Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η Ξάνθη στο πλάνο ενός «Ταξιδιού» με διεθνή προβολή

Η Ξάνθη στο πλάνο ενός «Ταξιδιού» με διεθνή προβολή

0
so net

Η διάσημη ιρλανδέζα ηθοποιός Φιόνα Σο επισκέφθηκε την Ξάνθη στο πλαίσιο συμμετοχης της στα γυρισμάτα της ταινίας «το Ταξίδι» που πρόκειται να σκηνοθετήσει

Το σενάριο υπογράφει η ηθοποιός και σεναριογράφος Αλεξάνδρα Λαζαρίδου με καταγωγή από την Ξάνθη, παρουσιάζοντας μία ιστορική διαδρομή αφύπνισης και υπέρβασης

«Άρωμα» από τη διεθνή κινηματογραφική και θεατρική σκηνή πήρε η Ξάνθη το Σάββατο7 Μαΐου, με την επίσκεψη της καταξιωμένης ιρλανδέζας ηθοποιού Fiona Shaw, η οποία περιηγήθηκε σε επιλεγμένα σημεία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα γυρίσματα της ταινίας «το Ταξίδι» (the Journey), την οποία και θα σκηνοθετήσει, το σενάριο της οποίας υπογράφει η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου που γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Ξανθη. Πρόκειται για ένα έργο, που αποτελεί κομβικό σημείο στην καλλιτεχνική πορεία της Αλεξάνδρας Λαζαρίδου, δεδομένου ότι δεν είναι ευκολη η ολοκλήρωση παραγωγών διεθνούς εμβέλειας, ελληνικής θεματολογίας και πρωτοβουλίας, χωρίς να αλλοιώνεται, αλλά να προστατεύεται η αυθεντικότητα. Ως εκ τούτου, με πολύχρονες ενέργειες επιχειρείται να τεθούν τα θεμέλια για το γύρισμα της ταινίας, προβάλλοντας στο εξωτερικό σημαντικές και δυνατές στιγμές της συλλογικής μας μνήμης από το Μεσοπόλεμο, καθώς και την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Μία διεθνής σταρ και σπουδαία καλλιτέχνης του θεάτρου, της όπερας και του κινηματογράφου στην Ξάνθη!

Η Fiona Shaw, διάσημη ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και σκηνοθέτης όπερας, που έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Olivier ως καλύτερη ηθοποιός, γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες του Harry Potter ως Petunia Dursley και στο δεύτερο κύκλο της σειράς του HBO True Blood” ως Marnie Stonebrook, βρέθηκε με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου στην πόλη μας αναζητώντας τα κατάλληλα σημεία που θα συμπεριληφθούν στην ταινια. Η καταξιωμένη καλλιτέχνης παρά το πιεσμένο της πρόγραμμα, αφού ανέλαβε την προετοιμασία της εκδήλωσης ξενάγησης της Warner Bros στο studio των γυρισμάτων του Harry Potter που άνοιξε τις πύλες της στις 27 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, καθώς και τη σκηνοθεσία της εναρκτήριας παράστασης του φεστιβάλ “Ireland 100: Γιορτάζοντας έναν αιώνα ιρλανδικών τεχνών και πολιτισμού” στο θέατρο του κέντρου Kennedy στις 17 Μαΐου στην Ουάσινγκτον, παρέμεινε για λίγο στην πόλη μας για την προετοιμασία της παραγωγής.

Η Shaw μαζί με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου περιηγήθηκαν για αρκετή ώρα στην Παλιά Πόλη, εξέτασαν εγκαταλελειμμένα και ανακαινισμένα κτίρια, αποτύπωσαν φωτογραφικά μια σειρά από σοκάκια και γειτονιές της περιοχής, καθώς και το εσωτερικό ορισμένων κτιρίων, όπως το «Σπίτι του Χατζιδάκι», με το οποίο δήλωσε γοητευμένη η καλλιτέχνης και την καπναποθήκη που σχεδιάζεται να στεγάσει το Μουσείο Καπνού. Ακόμη, βρέθηκε για λίγο στο παζάρι της Ξάνθης, καθώς και στα Στενά του Νέστου, όπου θαύμασε την ομορφιά του τοπίου. Η ταλαντούχα ηθοποιός με το ανήσυχο πνεύμα και την αστείρευτη δημιουργικότητα που εκφράζει μέσα από την ενασχόλησή της με νέα πεδία στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενθουσιάστηκε από τις ομορφιές της πόλης, την αποτύπωση της παράδοσης και της ιστορίας στον παραδοσιακό οικισμό, την αυθεντικότητα του χώρου και την ατμόσφαιρα που αποπνέει.

Ένα γυναικείο «Ταξίδι» αναζήτησης και υπέρβασης

Η πλοκή της ταινίας ξετυλίγεται με αφορμή την επιστροφή της Μαρίας από το πολύβουο Μανχάταν στο σπίτι της αγαπημένης ιδεαλίστριας θείας Νούλης στην Ξάνθη, με «αποσκευές» μία εσωτερική αναζήτηση νοηματοδότησης και αυτοπροσδιορισμού που βρίσκει τελικά έκφραση και προορισμό μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας που έζησε το 1940 στην Αθήνα, τα χνάρια της οποίας οι δύο γυναίκες ανακαλύπτουν μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία την περίοδο της Κατοχής μιας χορεύτριας που μεσουράνησε στα καμπαρέ της εποχής, η οποία μέσα από μία εσωτερική διαδικασία αφύπνισης (που δεν απαιτεί ούτε μόρφωση ούτε ιδιαίτερα χαρίσματα παρά μόνο την προσωπική κινητροδότηση) εντάχθηκε στην Αντίσταση και θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν, ξετυλίγεται ένα «ταξίδι» μέσα σε αγώνες και θυσίες που δεν δικαιώθηκαν, μέσα σε τραυματικές μνήμες που αποτυπώνονται στις σύγχρονες γενιές, μέσα από τις ιστορίες ηρώων της καθημερινότητας που τελικά επουλώνονται μέσω της δύναμης και του νοήματος που δίνουν ως παραδείγματα και ως οδηγοί για τους ανθρώπους του σήμερα. Η ταινία αν και περιλαμβάνει στοιχεία πολέμου, δεν είναι πολεμική καθώς εστιάζει περισσότερο στις αλληλεπιδράσεις των τριών γυναικών και τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και τον τρόπο που η τελευταία μπορεί να μεταβάλει εύθραυστες υπάρξεις σε γυναίκες ικανές για ανέλπιστες πράξεις γενναιότητας, ευγένειας και απίστευτης ψυχικής και συναισθηματικής αντοχής που στηρίζεται και ενισχύεται μόνο στα ιδανικά τους και στην πίστη τους σε ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον.

Εξαιρετικά αξιόλογο το διεθνές καστ που «επιβιβάζεται» με ενθουσιασμό

H Fiona Shaw δέχθηκε από την πρώτη στιγμή να συμμετέχει στην ταινία, στο ρόλο της θείας Νούλης, εκφράζοντας ενθουσιασμό για την ευαισθησία και την αυθεντικότητα με την οποία μεταφέρεται η ιστορία, όπως εκφράζεται στο σενάριο.

Την πρόθεσή τους να συμπεριληφθούν στο καστ έχουν ήδη εκφράσει επιφανείς καλλιτέχνες, όπως ο κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Sir Michael Gambon, (Χάρι Πόττερ) η βραβευμένη με Όσκαρ Olympia Dukakis, η Berenice Marhole (πρωταγωνίστρια του James Bond στο Sky Fall), η ελληνικής καταγωγής Kathryn Hunter, ο Christopher McDonald, ο ανερχόμενος Αυστραλός Sam Reid, ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Serge Hazanavicius, ο καταξιωμένος θεατρικός ηθοποιός Henry Goodman και η ταλαντούχα Oona Chaplin. Το υψηλού επιπέδου cast θα μεταφέρει μέσω της δυναμικής του το στίγμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα την ηρωική συμμετοχή της χώρας μας στην έκβασή του.

Στήριξη από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Με το σκεπτικό ότι η ταινία «το Ταξίδι»-the Journey, με την ολοκλήρωσή της θα προβάλλει πολύπλευρα την Περιφέρειά μας και ως εκ τούτου θα συνδράμει και στην αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγαλωσε στην Ξανθη , τη στήριξή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, Μάλιστα, την περιήγηση της Fiona Shaw με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου συνόδευσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Μιχάλης Αμοιρίδης που παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες και εξεφρασε την διαθεση της Περιφερειας να στηρίξει την ταινία.

Η ταινία έχει πιστοποιηθεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για τη συνδρομή της στην Κληρονομιά και τον Πολιτισμό και αυτό το διάστημα υπάρχει συντονισμός για τον τελικο σχεδιασμό υλοποίησης της παραγωγής.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σύγκρουση της ταυτότητας στο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ραλφ Έλλισον

Η καταπίεση του αφροαμερικανού ήρωα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναπαράσταση των κοινωνικώ…