Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ένας “μικρός γίγαντας” στην Ξάνθη

Ένας “μικρός γίγαντας” στην Ξάνθη

0
smyrdex

Η εταιρεία ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε. διαπρέπει και εξάγει σε 50 και πλέον χώρες το 90% της παραγωγής της

Μια ανάλυση του Ξανθιώτη οικονομολόγου Νίκου Κουτσούδη

Όχι, δεν πρόκειται για παιδικό παραμύθι, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραμυθένια η ύπαρξή του στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας με τις ισχύουσες συνθήκες. Άλλωστε, πώς να μην αναφερθείς στη φωτεινή εξαίρεση, όταν δυστυχώς τα επιχειρηματικά κουφάρια γύρω μας έχουν γίνει ο κανόνας.

Εδώ, στην Ξάνθη μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λεύκης καλύπτοντας συνολική επιφάνεια έκτασης 32.000 τμ δραστηριοποιείται 35 και πλέον έτη η Ανώνυμη Εταιρεία Λειαντικών προϊόντων, “ΣΜΥΡΔΕΞ A.E.”.

Οι άνθρωποι της “Smirdex” παράγουν υψηλής ποιότητας επιστρωμένα λειαντικά προϊόντα τα οποία εξάγουν σε 50 και πλέον χώρες με το ποσοστό των πωλήσεων εξωτερικού να ανέρχεται στο απίστευτο 90%. Μοναδικό για τα δεδομένα της περιοχής μας, όπου μέσα σε αυτό το δυσχερές αποτρεπτικό επιχειρηματικό περιβάλλον η συγκεκριμένη εταιρεία καταφέρνει όχι μόνο να αντιστέκεται σε όλες τις κακές πρακτικές – πολιτικές αποφάσεις που εφαρμόζονται και δίνουν επανωτά χτυπήματα έναντι της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά να καταγράφει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα που θα “ζήλευαν” πολύ μεγαλύτερες εταιρείες.

Κορυφαία ποιότητα που συναγωνίζεται επάξια στο εξωτερικό

koutsoudis-nikosΑποτελώντας το κρυφό καμάρι της βιομηχανίας για τον τόπο μας, η Smirdex, με πελατοκεντρική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων που θέτουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση και δημιουργική απασχόληση του προσωπικού της, κατάφερε να μετουσιώσει την πολυετή εξαγωγική στρατηγική και εταιρική κουλτούρα σε προϊόντα εφάμιλλης ποιότητας, αυστηρών προδιαγραφών, που δεν στερούνται τίποτα συγκριτικά με εκείνα των μεγάλων ομοειδών εργοστασίων του εξωτερικού.

Παράλληλα, διαθέτει ισχυρή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις, επιδιώκοντας συνεχώς τη δημιουργία και προβολή των καινοτόμων προϊόντων της και τη συνεχή αύξηση των οικονομικών μεγεθών, στα οποία δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ.

Κατά την χρονιά 2015 η Smirdex πέτυχε αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών κατά 8%, καθώς ο τζίρος ανήλθε σε 13.265 χιλ. ευρώ (σημ. η εταιρεία κατέγραψε επί συναπτά έτη διψήφια ποσοστά ρυθμού αύξησης των πωλήσεων, το 2005 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 8.573 χιλ. ευρώ, ενώ το έτος 2001 στο 1.481 χιλ. ευρώ), ενώ ο μηδενικός δανεισμός της εταιρείας και η υψηλή επάρκεια ρευστότητας της προσδίδουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας βελτιώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 46,33%, ενώ το εντυπωσιακό τελικό καθαρό περιθώριο μετά φόρων διαμορφώνεται στο 27% περίπου του κύκλου εργασιών και εκφράζεται σε 3.566 χιλ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Ο “μικρός γίγαντας” δεν φροντίζει να ευχαριστεί μόνο μισθολογικά τους εργαζομένους, αλλά προωθεί το διάλογο με τη συμμετοχή του προσωπικού σε προτάσεις και ιδέες, ώστε οι στόχοι να θέτονται ξεκάθαρα και οι άνθρωποι να κατευθύνονται προς την επίτευξή τους με καλά δομημένες στρατηγικές.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης επεκτείνεται εκτός των συμβατικών της υποχρεώσεων, με την εφαρμογή καλών πράσινων πρακτικών που ακολουθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του εργοστασίου για το προσωπικό· αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία συμμετέχοντας κάθε χρόνο στον “Ραδιομαραθώνιο Αγάπης” του γηροκομείου Ξάνθης, στο “Κοινωνικό Λαχείο Αγάπης” υποστηρίζοντας πλήθος τοπικών κοινωνικών φορέων, τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και άλλους.

Προσωπικά, εύχομαι περαιτέρω ανάπτυξη και πολλές επιτυχίες στην οικογένεια Τοπούζογλου και την υπερήφανη οικογένεια των εργαζομένων της Smirdex.

Νικόλαος Κουτσούδης

Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, Υπεύθυνος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στην εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …