Αυτοί που χτίσανε πολιτικές καριέρες με μοναδικό προσόν τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως «κοινωνικούς αγώνες» σήμερα τρέμουν τις συγκεντρώσεις πολιτών…
Υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που αντιστέκονται
Η περιοχή μας γνώρισε εποχές δόξης με τις εργοστασιακές μονάδες που λειτουργούσαν και απασχολούσαν χιλιάδες Ξανθιώτες. Καλές εποχές που φαίνεται να έφυγαν ανεπιστρεπτί. Σήμερα τα εργοστάσια που λειτουργούν στην Ξάνθη είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το μόνο ευτυχές είναι ότι υπάρχουν κάποια που αναπτύσσονται, διαγράφουν την δική τους επιτυχημένη πορεία στους δύσκολους για την επιχειρηματικότητα καιρούς που ζούμε. Ένα από αυτά είναι και η εταιρεία Πλαστικά Θράκης. Με χαρά ομολογώ πληροφορήθηκα από φίλο που εργάζεται στην εταιρεία ότι έχουν ήδη γίνει ‘’ανοίγματα’’ στην αγορά της Τουρκίας και του Ισραήλ. Οι πλαστικές συσκευασίες για εργοστασιακή χρήση (σακούλες και τσουβάλια για λιπάσματα, χημικά κ.ά.) μετά τα Βαλκάνια επεκτείνονται και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλους αγοραστές. Μακάρι να συνεχίσουν το ίδιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά, ώστε να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, κάτι τόσο περιζήτητο όσο και δυσεύρετο σήμερα.
Χ.Δ.
Σύσκεψη σήμερα για το Leader
Από τις 10 το πρωί συσκέπτονται σήμερα οι δήμαρχοι υπό τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη στο γραφείο του για τι άλλο; Το θέμα του Leader και πως θα τρέξουν να προλάβουν να καταθέσουν πρόταση για να το πάρουν. Όπως είναι γνωστό μετά την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή πρέπει να δημιουργήσουν μια Τοπική Ομάδα Δράσης που θα επεξεργαστεί την πρόταση την οποία και θα υποβάλει η Αναπτυξιακή Ροδόπης για λογαριασμό της Ξάνθης. Το ζήτημα με τις μετοχές και αν δηλαδή οι δήμοι θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης (ενώ το απαγορεύει ο Καλλικράτης) για να μπορούν να υποβάλλουν την πρόταση είναι κάπως αδιευκρίνιστο και ελπίζουμε να το λύσουν σήμερα γιατί δεν έχουν χρόνο. Έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όπως και την …υπομονή μας!
Μ.Ξ.
«Κατόπιν …εορτής Χρόνια Πολλά»…
…και ο λόγος για ακομμάτιστο (δήθεν) κίνημα «Παραιτηθείτε» και τις συγκεντρώσεις που προγραμματίζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναρωτιέμαι τώρα θυμήθηκαν να κάνουν συγκεντρώσεις. Πού ήταν όταν ψηφίζονταν το νομοσχέδιο; Εδώ πέρασαν τόσο επαχθή μέτρα χωρίς ν’ ανοίξει μύτη στην κυβέρνηση… Τώρα τι θέλουν δηλαδή; Να την αποσταθεροποιήσουν; Ή απλά να δημιουργήσουν ντόρο; Τίποτε άλλο από επικοινωνιακές κινήσεις που καθοδηγούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και είναι άσκοπες και άκαιρες… Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι δουλειά και πολιτική σταθερότητα για να μπορέσουμε να βγούμε επιτέλους απ’ αυτή την κρίση…
Κι αυτό που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει βάση. Μπορεί ο κόσμος να είναι δυσαρεστημένος και απογοητευμένος έως ένα μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν του έχει γυρίσει την πλάτη… κι ούτε θέλει εκλογές: Οπότε τα «παρατηθείτε « είναι απλά σε …λόγια να βρισκόμαστε!
Μ.Ξ.
Θα’ ρθει και ο Ραγκούσης
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εντάσσεται και η προσεχώς αναμενόμενη επίσκεψη του Γιάννη Ραγκούση στην περιοχή μας. Ο οποίος Ραγκούσης ξεκίνησε ήδη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα για να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο της πολιτικής του πρωτοβουλίας «Επόμενη Ελλάδα».
Εν αναμονή λοιπόν να δούμε και στην Ξάνθη τον νέο αρχηγό ο οποίος προφανώς θα έχει συνάντηση με τον αγαπητό του φίλο Σωκράτη Ξυνίδη από τα χρόνια της κοινής πορείας στο ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.
Πολιτική πρακτική
Η πολιτική πραγματικότητα απαιτεί η κυβέρνηση να μιλάει για τις αποφάσεις που λαμβάνει και η αντιπολίτευση ν’ ασκεί κριτική επί των αποφάσεων αυτών. Τόσο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο θέμα αυτό.
Γι’ αυτό λοιπόν καμία απορία ή σκέψεις για πρόωρες εκλογές δεν θα πρέπει να μας προκαλούν οι επισκέψεις των διαφόρων υπουργών, υφυπουργών, στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων. Όλα είναι μέσα στις ανάγκες του πολιτικού παιγνιδιού το οποίο έχει τους δικούς του κανόνες.
Γ.Δ.
Κοινός νους Ι
Είναι γνωστό πως όλες οι χώρες που μπήκαν σε μνημόνια εξήλθαν έπειτα από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ μόνη η Ελλάδα παραμένει έξι χρόνια μετά στη δίνη της κρίσης. Αυτό συνέβη γιατί η βάση των προβλημάτων, δηλαδή ο τεράστιος, ακριβός και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, δεν εκριζώθηκε. Η χώρα εξάλλου για πάνω από 30 χρόνια γιγάντωνε το δημόσιο χρέος της καθώς έτρεχε με μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα 6%, για να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διατηρήσει ή και να αυξήσει την πελατειακή της βάση στο Δημόσιο, κάτι που συνέδραμε ουσιαστικά στην εκτόξευση των δημοσίων εξόδων πάνω από το 55% του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως ένα 25% του ΑΕΠ αφορούσε τον ιδιωτικό τομέα που ήταν άμεσα εξαρτώμενος από την ανάθεση έργων από τον δημόσιο τομέα. Αυτή η σαθρή οικονομική τακτική, με την πρώτη περίσταση που περιορίστηκε ο «αρχικός τροφοδότης», ο εξωτερικός δανεισμός, ήταν λογικό να καταρρεύσει και να οδηγηθεί έτσι η χώρα στη βαθιά οικονομική κρίση που ζούμε.
Αυτό που θα περίμενε κανείς ως απάντηση θα ήταν η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η μείωση των εξόδων του κράτους από το 55% του 2010 στο 40% τουλάχιστον, στα επίπεδα δηλαδή άλλων ως πρόσφατα προβληματικών χωρών. Στη διάρκεια της κρίσης όμως η μείωση των δημοσίων υπαλήλων (περίπου 200.000, κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων) ήταν το ένα δέκατο αυτής του ιδιωτικού, ενώ και οι μειώσεις μισθών ήταν μικρότερες, με αποτέλεσμα σήμερα η διαφορά του μέσου μισθού στους δύο τομείς να ανέρχεται στο 30% υπέρ του Δημοσίου.
Γ.Κ.
Κοινός νους ΙΙ
Στα χρόνια της κρίσης λοιπόν συρρικνώσαμε με την υπερφορολόγηση και την αύξηση των εισφορών το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας για να μην πειράξουμε την πελατειακή βάση των κομμάτων.
Αν έστω και τώρα η κυβέρνηση κινηθεί ώστε να μειώσει τα δημόσια έξοδα κάτω από 40% του ΑΕΠ, αυτό θα σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση πάνω από 9 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσόν, υπολογίζοντας με πολλαπλασιαστικό συντελεστή, θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ στην οικονομία σε ετήσια βάση και πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Μείωση του προσωπικού και βελτιστοποίηση σης λειτουργίες των υπηρεσιών, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, θα προσελκύσουν επίσης και τους ξένους επενδυτές.
Μια πρόταση που στοχεύει να φέρει σε ισορροπία τα έσοδα με τα έξοδα δεν είναι νεοφιλελεύθερης λογικής αλλά απλά μαθηματικά και κοινός νους. Ένα λειτουργικό κράτος έχει τους πόρους για να βοηθήσει τους αδύνατους, να στηρίξει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Ένα κράτος που δεν έχει ελλείμματα επειδή πνίγει μέσω της φορολογίας τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει μέλλον και βέβαια δεν θα έχει και πόρους για να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Ιδού δόξης στάδιον λαμπρόν – ποιος θα κάνει αυτό που πρέπει…
Γ.Κ.
Οι Νεοδημοκράτες μετά τον Βορίδη
Ο λόγος και πάλι για την επίσκεψη του Μάκη Βορίδη και τη Νέα Δημοκρατία τα στελέχη της οποίας στην Ξάνθη είχαμε πολύ πολύ καιρό να δούμε έτσι μαζεμένα.
Τι τους έμεινε από τη συνάντηση με το μεγαλοστέλεχος της παράταξης; Αφού δεν αναμένουμε εκλογές, δεν πολυσκοτίστηκαν κιόλας. Ωστόσο, η παρουσία και η ταυτότητα του Μάκη Βορίδη χτύπησαν «φλέβα» στην Ξάνθη.
Πρώτον γιατί τέθηκε επιτακτικά το θέμα της κεντρώας τοποθέτησης αρκετών εκ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη. «Το ‘εγώ είμαι δεξιός’ του Μάκη Βορίδη, «αλλά σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων έχουμε σύγκλιση», μάλλον δεν ικανοποίησε.
Δεύτερον, γιατί αναδείχθηκε και το ζήτημα των σχέσεων με τη μειονότητα. Κι εδώ πολλά να πει δεν έχει ο βουλευτής.
Τρίτον γιατί σε τοπικά θέματα ο Μάκης Βορίδης έδειξε ότι έχει άγνοια ή έστω πολύ αμυδρή γνώση (κυρίως για όσα έθεσε ο Σ. Μωραΐτης) και δεν έκανε καμία τοποθέτηση για τα επί μέρους ζητήματα της περιοχής, ούτε όταν ο Παυλίδης του έδωσε «στο πιάτο» τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις απαιτούμενες διορθώσεις για τις μειονεκτικές περιοχές.
Και τέταρτον, αφού σχολιάστηκε, μάλλον στελέχη με πιο μετριοπαθή διαδρομή θα έπρεπε να προτιμώνται για να μιλούν για αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Ο κ. Αυγενάκης που αναμένεται την Πέμπτη ίσως να έρθει πιο προετοιμασμένος.
Ε.Δ.
Δύσκολα τα πράματα για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων
Εντάξει η αλήθεια είναι ότι πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι είναι δυνατό να αρθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους στην ΕΕ ακόμη και αν (θεωρητικά) υλοποιηθούν τα 72 κριτήρια που έθεσε η Ευρώπης στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Ανάμεσα στα όσα διαδραματίζονται αυτό τον καιρό, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Χάνσγεργκ Χάμπερ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Χάνσγεργκ είχε επικρίνει τον χειρισμό της συμφωνίας για το μεταναστευτικό από την Τουρκία, ενώ τον περασμένο μήνα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τα σχόλιά του. Και αυτή είναι μία ακόμη απόδειξε ότι τα πράγματα προχωρούν αργά και βασανιστικά.
Το κακό για εμάς είναι ότι η προοπτική αυτή «πάγωσε» το διαρκές αίτημα της περιοχή για την έκδοση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες,
Ε.Δ.
Η Υγεία νοσεί βαριά
Τίποτα το καινούριο θα πει κανείς. Το ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα, ελλείψεις σε προσωπικό και σε αναλώσιμα που κάνουν δύσκολο το έργο γιατρών και νοσηλευτών, αλλά κυρίως των ασθενών. Πρόσφατα μάθαμε ότι σε κάποια νοσοκομεία οι ασθενείς περιμένουν σε διάφορες λίστες επί μακρόν. Συχνά πέφτουν θύματα παραπλανητικών υποσχέσεων και εκμεταλλευτικών τεχνασμάτων. Φάρμακα δεν βρίσκονται εύκολα, ούτε υγειονομικό υλικό. Οι ίδιοι οι ασθενείς τα φέρνουν από τα σπίτια τους πολλές φορές. Κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σπάνια είναι διαθέσιμα αν δεν είναι κλειστές και οι ίδιες οι μονάδες. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λιγοστεύει με ταχύτητα, αφού όσοι φεύγουν με σύνταξη δεν αναπληρώνονται. Οι εφημερίες δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Οι νέοι γιατροί φεύγουν για να ειδικευθούν στο εξωτερικό. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών στα νοσοκομεία σκαρφαλώνει ψηλά, δραματικά.
Τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ήταν στους δρόμους. Κάποια από τα αιτήματά τους βρίσκονται έξω από τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, όμως ποιος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι συνάνθρωποί μας, που δουλεύουν σήμερα στα νοσοκομεία, έχουν ξεπεράσει τις βιολογικές και ψυχικές τους αντοχές; Δικαιολογημένα, λοιπόν, διαμαρτύρονται. Οι λυράρηδες στους δρόμους της Αθήνας χόρεψαν σκληρό πεντοζάλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θυμίζοντας πολλά στον ‘’δικό’’ τους Πολάκη. Δεν στάθηκε όμως δίπλα τους. Δεν έβαλε πλάτη στα προβλήματά τους. Τους κατηγόρησε και από πάνω. Πόσο εύκολα γλίστρησαν οι κυβερνώντες στις πιο αντιδραστικές και αυταρχικές συμπεριφορές! Δεν οφείλονται όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασφαλώς, αλλά η Υγεία νοσεί. Και μάλιστα βαριά! Περιμένει το δικό της γιατρό και τη δική της θεραπεία.
Χ.Δ.