Σχόλια 09/06/16

0
Αν δεν έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με capital control, με 24% ΦΠΑ, με 100% προκαταβολή φόρου και 29% φορολόγηση εταιρειών, τότε πού αλλού;


Τολμηρό άρθρο της Τουρκικής Εφημερίδας «ΣΑΜΠΑΧ»
Πέρασαν 563 χρόνια και γιορτάζετε την Άλωση σαν να ήταν χθες; Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μ’ αυτές τις γιορτές που κάνετε, διακηρύσσετε σε όλο τον κόσμο ότι :«αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά μας, ήρθαμε εκ των υστέρων και τα πήραμε με τη βία;». Για ποιό λόγο άραγε φέρνετε στη μνήμη μια υπόθεση έξι αιώνων; Μήπως στο υποσυνείδητο σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια μέρα θα δοθεί πίσω; Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε μερικοί ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919. Μη φοβάστε, τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 17 εκατομμυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν να την κατοικήσουν.
Κι οι δικοί μας που γιορτάζουν την Άλωση είναι μια χούφτα φανατικοί μόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα. Ρε σεις, αν μας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις μέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε ; Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς;
Αντί να περηφανευόμαστε με τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε με αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν. Όλη η Ανατολή είναι περιοχή με την βία κατακτημένη… Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=μάνα, dolu=γεμάτη) αλλά προέρχεται από την ελληνική λέξη η Ανατολή.
Ακόμα και η ονομασία της Ισταμπούλ δεν είναι όπως μας λέει ο EbliyaCelehi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάμ» τραβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν».
Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαμε μόνιμη εγκατάσταση, τέλος η νομαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε – πέντε τα διαμερίσματα Κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει, ηρεμήστε πια…
Οι χωριάτες μας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες…».


Θα έρθει η ώρα της κρίσης
«Χρειάζεται όραμα, μεράκι και δουλειά η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τάδε έφη ο Γ. Βασιλειάδης, Αβδηρίτης στην καταγωγή, αντιδήμαρχος σε Γερμανική πόλη που μίλησε προχθές στην εφημερίδα μας. Όσα είπε είναι προφανή και αυτονόητα. Είναι όμως για τους αυτοδιοικητικούς μας; Ή μήπως είναι το ζητούμενο; Δεν ξέρουμε.
Ας μην βιαστούμε για συμπεράσματα διότι και οι τέσσερις στο νομό μας, κατά μία σύμπτωση, για πρώτη φορά αναλαμβάνουν την ευθύνη του δήμου τους. Έχουν χρόνο μπροστά τους και εκ του αποτελέσματος θα κριθούν. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν όλοι τους ότι περιθώρια διόρθωσης λαθών δεν θα τους δοθούν εύκολα. Εξάλλου κυοφορούνται ήδη συνεργασίες και εκδηλώνονται – θεμιτές – φιλοδοξίες.
Γ.Δ.


Περί Αναπτυξιακού
Παρουσιάστηκε λοιπόν ο πολυαναμενόμενος Αριστερός Αναπτυξιακός νόμος, με τον οποίο φιλοδοξεί η κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην καθημαγμένη οικονομία για να «εκτοξευτεί».
Και τι προβλέπει αυτός ο νόμος; Ότι μέχρι το 2022 θα δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας!
Όταν σε μία χώρα με 1.500.000 καταγεγραμμένους ανέργους η κυβέρνηση σχεδιάζει σε έξι χρόνια μόνο τη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας, δε μιλάμε για εκτόξευση αλλά για κοροϊδία.
Από νόμους βέβαια έλλειψη δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα. Η επιχειρηματική αγορά στην Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη (από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα) με 3.450 νόμους, 20.580 προεδρικά διατάγματα, 114.905 υπουργικές αποφάσεις! Από τους παραπάνω 3.450 νόμους οι 240 είναι φορολογικοί ενώ αμέτρητοι ήταν και οι αναπτυξιακοί, με τα γνωστά αποτελέσματα: Την αποεπένδυση με απώλεια 1.500.000 θέσεων εργασίας (όταν ο ενεργός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνάει τα 3.000.000), η οποία είναι μία χρόνια ασθένεια της οικονομίας. Και δεν πρόκειται να την καταπολεμήσουν ούτε άλλοι 100 αναπτυξιακοί νόμοι.
Καταιγιστικές ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζονται, μεγάλες, όπως αυτή του ΤΑΡ που θα φέρει 15.000 εργασίας και της Lamda Development στο Ελληνικό, την οποία πολέμησαν με νύχια και με δόντια οι σημερινοί κυβερνώντες. Έστω και υπό την απειλή της τρόικας τελικά σήμερα προχωρά. Μία επένδυση που θα δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια! Διπλάσιες από τον περίφημο Αναπτυξιακό Νόμο…


Άλλη νοοτροπία
Στην Κρήτη, στα Χανιά, τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον τίμησε ο δήμος Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο δήμος Αποκορώνου, ενώ στο χώρο του παλιού Τελωνείου Χανίων το οποίο ανακατασκευάζεται ως πολιτιστικό κέντρο θα φέρει το όνομά του. Τέλος, στο σπίτι του θα λειτουργήσει ως μουσείο αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων του. Αυτά εκεί. Εμείς εδώ έχουμε το Μάνο Χατζιδάκι μ’ ένα κτίριο στολίδι μοναδικό, έχουμε έναν παγκόσμιο συνθέτη, κι αν δεν ήταν ο Γ. Παυλίδης δεν θα είχαμε τίποτε τελικά. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε να τιμούμε τα πρόσωπα που πρέπει και με τον τρόπο που το αξίζουν.
Γ.Δ.


Δικαστικό
Δεν αποκλείεται στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προωθηθεί μία κυρία, γνωστή μας λόγω της καταγωγής του συζύγου της. Πρόκειται για την Ειρήνη Πετρουλάκη- Κιουρκτσόγλου η οποία είναι σήμερα αρεοπαγίτης.
Ο σύζυγός της όπως έχουμε ξαναγράψει είναι αδελφός του γνωστού συμπολίτη μας Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Η κ. Πετρουλάκη κατάγεται από το Ηράκλειο και σήμερα είναι 9η στη σειρά αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Λέγεται δε πως πρόκειται για κυβερνητική μεθόδευση για την προώθηση της κ. Πετρουλάκη.
Πάντως σύντομα θα φανεί το τι μέλλει να γίνει.
Γ.Δ.


Ωμή πραγματικότητα
Ας δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Τα φορολογικά μέτρα που έχουμε μπροστά μας είναι βουνό. Οι περικοπές του Ασφαλιστικού θίγουν όλους τους συνταξιούχους, τους νυν και τους επόμενους. Ο δημοσιονομικός κόφτης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθεί με νέα μέτρα τον επόμενο Μάιο. Το υπερταμείο είναι γεγονός για 99 χρόνια, έτοιμο να αποκρατικοποιήσει όλα τα φιλέτα από την περιουσία του Δημοσίου. Το χρέος ίσως ελαφρυνθεί το 2018, εφόσον έχουμε τηρήσει το πρόγραμμα κατά γράμμα.
Ας μη γελιόμαστε. Με αυτά τα δεδομένα θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια. Προσπαθώντας να διατηρήσουμε ό,τι μπορούμε από το επίπεδο της ζωής μας, που κάθε χρόνο πέφτει χαμηλότερα.
Τουλάχιστον όμως η χώρα απέφυγε τη δραχμή, παραμένει υπό ευρωπαϊκή προστασία -τόσο σημαντική για τα εθνικά μας θέματα – και ο αιθεροβάμων κ. Τσίπρας επιτέλους προσγειώθηκε στην πραγματικότητα κάνοντας όσα έπρεπε να είχε κάνει πριν από ενάμιση χρόνο.
Ν.Π.


Περί Σαρίας
Σήμερα το «Ε» φιλοξενεί τις απόψεις 4 έγκριτων νομικών της Ξάνθης για το «ακανθώδες» θέμα της Σαρίας, ένα θέμα με το οποίο το «Ε» έχει ασχοληθεί πολύ κατά το παρελθόν. Και το χαρακτηρίζω «ακανθώδες» γιατί έχει πολλές ….γωνίες και ερμηνείες ενώ έχει χαρακτηριστεί από έγκριτους νομικούς «νομικό απολίθωμα». Και πράγματι είναι, αφού αντιμετωπίζει ως υποδεέστερη την γυναίκα καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών κατοχυρωμένα από τις διεθνείς συμβάσεις. Κι αυτό μπορεί να εκλείψει αν αφαιρεθούν από τον Μουφτή η δικαστική δικαιοδοσία και αν περιοριστεί μόνο στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι διευθετείται και το θέμα της εκλογής του Μουφτή που είναι ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας καθώς αν δεν έχει δικαστικές δικαιοδοσίες μπορεί να εκλέγεται ως θρησκευτικός λειτουργός με κάποιες διαδικασίες. Τώρα αν η κατάργηση της Σαρία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης. Έγκριτοι νομικοί ερμηνεύουν πως όχι και πως η Συνθήκη δεν προβλέπει δικαστική δικαιοδοσία στον Μουφτή αλλά ότι αυτή δόθηκε από τον Ε. Βενιζέλο αργότερα. Ωστόσο αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι έτσι κι αλλιώς ξεπερασμένη από άλλα διεθνή κείμενα προστασίας των δικαιωμάτων και η ίδια η Τουρκία με το να αναγνωρίζει ως «τουρκική» την μειονότητα την Θράκη την παραβιάζει αφού η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σε «μουσουλμανική μειονότητα. Το θεμελιώδης ζήτησε είναι να υπάρχει μια νομική ισότητα για τις γυναίκες της μειονότητας.
Μ.Ξ.


Θερινή ηχορύπανση
Όταν είσαι κάτοικος του κέντρου μίας πόλης, είσαι αναγκαστικά συμφιλιωμένος με την ηχορύπανση. Πρόβλημα αξεπέραστο για κάθε πόλη αυτής της χώρας που δυστυχώς εντείνεται την περίοδο του καλοκαιριού. Στην καρδιά μίας πόλης ο ήχος από τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, ο θόρυβος της μουσικής από τα καφέ ακόμα και οι φωνές των περαστικών σε συντροφεύουν στην καθημερινότητά σου, σχεδόν όλο το 24ωρο, όμως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν ο καιρός επιβάλλει ανοιχτά παράθυρα. Και αν η μουσική και οι φωνές των περαστικών εντοπίζονται κυρίως στο κέντρο, δεν συμβαίνει το ίδιο με αυτοκίνητα και κυρίως μηχανάκια. Τώρα που τα σχολεία κλείνουν, οι νεαροί καβαλάρηδες οργώνουν όλη μέρα τους δρόμους κάνοντας επίδειξη των ταχυτήτων που μπορούν να αναπτύξουν. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να σας αιφνιδιάσουν. Οι περισσότεροι έχουν φροντίσει να αλλάξουν ή να κόψουν τις εξατμίσεις τους, οπότε γίνονται αντιληπτοί από χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη και βαρήκοος να είναι κάποιος, όταν περάσει από δίπλα του μία μοτοσικλέτα που κάνει πιο πολύ θόρυβο από αλωνιστική μηχανή… βρίσκει την ακοή του. Αν την έχει ήδη, μπορεί και να την χάσει. Δεν περιμένουμε από τους ανήλικους ως επί το πλείστον αναβάτες να καταλάβουν πόσο ενοχλητικοί γίνονται. Η Τροχαία θα πρέπει να λάβει μέτρα και να τιμωρεί τέτοιες πρακτικές, που με την αδιαφορία περνούν από την σφαίρα της όχλησης στην περιοχή του κινδύνου. Δεν είναι μόνο ότι πετάγεσαι το βράδυ στον ύπνο σου (στην περιοχή του νοσοκομείου ακόμη και αυτό είναι δύσκολο για τους ασθενείς). Οι υψηλές ταχύτητες και ενίοτε οι κόντρες που γίνονται μέσα στους δρόμους της πόλης εγκυμονούν κινδύνους για πεζούς και οδηγούς.
Χ.Δ.


Πάμε Αναθεώρηση;
Από τότε που μπήκε η έννοια του δημοψηφίσματος στην πολιτική ζωή της χώρας μας, φροντίσαμε να την μετατρέψουμε σε μια έννοια παρωδία, που κάποιες φορές καλείται να υποκαταστήσει και την ίδια την λειτουργία και τις ευθύνες τής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι, το Σύνταγμα έχει αυξημένη νομική ισχύ έναντι του κοινού νόμου και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς επειδή είναι αυστηρό, δηλαδή αναθεωρείται μόνο μέσα στα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια που θέτει το ίδιο στο άρθρο 110. Η διαδικασία του άρθρου αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δυο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δυο αναθεωρήσεων. Η λαϊκίστικη άποψη ότι πρέπει ο λαός να αποφασίζει, καταπίπτει αφού το εκλογικό σώμα μετέχει στην διαδικασία αναθεώρησης μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται. Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής, που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία έχοντας ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα γι’ αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973. Η καθεστωτική λογική της κυβέρνησης την έφερε σε δύσκολη επικοινωνιακή θέση με όλο αυτό το παιχνίδι περί δημοψηφίσματος – συνταγματικής αναθεώρησης. Το χαλαρό «πάμε πλατεία;» έρχεται να δώσει την θέση του στο «πάμε αναθεώρηση;». Χαλαρά πάντα με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος. Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που πέρυσι ψήφισαν και μια και δυο φορές για… πολίτευμα. Το θέμα είναι αν πάμε για πολίτευμα… Βενεζουέλας.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Κίνημα Δημοκρατίας» Και το όνομα αυτού «Κίνημα Δημοκρατίας». Για το νέο κόμμα που αποκτήσ…