλόγων, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε κλίμα συνεργασίας και τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Απ’ την πλευρά της Εφορίας έγινε σαφές ότι θέλει να έχει την οικονομική εικόνα των συλλόγων γι αυτό και μαζί με την αίτηση απαλλαγής ο κ. Αδαμακόπουλος ζήτησε να επισυνάπτεται και ο απολογισμός των πεπραγμένων και των δράσεων των τριών τελευταίων ετών με τα ανάλογα παραστατικά ώστε να έχουν την δυνατότητα του ελέγχου. Επίσης ζητήθηκε η αίτηση να κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο και όχι το Αύγουστο όπως γινόταν ώστε να δοθεί στην Εφορία ο κατάλληλος χρόνος να εξεταστούν οι φάκελοι και να υπάρχει και ο χρόνος να ασκήσουν το δικαίωμα της ένστασης και της προσβολής οι σύλλογοι σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αδαμακόπουλος αν δεν ελεγχθούν θα απορριφθεί η αίτηση απαλλαγής από καταβολή του ΦΠΑ σύμφωνα με τον νόμο για τις ευκαιριακές δραστηριότητες. Σημείωσε δε πως θα ισχύουν τα ίδια για όλους ωστόσο κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Είναι φανερό ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων όπου υπάγεται η Εφορία και οι λειτουργοί της αυστηροποιεί τους κανόνες και κλείνει τις πόρτες στην αδιαφανή λειτουργία των συλλόγων κι αυτό έχει και πολιτικό μήνυμα.
«Πλαφόν» στα αφορολόγητα έσοδα – Αντιδράσεις των συλλόγων
Απ’ την πλευρά των συλλόγων τέθηκαν κάποια ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων και συγκεκριμένα την αδυναμία τους να καταγράψουν ευκρινώς την οικονομική τους εικόνα, τα έσοδα και τα έξοδά τους καθώς έχουν αναπτύξει δράσεις στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κάνουν δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα, βοηθούν άπορους συμπολίτες μας και δεν εκδίδουν παραστατικά. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων επεσήμαναν πως η δράσεις τους είναι εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αντίδραση υπήρξε και στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Αδαμακόπουλος να τεθεί δηλαδή ένα πλαφόν αφορολόγητο στα έσοδά τους στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης και όποιος το ξεπερνά να υποχρεούται σε καταβολή του ΦΠΑ και κοπή αποδείξεων. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων υποστήριξαν πως αυτό έχει πρακτική δυσκολία καθώς θα χρειαστεί να μπουν ταμειακές και να κόβονται αποδείξεις και με την κοσμοσυρροή που υπάρχει εαυτό είναι αδύνατο. Τέθηκε οπόσης και το θέμα πως κάποιοι σύλλογοι όπως ο Ερυθρός Σταυρός δέχονται δωρεές σε τρόφιμα από συμπολίτες μας και τα αποδίδουν σε άπορες οικογένειες και έτσι δεν μπορούν να έχουν σαφή απεικόνιση. Το συμπέρασμα της συσκευής ήταν ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί στους συλλόγους ένα προσχέδιο της αίτησης με υπόμνημα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα του πλαφόν και όσα άλλα ζητήματα προκύπτουν.