Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από οικόπεδα έγιναν… χωράφια εν μια νυκτί

Από οικόπεδα έγιναν… χωράφια εν μια νυκτί

0
oikopeda xorafia

Τέλος η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων – Επανήλθε ο νόμος Μπιρμπίλη για τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας

Αργ. Πλέσιας: «Κατήργησαν με τροπολογία την τροπολογία που είχαμε περάσει με πολλές πιέσεις και επανήλθαμε στον νόμο που μας ταλαιπώρησε»

Μεγάλες αναταράξεις έχει δημιουργήσει το άρθρο 50, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, καθώς δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις, ούτε για όσους είχαν αγοράσει οικόπεδα για να χτίσουν και δεν τα κατάφεραν λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλοι αυτοί αγόρασαν οικόπεδα και τελικά θα βρεθούν με χωράφια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δημιουργήσει σύγχυση σε περιοχές που είχαν υψηλή τουριστική δραστηριότητα ή ήταν κοντά σε αστικούς οικισμούς αλλά και σε περιοχές που δεν έχουν οριοθετημένη βιομηχανική ζώνη και ελλοχεύει κίνδυνος να βρεθούν χωρίς οριοθετημένο χώρο βιομηχανικής δραστηριότητας. Η διάταξη, όμως, είναι ασαφής και για όσους χτίζουν εκατέρωθεν των εθνικών και επαρχιακών οδών, κάτι που πριν προστατευόταν.

Επιστροφή στον ‘’αυστηρό’’ νόμο Μπιρμπίλη – Περισσότερα τα προβλήματα που δημιουργηθούν από όσα θα λυθούν

Έτσι, ενώ είναι όντως αναγκαιότητα και πάγιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων να υπάρξει προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και στο νομοσχέδιο σημειώνεται η ανάγκη προστασίας και του αγροτικού τοπίου αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος, η παρούσα διάταξη, χωρίς μεταβατικό καθεστώς, αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται και τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη συνταγματική επιταγή για κατοχύρωση του πόρου της Γεωργικής Υψηλής Παραγωγικότητας ως κοινωνικού αγαθού. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας, η κατάργηση της τροπολογίας στον νόμο Μπιρμπίλη, που είχε επιτευχθεί με πολλές πιέσεις και αγώνες, επαναφέρει τα πράγματα εκεί που ήταν το 2011. Χιλιάδες άρτιες και οικοδομήσιμες εκτάσεις σε όλη την χώρα μετατρέπονται σε χωράφια.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα μετά τις τροπολογίες που είχαν ψηφιστεί για τις άδειες δόμησης

«Σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί με διοικητικές πράξεις Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας μπορούν να χορηγηθούν εγκρίσεις και άδειες δόμησης σύμφωνα με τις προγενέστερες του ανωτέρω χαρακτηρισμού διατάξεις, στα ακίνητα ή στα τμήματα των ακινήτων που είναι άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον αυτά εμπίπτουν εντός ζώνης 200μ από τον άξονα εθνικών ή επαρχιακών οδών ή εντός ζώνης 150μ από τον άξονα δημοτικών οδών». Τα παραπάνω προβλέπουν μεταξύ άλλων οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, οι οποίοι καταργούνται με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και έρχεται προς ψήφιση στο συζητούμενο νομοσχέδιο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, αφού στην ουσία ‘’δένει’’ τα χέρια των ιδιοκτητών και ρίχνει την αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Όπως ανέφερε ο κ. Πλέσιας: «Απαγορεύσεις υπήρχαν, όμως οι ανάγκες καλύπτονταν με τις εξαιρέσεις που προέβλεπε ο νόμος στον προηγούμενο ευρύ χαρακτηρισμό. Ο νόμος αυτός μας ταλαιπώρησε ένα χρόνο».

Σπασμωδικές κινήσεις χωρίς την απαιτούμενη χωροταξική δομή

Σχολιάζοντας την απόφαση και τα κίνητρά της ο κ. Πλέσιας, σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιρώνης ακολουθεί όπως και στο παρελθόν η κα Μπιρμπίλη μια οικολογική προσέγγιση. «Η φιλοσοφία του νόμου αυτού είναι να μην αλλάζει η χρήση της γης, αλλά θα είχε ομαλή εφαρμογή σε μια ώριμη χωροταξική δομή» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Όπως ανέφερε, είναι πράγματα αυτονόητα στο εξωτερικό, αλλά στην χώρα μας ο κρατικός μηχανισμός φοβάται τις διάφορες παραβάσεις και εξαιρέσεις, καθώς θα μπορούσαν πολλοί να δηλώσουν ότι είναι αγρότες και να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση αγροτικής κατοικίας. Ο φόβος για την καταπάτηση και η αδυναμία ελέγχου οδήγησαν το υπουργείο στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να χάνονται ακόμη και επενδύσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης, στην Κοζάνη χάθηκε επένδυση 25 εκατ. ευρώ, αφού η έκταση από οικόπεδο μετατράπηκε σε χωράφι.

Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων

Για το θέμα αντιδράσεις υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων να τονίζει ότι με βάση τη μέχρι σήμερα νομοθεσία, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις, εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων. Με τη διάταξη του άρθρου 50 και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Όπως σημειώνουν: «Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη την επικράτεια σε απλά… χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα». Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ετήσια επαναληπτική γενική συνέλευση Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, στις 10:00, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης Ο Σύλλογος Εθελοντών Αι…