Σχόλια 29/06/16

0
Να γίνει πράξη άμεσα το Brexit ζητά η Κομισιόν. Αν απαντούν έτσι στην 5η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, φανταστείτε τι γέλιο έπεσε όταν τους απειλούσε με Grexit o Βαρουφάκης!


«Κόλλησε» στο 12%
Ένας ακόμη λόγος για να …μειδιάσει κάποιος παρατηρητής της σύσκεψης των φορέων ήταν το «κόλλημα» του προέδρου του Συνδέσμου κ. Πατσατζή με τον Μωραΐτη με αφορμή το γεγονός ότι στην συνάντηση με τον Σταθάκη δεν συμμετείχαν οι σύνδεσμοι αλλά μόνο τα Επιμελητήρια. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Πατσατζής εξέφρασε την πικρία του και το επαναλάμβανε διαρκώς προκαλώντας εκνευρισμό στον κ. Μωραΐτη. Μέχρι που μπήκε στη ν μέση ο κ. Κοντός για να συστήσει ενότητα!
Τι να πει κανείς… Καθένας με το ντέρτι του!
Μ.Ξ.


Η επιλογή που στοιχειώνει
Πολύς ντόρος έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα πρόσωπα από την Ξάνθη που θα απαρτίσουν την 15μελη επιτροπή διαχείρισης του leader. Ο κ. Μέτιος μας είπε ότι λίγο πολύ καθορίστηκαν τα ονόματα, αλλά δεν ήθελε να τα ανακοινώσει. Το παρελθόν όμως «στοιχειώνει» και γι’ αυτό υπάρχει και η σχετική δυσπιστία.
Αν επιλεγούν τα ίδια πρόσωπα σύμπτωση δε μπορείς να το πεις, ούτε και καλή αρχή βέβαια.
Ε.Δ.


Στο επόμενο συμβούλιο
Τα εκτός ημερησίας θέματα που είχε θέσει η Κοινωνία των Δημοτών θα συζητηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο λόγω του όγκου, αλλά και της σπουδαιότητας των θεμάτων της προχθεσινής συνεδρίασης.
Θα προλάβει και η δημοτική αρχή να προετοιμαστεί αρκούντως.
Ε.Δ.


Μόνο με έλεγχο
Το είπε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το χουμε πει κι εμείς δεκάδες φορές. Το είπαν και άλλοι πολλοί. Όσες κανονιστικές και αν εκδώσει ο δήμος τίποτα δε θα καταφέρει, αν δεν τις εφαρμόσει. Ας υπάρξουν προβλήματα, ας προκύψουν αδικίες και δυσκολίες. Το ζητούμενο είναι να βγουν συμπεράσματα από την εφαρμογή και η δημοτική αρχή να έχει την πυγμή να τα διορθώσει και να τα βελτιώσει. Αλλιώς μένουμε στο ίδιο χάος και η δημοτική αρχή στην ίδια μιζέρια και ατολμία που προκάλεσε το άναρχο καθεστώς, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τα χατίρια, την ομηρία και την έριδα μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών.
Τώρα με ποιους θα εφαρμόσει τους κανόνες που αποφασίστηκαν; Αυτό είναι το δεύτερο στοίχημα που απαιτεί τη βούληση και την… φαντασία της δημοτικής αρχής.
Ε.Δ.


Ατυχές παράδειγμα
Το λόγο έλαβε και πήρε ο Μπάμπης Δαργανάκης, συνιδιοκτήτης των καφέ «Κυβερνείο» και «Αερικό» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την τοποθέτηση του Θανάση Ξυνίδη που αναφέρθηκε στη δική του υπόθεση με το ξήλωμα της εξέδρας του Κυβερνείου. Ο Μπάμπης Δαργανάκης έκανε λόγο για στοχοποίηση θεωρώντας ότι η κανονιστική απόφαση με τις τροποποιήσεις της τον θίγει και για τα δύο καταστήματά τουκαι μάλιστα με σκοπιμότητα. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι η κανονιστική δεν αφορά συγκεκριμένα άτομα, ενώ στον Θανάση Ξυνίδη απάντησε ότι η δημοτική αρχή πήρε σκληρές αποφάσεις για την τήρηση της νομιμότητας «που έθιξε ακόμη και μέλη της παράταξής του»! Αν εννοούσε πάντως τον Μανόλη Τσέπελη και πως η απόφαση για την προσωρινή ανάκληση της άδειας είναι το παράδειγμα που δίνει η δημοτική αρχή για να δείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις, μάλλον ήταν ατυχές και δεν χρειάζεται καν να αιτιολογήσουμε επ’ αυτού.
Ε.Δ.


Λάθη πολιτικού
Πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η ενέργεια του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να στείλει συγχαρητήρια στην Ισπανία για τη νίκη των Podemos;
Βιασύνη σίγουρα αλλά και όχι μόνον. Ανώριμη προσωπικά θα την χαρακτήριζα την ενέργεια που πριν βγουν τα επίσημα στοιχεία των εκλογών, έτρεξε σαν βιαστικός εραστής στην αγαπημένη του… Δημοσιότητα. Ποιος πρώτος θα πει τον καλό λόγο για να κερδίσει τις εντυπώσεις!
Μόνο που βιάστηκε και ήρθε το γέλιο και ο χλευασμός. Πάλι καλά που αναγνώρισε το λάθος του.
Γ.Δ.


Νέο αίμα στα κόμματα
Αλλαγές στις Νομαρχιακές των κομμάτων. Μετά από αυτές που έγιναν στη ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας όπως και στα υπόλοιπα όργανα του κόμματος, ακολούθησαν αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.
Όπου τα περισσότερα μέλη που εξελέγησαν είναι νέοι σε ηλικία. Ίσως δε να είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο κομματικό όργανο έχει μέλη του σε τόσο νέα ηλικία.
Τόπο στα νιάτα λοιπόν και το μόνο που μένει είναι να δούμε το έργο τους στα κοινά. Διότι τα χρόνια είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για τα κόμματα, μικρά και μεγάλα.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Το’ χουμε πει και γράψει πολλές φορές. Το ποδόσφαιρο θέλει τέχνη αλλά πάνω απ΄ όλα θέλει ΚΑΙ ψυχή, τσαγανό, τρέξιμο και πίστη στον στόχο. Τίποτε από αυτά δεν είχαν προχθές οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές όπως και οι Ισπανοί σε ένα επίπεδο.
Νωθροί, χορτασμένοι, χωρίς κίνητρο, βαριεστημένοι σα να κάναν αγγαρεία. Μπροστά στους δυναμικούς Ισλανδούς που γυάλιζε το μάτι τους, όχι λιοντάρια δεν ήταν αλλά απλές γατούλες θα λέγαμε. Κι έτσι, δικαιολογημένα προχωρούν οι Ισλανδοί κερδίζοντας, αποδίδοντας κι ένα καλό ποδόσφαιρο.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τους Ιταλούς που «πάτησαν» τους Ισπανούς του τίκι-τάκα και ουσία μηδέν. Προσωπικά χειροκροτώ το πάθος, θαυμάζω τη διάθεση για διάκριση με το εθνόσημο γι’ αυτό και υποστηρίζω τη Γερμανία που τα διαθέτει, συν την απόλυτη γνώση να παίζει σωστό ποδόσφαιρο.
Γ.Δ.


Ψήφος μετ’ επιγνώσεως και επιπτώσεων
Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την δεδομένη στιγμή, είναι από τις καλύτερες αποδείξεις γι’ αυτό που πολλοί βλέπουν να έρχεται από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Νέα εκλογική αναμέτρηση. Και μέσα σε όλες αυτές τις συζητήσεις ακούγονται πολλά εντελώς ανεδαφικά. Όπως το δικαίωμα ψήφου από τα 17, κάτι που θέλει ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας προφανώς ότι έχει μεγαλύτερο κοινό στις νεαρές ηλικίες. Η ενηλικίωση στα 18 ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες εδώ και πολλά χρόνια και είναι αστείο να μιλάμε για ψήφο με επίγνωση σε ένα παιδί 17 ετών. Όχι ότι αλλάζουν πολλά μέσα σε λίγους μήνες, αλλά με την λογική αυτή γιατί να μην κατεβούμε και πιο κάτω; Στα 16, στα 15. Από την άλλη έχουμε την νέα φαεινή ιδέα που προκρίνεται, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Καταρχήν όποιος θέλει έρχεται και ψηφίζει. Το κάνουν και άλλες χώρες, αλλά το ποσοστό της ομογένειας σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας δεν είναι τόσο μεγάλο στις χώρες αυτές. Δηλαδή θα ψηφίζουν τα 10 περίπου εκατομμύρια Ελλήνων του εξωτερικού μαζί με άλλα τόσα μέσα στην χώρα για το πώς θα είναι η ζωή των δεύτερων, οι φόροι μας, οι δουλειές μας, η παιδεία και το εθνικό σύστημα υγείας για μας μέσα στην Ελλάδα. Αν ψηφιστούν για παράδειγμα μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων και η πρόταση είναι να καταργηθεί η δωρεάν παιδεία, να καταργηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε παραμεθόριες περιοχές κ.ά., γιατί να μην ψηφίσουν υπέρ αυτών των αλλαγών οι του εξωτερικού, εφόσον όλα αυτά δεν θα επηρεάσουν στο παραμικρό την καθημερινότητα που ζουν;
Χ.Δ.


Πάθανε, αλλά μάθαμε;
Δεν είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για πάθημα της Αγγλίας, έστω και αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πάρουν περίπου δύο χρόνια. Φυσικά κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η τελική συμφωνία, γι’ αυτό και υπάρχουν διαπραγματεύσεις, αλλά ήδη όλα τα site ξέρουν τι θα αλλάξει και δίνουν συμβουλές. Τέλος πάντων. Οι παντογνώστες δεν θα εκλείψουν ποτέ. Αυτό που θα πρέπει να δούμε εμείς, είναι αν το πάθημα των Βρετανών έχει γίνει μάθημα σ’ εμάς. Γιατί με όλες τις φωνές του Grexit πέρυσι και με τις ενέργειες της κυβέρνησης, που έλεγε μεν ότι δεν το επιθυμεί, αλλά στην πράξη προς τα εκεί οδηγούσε τα πράγματα, τώρα θα ζούσαμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Και σίγουρα η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον με την Αγγλική. Ήταν πολλοί όμως αυτοί που ισχυρίζονταν πέρυσι –και κάποιοι συνεχίζουν ακόμη- ότι αν φύγουμε από το ευρώ με «διοικητική πράξη» (ανάθεμα αν ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτό), θα ορίζουμε εμείς την ισοτιμία στο ύψος που μας συμφέρει. Εδώ δεν μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο η Αγγλία, βλέποντας την αγγλική λίρα να κατρακυλάει 10% μέσα σε μία μόνο μέρα. Όπως έγραφε προχθές ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, η Αγγλία έχασε μέσα σε 8 ώρες από το δημοψήφισμα 350 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερα από όσα έδωσαν στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Ας τα βλέπουν κάποιοι επαναστάτες της κακιάς ώρας, που νόμιζαν ότι θα τρομοκρατήσουν την Ευρώπη αν βγει η Ελλάδα.
Χ.Δ.


Για γέλια και για …κλάματα
Δεν μπορεί να μην μειδιάσει κανείς όσο καλοπροαίρετη διάθεση και να έχει με την ετεροχρονισμένη αντίδραση των φορέων του νομού μας κυριολεκτικά κατόπιν εορτής και αφού πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Αυτό δείχνει ότι τώρα το πήραν χαμπάρι ενώ ο νόμος ήταν 2 μήνες πριν σε διαβούλευση και υπήρχαν πλήθος δημοσιευμάτων από τοπικά Μέσα μεταξύ των οποίων και του «Ε». Κι αυτό δεν είναι διόλου για γέλια αλλά για …κλάματα αφού αποδεικνύει πως λειτουργούν… Και τώρα τι; Μα τα συνήθη… Οι συσκέψεις στο Επιμελητήριο, οι κραυγές αγωνίας, οι πομπώδεις εκφράσεις, η κινδυνολογία του τύπου: «Καταστροφή …χάνουμε επενδύσεις», λες και τις είχαν έτοιμες… Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες ιδέες, η ίδια νοοτροπία, οι ίδιες αντιλήψεις περί της ανάπτυξης του νομού. Και πάντα ως επιμύθιο το Ψήφισμα!
Και τι μένει; Η εντύπωση στους ίδιους ότι «εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε …αντιδράσαμε για το νομό μας για την Θράκη μας! Ας όψονται οι αίτιοι». Μα δεν κουράστηκαν τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια; Τους είδαμε τους Αναπτυξιακούς πώς λειτούργησαν και πού πήγαν τα λεφτά! Κάτι ψέλλισε ο Ζαγναφέρης ότι ένα καλό αυτού του αναπτυξιακού είναι ότι αποκλείει την ένταξη εμπορικών επιχειρήσεων αναφέροντας ότι οι παλαιότεροι δεν είχαν δικλείδες ασφαλείας ή ότι κάποιοι κατά παράβαση εντάχθηκαν αλλά πέρασε στα ψιλά…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια του υπουργού Άμυνας Στη σελίδα 12 του φύλλου της Παρασκευής δημοσιεύονται δηλώσε…