Απογοητευτικά συμπεράσματα στο 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜ-Θ – Ο φαρμακοποιός από ιδιοκτήτης ιδιωτικής υγειονομικής μονάδας μετατρέπεται σε υπάλληλο συμφερόντων
Κ. Λουράντος: «Το ελληνικό φαρμακείο έχει μέλλον, αλλά δεν ξέρω αν όλα τα φαρμακεία έχουν μέλλον»
Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών τέθηκαν επί τάπητος στο 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜ-Θ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 και 29 Μαΐου στην Κομοτηνή. Με τετρακόσιους συνέδρους από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τις Σέρρες, αλλά και από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, έλαβαν χώρα οι εργασίες του συνεδρίου, αναδεικνύοντας θέματα όπως η επικείμενη απελευθέρωση των αδειών λειτουργίας φαρμακείου, αλλά και η απελευθέρωση προσεχώς της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ. Το παρών στις εργασίες του συνεδρίου έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.
Παρών στο συνέδριο και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Παντουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μπουλέντ Βαρέλ. Η συμμετοχή του κ. Βαρέλ στις εργασίες του συνεδρίου συνέβαλε στην ανάπτυξη συζήτησης για τα κοινά προβλήματα του κλάδου στις δύο χώρες, καθώς και για τις διαφορές των εφαρμοζόμενων πολιτικών, όπως είναι το ότι στη γείτονα τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.
Κ. Λουράντος: «Θα κερδίζουν οι ιδιώτες και θα χάνει η υγεία»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Λουράντος, υποστήριξε ότι με τις νέες τροπολογίες θα κερδίζουν οι ιδιώτες και θα χάνει η υγεία. Το συνέδριο, όπως τόνισε, πραγματοποιείται εν μέσω δυσμενών συνθηκών για τον τόπο. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ η συλλογικότητα πρέπει να διέπει όλους τους Έλληνες, πολύ δε περισσότερο τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πλήττονται συνεχώς από τα μέτρα της κυβέρνησης, που ήρθε να διορθώσει τα προηγούμενα μέτρα, αλλά δυστυχώς εφαρμόζει αυτά που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο ίδιος. Εστιάζοντας, μάλιστα, στην απελευθέρωση της διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ, απέρριψε το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης των καταναλωτών σε αυτά, καθώς, όπως τόνισε, ήδη τα 10.000 περίπου φαρμακεία της Ελλάδας βρίσκονται σε κάθε γειτονιά των πόλεων και σε κάθε χωριό. Ακόμη ο κ. Λουράντος ανέφερε πως «το ελληνικό φαρμακείο έχει μέλλον, αλλά δεν ξέρω αν όλα τα φαρμακεία έχουν μέλλον. Πόσο δε μάλλον όταν μέσα στο φαρμακείο μπαίνουν ιδιωτικά κεφάλαια που δεν έχουν καμία σχέση με τον φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός από ιδιοκτήτης ιδιωτικής υγειονομικής μονάδας μετατρέπεται σε υπάλληλο συμφερόντων και μία πολύ μεγάλη ύλη, που είναι τα φάρμακα, φεύγει και πάει σε άλλα κανάλια αποκλειστικά και μόνο για να κερδίσουν οι εταιρείες που τα παράγουν και τα σουπερ μάρκετ, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και όχι η ποιότητα ζωής του κόσμου».
Δ. Κάλφα: «Μέχρι τώρα οι πολιτικές δεσμεύσεις για τον κλάδο έμειναν λόγια»
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, η διήμερη διοργάνωση ανέδειξε όλες τις πτυχές του επαγγέλματος, σηματοδότησε προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις. Με τα προβλήματα να έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια, η κα Κάλφα εστίασε κυρίως στο θέμα της εξόδου των φαρμάκων γενικής διάθεσης από τα φαρμακεία. «Είναι σοβαρό ζήτημα το ότι φεύγουν γενικής διάθεσης φάρμακα από το φαρμακείο και μπορούν πλέον να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, και δεν έχει να κάνει με την μεγαλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών, όπως λέγεται. Η πρόσβαση είναι μεγάλη ήδη με τα χιλιάδες φαρμακεία, αλλά κατά δεύτερον δεν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, αλλά φάρμακα», τόνισε η ίδια. Όπως σημείωσε, το θέμα δεν είναι η πρόσβαση αλλά η διανομή των φαρμάκων μέσω άλλων διόδων, που έχουν ως αποκλειστικό ενδιαφέρον την κερδοφορία και την αύξηση των τιμών, που τώρα μένουν καθηλωμένες στα φαρμακεία.
Και ο ΕΟΠΥΥ παρών στο συνέδριο των Φαρμακοποιών
Στην Κομοτηνή βρέθηκε και ο νέος Διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίνης, όπου μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του ασφαλιστικού φορέα. Κατά την διάρκεια της παρουσίασής του μίλησε για την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του Οργανισμού, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε μία νέα πορεία, η οποία βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, σε τεχνογνωσία, προκειμένου να γίνεται συνεχώς καλύτερος και αποτελεσματικότερος. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο συζητήθηκε και το θέμα των μεγάλων ποσών που έχουν να λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που καθιστά την συνέχιση της λειτουργίας τους ακόμη πιο δύσκολη.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ