Ανησυχία και αναμονή από την ΕΛΜΕ Ξάνθης για τις αλλαγές που έρχονται με την αφαίρεση διδακτικών ωρών σε πολλά μαθήματα
Αστ. Ιωαννίδης: «Παλιοί καθηγητές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε τέσσερα και πέντε σχολεία για να συμπληρώσουν ώρες»
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κατήγγειλε τις ελάχιστες μεταθέσεις καθηγητών που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας για το 2016. Όπως αναφέρουν, από τις 6.977 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν φέτος μόνο 404 (ποσοστό 5,77%), οι λιγότερες μεταθέσεις που έγιναν ποτέ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αγνόησε τις προτάσεις των ΠΥΣΔΕ και αποδέχτηκε τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και τις ανάγκες των συναδέλφων τους, που, σύμφωνα με την καταγγελία, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αφού βρίσκονται για πολλά χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους και τον τόπο συμφερόντων τους, διατηρώντας διπλά και τριπλά σπίτια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Πολλοί από αυτούς, που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο στις ακριτικές περιοχές της χώρας με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, είχαν ως έσχατη ελπίδα την ικανοποίηση της αίτησης μετάθεσής τους».
Αναγκαίες κρίνονται οι μεταθέσεις μετά τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, οι μεταθέσεις αυτές δεν έλαβαν υπόψη τους όσα συντελέστηκαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια: την αύξηση του ωραρίου το 2013, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τις συμπτύξεις τμημάτων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Όπως επίσης και τις νέες αντιεκπαιδευτικές – αποσπασματικές αλλαγές που πρόσφατα αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων τομέων των Β ΕΠΑΛ, σε δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων ειδικοτήτων σε Γυμνάσια αλλά και σε Δημοτικά σχολεία με συνέπεια να οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στην κινητικότητα μονίμων εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Αστέριος Ιωαννίδης: «Υπάρχουν καθηγητές, όχι νέοι αλλά με πολλά χρόνια υπηρεσίας, που αναγκάζονται πλέον να μεταβαίνουν σε τέσσερα και πέντε σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες του ωραρίου τους». Ο ίδιος σχολίασε τις μειώσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα διττώς, αφού θεωρεί από την μια ότι είναι θετικές για τους μαθητές καθώς παράλληλα μειώνονται η ύλη και οι εξετάσεις, ενώ από την άλλη διέκρινε μια υποβάθμιση της εκπαίδευσης αφού μειώνεται ο χρόνος διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων, αλλά και οι καθηγητές αναγκάζονται να τρέχουν σε διάφορα σχολεία, μη μπορώντας να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους μαθητές τους και να αποδώσουν.
Καθαρά οικονομικοί οι λόγοι που οδήγησαν το υπουργείο στις περικοπές
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης, «Από το 2010 μέχρι σήμερα, η πολιτική των μη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία είχε ως συνέπεια αφενός την αποψίλωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών (η μείωση έφτασε τις 35.000 εκπαιδευτικούς) και αφετέρου την απογείωση των κενών στις σχολικές μονάδες». Στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ημερήσιου γυμνασίου για το σχολικό έτος 2016-2017 φαίνεται ότι τις περικοπές του υπουργείου ‘’πληρώνουν’’ φιλόλογοι, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι και καθηγητές οικιακής οικονομίας.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές είναι:
Α Γυμνασίου: Αφαιρέθηκε 1 ώρα Βιολογίας, 1 ώρα Γεωγραφίας, 1 ώρα Project και 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Προστέθηκε 1 ώρα Γλωσσική Διδασκαλία.
Β Γυμνασίου: Αφαιρέθηκε 1 ώρα Οικιακής Οικονομίας, 1 ώρα Project και 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.
Γ Γυμνασίου: Αφαιρέθηκαν 2 ώρες Project και 1 ώρα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
Όπως σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, οι αλλαγές που επέβαλε το υπουργείο είναι εμφανές ότι έχουν καθαρά οικονομικούς λόγους, αφού το κονδύλιο του ΕΣΠΑ που έχει να διαχειριστεί το υπουργείο είναι περιορισμένο. «Το υπουργείο Παιδείας σίγουρα γλυτώνει πολλά χρήματα έτσι κυρίως από προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίες θα μειωθούν κατά χιλιάδες την επόμενη σχολική χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ