«Κλειδί» ο έλεγχος για την εφαρμογή των κανόνων σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Έκκληση για αστυνόμευση από την αντιπολίτευση
Με επιφυλακτικότητα και αντιρρήσεις εγκρίθηκε η κανονιστική απόφαση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον παραδοσιακό οικισμό. Παρελήφθη η μελέτη
Το ρυθμιστικό σχέδιο ελέγχου κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη παρουσίασε για ακόμη μία φορά η ομάδα των τεχνοκρατών που ανέλαβε τη μελέτη, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, προκειμένου να γίνει και η οριστική παραλαβή της. Το Σώμα κλήθηκε με βάση τη μελέτη να εκδώσει κανονιστική απόφαση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη και μαζί να εγκρίνει και την έκδοση της κανονιστικής απόφασης για τον καθορισμό των κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο σύνολο της πόλης, αλλά και τον παραδοσιακό οικισμό, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας στο πιο όμορφο, τουριστικό και πολυσύχναστο πλέον κομμάτι της πόλης.
Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της μελέτης, μαζί με τις προτάσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον παραδοσιακό οικισμό παρουσίασε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Αργύρης Πλέσιας εξηγώντας τα επιμέρους ζητήματα, αλλά και τη φιλοσοφία της μελέτης, που βασίζεται στη θεσμοθέτηση ζώνης ήπιας κυκλοφορίας στον οικισμό και θέτει σε εφαρμογή ένα σύστημα περιορισμού της πρόσβασης με κάμερες αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας στις εισόδους του οικισμού.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, αλλά και καταστηματάρχες της περιοχής, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και σε προηγούμενα στάδια επεξεργασίας της μελέτης ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος εξήγησε ότι με βάση την καταγραφή των μελετητών θα διαμορφωθεί και η πρόταση του δήμου για την περιοχή.
Σε ισχύ η νέα κανονιστική απόφαση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη
Ο Θανάσης Ξυνίδης τόνισε ότι η μελέτη δεν θέτει προαπαιτούμενα και αφήνει το κομμάτι των παραβιάσεων να το αποφασίσει ο δήμος και με βάση τη σχέση των αιρετών με τους πολίτες που… ζητάνε αυτό μπορεί να εξελιχθεί στην ίδια προβληματική κατάσταση που γνωρίζουμε. Αναγνώρισε ωστόσο, τη σπουδαιότητα του έργου και την σοβαρότητα της μελέτης. Ψήφισε πάντως, λευκό για την κανονιστική απόφαση εξηγώντας ότι δεν έχουν τα μέλη της παράταξής του την τεχνική γνώση και πώς το εν λόγω σχέδιο θα συνδεθεί με την κυκλοφοριακή μελέτη για την υπόλοιπη πόλη.
Ο Δημήτρης Μπένης σημείωσε ότι λόγω των ειδικών περιστάσεων (καρναβάλι, Γιορτές Π. Πόλη, σαββατιάτικο παζάρι) θα προκύπτει συχνά θέμα με τις θέσεις στάθμευσης που προβλέπονται από τη μελέτη περιμετρικά της Παλιάς Πόλης και στη συνέχεια σχολίασε: «δεν πρέπει να επιτρέπονται αλλαγές τύπου ‘κόψε ράψε’. Προσωπικά δεν πιστεύω στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και μία επιλογή που δεν την προτιμούν σε άλλους παραδοσιακούς οικισμούς». Η παράταξή του υπερψήφισε τη μελέτη, αλλά ψήφισε λευκό για την κανονιστική απόφαση, επειδή «δεν πιστεύουμε σε αυτή τη λύση».
Ο δήμαρχος τόνισε ότι βούληση για να εφαρμοστεί ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για την Παλιά Πόλη υπάρχει και απέρριψε τις αιχμές για «χατίρια», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 2-3 μηνών για την εφαρμογή του. Ενημέρωσε επίσης ότι ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», προκειμένου να εγκατασταθεί ένα σύστημα όχι με κάμερες αλλά με μηχανισμούς αυτόματης αναγνώρισης των πινακίδων σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό, που θα εντοπίζει κάθε αυτοκίνητο που βρίσκεται εκτός βάσης δεδομένων για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου αναγνώρισε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα σε κατοίκους και επιχειρηματίες και τόνισε ότι τα τεχνοκρατικά ζητήματα δεν είναι το μείζον θέμα, αλλά η αναζήτηση της χρυσής τομής συνύπαρξης. Συμπλήρωσε δε, ότι ο δήμαρχος με βάση αυτή την προτεραιότητα δεν έδωσε τη σωστή ρότα στους μελετητές. Ο ίδιος και η Αλίκη Μιχαλοπούλου ψήφισαν λευκό στη μελέτη παρότι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά, αλλά με το σκεπτικό ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη για μία τέτοια προσέγγιση καταψήφισαν την κανονιστική απόφαση. Μάλιστα, ο κ. Τσιακίρογλου ανέφερε και το παράδειγμα της ανάπλασης της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι επαγγελματίες μετρούσαν τα εκατοστά προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής χώρος για τα αυτοκίνητα και να μη δημιουργήσει εμπόδια η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης δήλωσε ότι συμφωνεί με το σύστημα που προτείνει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και υπερψήφισε τη μελέτη. Τόνισε ότι η Παλιά Πόλη αποτελεί ζωντανό κύτταρο που φέρνει τουρισμό, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μία σύμπνοια ανάμεσα σε επαγγελματίες και κατοίκους, αφού και οι δύο θα έχουν οφέλη από ένα ρυθμιστικό σχέδιο.
Ο Νίκος Ανταμπούφης ως προς τη μελέτη σημείωσε ότι: «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια αν και διαφωνούμε με προσεγγίσεις και συμπεράσματα».
Ο Γιώργος Κολλάρος από την πλευρά του σχολίασε: «αστοχήσαμε από την αρχή, καθώς προκαταβάλλαμε για τον έλεγχο. Το ΠΔ δεν είναι αντίθετο με τις ανάγκες των κατοίκων. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις χρήσεις γης για να μη διώξουμε τους κατοίκους» και καταψήφισε τη μελέτη.
Εκ μέρους των κατοίκων της Παλιάς Πόλης που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η Παλιά Πόλη δεν είναι μουσείο και ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν καθημερινές ανάγκες. Η αναφορά έγινε περισσότερο λόγω της πρόβλεψης της μελέτης για ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι ανά νοικοκυριό, που θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και για τον όγκο της διασκέδασης που μεταφέρθηκε σε μεγάλο βαθμός στον οικισμό.
Ο Γιάννης Κουρπαλίδης ως πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων Με Αναπηρία παρενέβη προκειμένου να υπάρξει μία μέριμνα για την κίνηση και τη στάθμευση ατόμων με αναπηρία στην Παλιά Πόλη, παρότι παραδέχθηκε ότι δεν θα ήταν δυνατό να γίνει ο παραδοσιακός οικισμός πλήρως προσβάσιμος για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στοίχημα η αστυνόμευση για την εφαρμογή των κανόνων σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων
Τη τήρηση των κανόνων και η αστυνόμευση αναδείχθηκαν ως τα κύρια ζητούμενα για την εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης σχετικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Παρόλο που η απόφαση αφορά στους κανόνες που τίθενται για το σύνολο της πόλης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον παραδοσιακό οικισμό, όπου το πρόβλημα είναι χρόνιο και φλέγον.
«Το πρόβλημα ήταν πάντα η αστυνόμευση. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη λειτουργία είναι δώρο άδωρο» σχολίασε ο Θανάσης Ξυνίδης που τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη μηχανισμού ελέγχου και οργάνων επιβολής των κανόνων. Παρά τη σύμπνοια που διαπίστωσε στην επιτροπή που ανέλαβε τη σύνταξη της κανονιστικής, ο κ. Ξυνίδης έκανε και αναφορά στην εξέδρα απέναντι από το «Κυβερνείο» που αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή, δηλώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις εκεί έγιναν με σκοπιμότητα, επειδή ο επαγγελματίας που δραστηριοποιείται είναι μέλος της παράταξής μας». Ο Δημήτρης Μπένης συμφώνησε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αστυνόμευση και πρότεινε τη διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή. Και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου ανάδειξε την ανάγκη ελέγχου και αστυνόμευσης. Υπέρ τάχθηκε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης. Υπέρ επίσης τάχθηκε και ο Νίκος Ανταμπούφης, αλλά με επιφυλάξεις, σχολιάζοντας ότι υπήρχε και πριν κανονισμός, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε και αναφέροντας σειρά περιπτώσεων συγκεκριμένα. Ο Γιώργος Κολλάρος ψήφισε κατά με το σκεπτικό ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι αν δεν υπάρχει ομοφωνία.
Ο δήμαρχος ανέφερε καταληκτικά ότι θα πρέπει όλοι να φροντίσουν για την τήρηση της νομιμότητας.