Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αιτία διαζυγίου η απλή αναλογική για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ;

Αιτία διαζυγίου η απλή αναλογική για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ;

0
dimar-pasok

Χαμηλούς τόνους κρατούν στο ΠΑΣΟΚ αλλά …προειδοποιούν

ΠΑΣΟΚ Α. Αντωνιάδης: «Αν υπάρξουν και άλλες διαφωνίες θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΔΗΜΑΡ Χ. Γκαρμπούνης: «Έχει μέλλον η Δημοκρατική Συμπαράταξη γιατί είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απ’ αυτά που μας χωρίζουν!»

Απειλή για την ενότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Κίνηση Πολιτών) συνιστά ο εκλογικός νόμος και συγκεκριμένα η καθιέρωση της απλής αναλογικής που προτείνει η κυβέρνηση. Ήδη το «ρήγμα» είναι γεγονός και εκφράστηκε με την διάσταση απόψεων μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά που τάχθηκε κατά της ψήφισης του εκλογικού νόμου και του προέδρου της ΔΗΜΡ κ. Θεοχαρόπουλου που χαιρέτισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής που αποτελούσε πάντοτε προμετωπίδα της Αριστεράς. Είναι η πρώτη φορά που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν και μάλιστα σ’ ένα κορυφαίο πολιτικό θέμα κι αυτό είναι κακός οιωνός για την περαιτέρω πορεία του σχήματος, ιδιαίτερα όταν έχει «στηθεί» με βάση τις κοινές προγραμματικές θέσεις. Για το λόγο αυτό είναι έκδηλος ο προβληματισμός των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και η προσπάθεια σε επίπεδο κορυφής να κρατηθούν ήπιοι τόνοι για να μην επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις ικανές να οδηγήσουν στην διάλυση του Συμπαράταξης.

Χαμηλούς τόνους κρατούν στο ΠΑΣΟΚ αλλά …προειδοποιούν

antoniadis anestisΤο ίδιο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστη Αντωνιάδη ο οποίος μιλώντας στο «Ε» για το θέμα χαρακτήρισε «θεμιτή» την διαφορετική προσέγγιση και θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής έκφρασης ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί η διαφοροποίηση και σε άλλα θέματα τότε πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε τοπικό επίπεδο έχει άριστες σχέσεις συνεργασίας με τον εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστο Γκαρμπούνη ο οποίος ήταν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές του Γενάρη του 2015 στο νομό μας. Ειδικότερα ο κ. Αντωνιάδης σ’ ότι αφορά τον εκλογικό νόμο που εισάγει την απλή αναλογική ως σύστημα εκλογής επεσήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια και έφερε ένα νόμο για να παρεμποδίσει την ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Εκεί στοχεύει η καθιέρωση της απλής αναλογικής και στο να υπενθυμίσει ότι είναι η Αριστερά που είχε σημαία την απλή αναλογική αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί έχει εξευτελίσει τα προτάγματα της Αριστεράς. Εμείς είμαστε στον χώρο της κεντροαριστεράς και διαφωνούμε με την απλή αναλογική γιατί πιστεύουμε ότι οδηγεί σε ακυβερνησία. Θα χρειαστεί συνασπισμός 3 – 4 κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και στην πράξη έχει αποδειχθεί πως δεν είναι εφικτό αυτό. Κι αν συμβεί θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την χώρα την δεδομένη στιγμή. Προσωπικά διαφωνώ και με το μέτρο του 3% . Θα έπρεπε να είναι 5% το ποσοστό για να μπει κάποιο κόμμα στην Βουλή. Έτσι θα αποφεύγονται ο πολυκερματισμός της Βουλής και θα έμπαινε φρένο σε κάθε καιροσκόπο που έχει τα μέσα να γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων». Καταλήγοντας ο κ. Αντωνιάδης στέλνει ένα μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τους συμπορευόμενους με το ΠΑΣΟΚ: « Στο συνέδριό μας αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ και ούτε μας εκφράζουν οι πολιτικές της κυβίστησης…».

Η ΔΗΜΑΡ είχε πάντα σημαία την απλή αναλογική

garmpounisΑπ’ την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Γκαρμπούνης επισημαίνει πως αποτελούσε πάγια θέση της η καθιέρωση της απλής αναλογικής και ήταν απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής η διαφοροποίησή της με το ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στις σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχουμε σ’ ένα συνασπισμό κομμάτων και έχουμε την δυνατότητα της διαφωνίας. Είμαστε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής παρότι η συνολική πρόταση της κυβέρνησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους όπως για παράδειγμα το ότι δεν γίνεται κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και επίσης εξυπηρετούνται μικροκομματικές σκοπιμότητες». Αναφορικά με το επιχείρημα της ακυβερνησίας σημειώνει: « Ήταν πάντα ένα διαχρονικό επιχείρημα των κομμάτων για να συντηρούν την εναλλαγή τους στην εξουσία. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Εξάλλου στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι εκλογείς έχουν στείλει το μήνυμα ότι θέλουν πολυκομματικές κυβερνήσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Τέλος αναφορικά με το μέλλον της ΔΗΜΟΚΡΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ο κ. Γκαρμπούνης υπογραμμίζει: «Έχει μέλλον γιατί είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απ’ αυτά που μας χωρίζουν!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …