Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αν έχεις πάθος γι αυτό που κάνεις ανταμείβεσαι…»

«Αν έχεις πάθος γι αυτό που κάνεις ανταμείβεσαι…»

0
giovanopoulou-orkos

Η Ξανθιώτισσα Ειρήνη Γιοβανοπούλου, αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. εκφώνησε τον πολιτικό όρκο για τους πτυχιούχους της Σχολής

Αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 9,05! Μιλά στο «Ε» για την επιτυχία της. Θέλει να μείνει και να εργαστεί στην χώρα μας. Όμως οι παθογένειες στο χώρο της υγείας την προβληματίζουν

Ήταν 6 χρόνια πριν, όταν καλέσαμε την Ειρήνη Γιοβανοπούλου στα γραφεία του «Ε» για να μας μιλήσει για την αριστεία της στις πανελλαδικές. Μοιράστηκε τότε μαζί μας την χαρά της επιτυχίας της, ως αποτέλεσμα μιας μεθοδικής προσπάθειας, την αγάπη της για την γνώση και την επιστήμη της ιατρικής. Σήμερα η Ειρήνη πέρασε το κατώφλι του «Ε», ως αριστούχος πτυχιούχος της Σχολής Ιατρικής του ΑΠΘ με βαθμό 9,05! Απέσπασε τον δεύτερο καλύτερο βαθμό στην Σχολή της και εκφώνησε τον πολιτικό όρκο για τους πτυχιούχους της Σχολής. Να σημειώσουμε ότι στο τελετουργικό της ορκωμοσίας συμπεριλαμβάνεται η εκφώνηση τριών όρκων από τους τρεις αριστεύσαντες: Ο θρησκευτικός, ο πολιτικός και ο Ιπποκράτειος. Πρόκειται για μια επιβράβευση της αριστείας. Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η Ειρήνη εκφώνησε τον πολιτικό όρκο και μοιράστηκε με την οικογένειά της και τους φίλους της, στιγμές μοναδικών συναισθημάτων, αυτών της πληρότητας και ικανοποίησης που προκαλεί η ευόδωση μιας προσπάθειες και η επίτευξη ενός στόχου με το καλύτερο αποτέλεσμα, ενός στόχου που ονειρεύτηκες και εργάστηκες με πάθος και πίστη για να τον πετύχεις.

«Ήταν ένα πάρα πολύ όμορφο ταξίδι στον χώρο της επιστήμης»

Λέξη και έννοια «κλειδί» για την Ειρήνη το «πάθος» για την επιστήμη της και για την αγάπη της για την διαρκή προσπάθεια κατάκτησης της γνώσης: «Τελικά αποδεικνύεται ότι αν έχεις πάθος γι αυτό που κάνεις ανταμείβεσαι. Ήταν ένα ταξίδι που τελικά έφτασε στον προορισμό του, στον πρώτο σταθμό της επαγγελματικής μου πορείας. Ήταν ένα πάρα πολύ όμορφο ταξίδι στον χώρο της επιστήμης,. Η φοιτητική ζωή μου έδωσε πολλές εμπειρίες, άνοιξαν οι ορίζοντές μου, γνώρισα νέους ανθρώπους, πήρα πράγματα. Χρειάζεται δουλειά αλλά όταν σ’ αρέσει αυτό που κάνεις, αυτό που σου μένει είναι μόνο η ικανοποίηση. Αυτό που έχω να θυμηθώ απ’ αυτά τα 6 χρόνια είναι η χαρά της μάθησης, η χαρά του να προσφέρω και ο κόπος να αποκτηθούν όλα αυτά έχει ξεχαστεί πλέον… Μου έμεινε ένα πολύ γλυκό συναίσθημα απ’ όλη αυτή την πορεία», λέει η Ειρήνη και διακρίνει κανείς αυτή την φλόγα του ανθρώπου όπως ορίζεται στην ετυμολογία της η λέξη «άνθρωπος» ( άνω θρώσκω, κοιτώ ψηλά), μέσα στο σπινθηροβόλο της βλέμμα.

«Δεν ήταν αυτοσκοπός ο βαθμός…»

«Δεν ήταν αυτοσκοπός μου ο βαθμός μου, διάβαζα γιατί μου άρεσε και ήθελα να έχω συνέχεια στις γνώσεις μου, χωρίς ποτέ ο βαθμός να με αγχώνει . Δεν έχω κόψει ποτέ μάθημα.. Έτυχε να είναι αυτός ο βαθμός χαίρομαι πολύ γι αυτό… Τώρα συνειδητοποιώ την επιτυχία μου. Ο βαθμός δεν παύει να είναι ένα σημαντικό εφόδιο όμως δεν μένουμε σ’ αυτό έχουμε μια μακρά πορεία μπροστά μας…

Συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες και όχι μόνο η ικανότητα, όπως το πάθος μου και η αγάπη μου για την επιστήμη, οι συνθήκες που μου το επέτρεψαν και η οικογένειά μου που με στήριξε. Όλα αυτά είχαν αυτό το αποτέλεσμα».

Η Σταδιοδρομία με ειδικότητα στην Μαιευτική – Γυναικολογία και οι προβληματισμός: Να μείνω η να φύγω;

Ένα πιεστικό δίλημμα που έχουν όλοι οι νέοι πτυχιούχοι που απ’ την μια θέλουν να παραμείνουν στην χώρα μας και να δουλέψουν όμως βλέπουν ότι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα προβληματικό στην πιο ήπια έκφραση, σύστημα υγείας και ένα ασφυκτικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν δίνει ευκαιρίες για καριέρα αλλά με τις παθογένειές του λειτουργεί σαν «αγχόνη»: «Στόχος μου και σκοπός μου είναι να παραμείνω στην χώρα μου, παρότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και είναι πολλοί που μας αποτρέπουν από το να παραμείνουμε. Θέλω όμως και θα το επιδιώξω. Κατέθεσα τα χαρτιά μου για ειδικότητα στην Μαιευτική – Γυναικολογία στο Ρέθυμνο. Περιλαμβάνει 1 χρόνο γενική χειρουργική και άλλα 4 χρόνια Γυναικολογία. Έχω και το αγροτικό, σκέφτομαι όμως και το εξωτερικό.

Είμαι προετοιμασμένη για Γερμανία και Ελβετία κι αν δω ότι τα πράγματα εδώ δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο ή δεν είμαι ικανοποιημένη, θα το σκεφτώ να φύγω.

Ίσως φύγω κάποια στιγμή για εξειδίκευση στο εξωτερικό αλλά ο στόχος παραμένει επιστροφή, θέλω εδώ να ορθοποδήσω και να είμαι στην πατρίδα σου», αναφέρει η Ειρήνη με φανερή την αμφιταλάντευση και τον προβληματισμό της. Πρόκειται για μια συμπτωματική «ασθένεια» της εποχής της κρίσης που έχει οδηγήσει στην μετανάστευση τα καλύτερα μυαλά της χώρας.

Οι παθογένειες του Ε.Σ.Υ.

Η Ειρήνη γνωρίζει εκ των έσω την λειτουργία και τις παθογένειες του Ε.Σ.Υ. και αυτό την απογοητεύει και λειτουργεί αποτρεπτικά στο να δουλέψει σ’ αυτό. Ωστόσο επισημαίνει ότι αν ακόμη δεν έχει καταρρεύσει στο σύστημα αυτό οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό του: «Η αλήθεια είναι ότι όσο και να οραματίζεσαι το μέλλον σου στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι τέτοιες που καθημερινά σε απογοητεύουν. Βιώσαμε πολύ άσχημες συνθήκες στα νοσοκομεία με ελλείψεις σε βασικές προμήθειες… δεν υπάρχουν γάζες …δεν υπάρχουν σύριγγες… πραγματικά το επίπεδο είναι απογοητευτικό. Αυτό που διδάχθηκα ένα χρόνο μέσα στις κλινικές είναι ότι το επίπεδο των παροχών εξαρτάται από την θέληση, την προσπάθεια και την ψυχή που καταθέτει το ανθρώπινο δυναμικό. Θεωρώ πως αυτό στηρίζει το σύστημα… Το ΕΣΥ αν χάσει και αυτό πλέον θα έχει ξοφλήσει… Είναι απογοητευτικό και ίσως κάποιος που έχει σπουδάσει να σκέφτεται ποιο το αποτέλεσμα; Το δημόσιο νοσοκομείο δεν αποτελεί καλή επαγγελματική στέγη… Είναι πολύ δύσκολοι και οι διορισμοί. Μπορεί μακροπρόθεσμα να ιδιωτεύσω…».

Το επίπεδο σπουδών δεν έχει πληγεί ακόμη…

Τέλος η Ειρήνη εκτιμά πως: «Το επίπεδο των σπουδών μας έχει επηρεαστεί λίγο, εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο, παρότι υπάρχουν περικοπές. Το διδακτικό προσωπικό δίνει σε βαθμό που μπορεί τις γνώσεις που μπορεί και διατηρεί σ’ ένα υψηλό επίπεδο τις σπουδές».

Συμβουλές προς νέους…

Πτυχιούχος πια η Ειρήνη και έχοντας κατακτήσει τον πρώτο της στόχο συμβουλεύει του νέους που θέλουν να δηλώσουν ιατρική: «Να μην πτοηθούν όσοι θέλουν να δηλώσουν ιατρική. Δεν το έχω μετανιώσει και αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που υποστήριξα την επιλογή μου Καλή επιτυχία στα νέα παιδιά και να κυνηγήσουν αυτό που θέλουν»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιμέτωποι με τον αόρατο εχθρό της ευλογιάς οι κτηνοτρόφοι

1.450 ζώα θανατώνονται σήμερα και αύριο στην Ξάνθη – Ξεπέρασαν τις 3.000 στην Ξάνθη και τι…