Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο «Αποκαλυπτήρια» για το νέο σήμα της Ξάνθης!

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο σήμα της Ξάνθης!

0
skoda-simata

Παρελθόν και επίσημα το «SKODA» από την ονομασία της ξανθιώτικης ομάδας

Δείτε τα επτά σήματα που έχει αλλάξει από το πρώτο του 1967 μέχρι το πιο πρόσφατο

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ήταν γνωστό πως η αυτοκινητοβιομηχανία SKODA θα αποχωρούσε από την ελληνική αγορά και αυτό είχε άμεση συνέπεια στην ομάδα της Ξάνθης η οποία από το 1991 και μέχρι πρότινος ονομαζόταν Skoda Ξάνθη.

Και λέμε μέχρι πρότινος, καθώς όπως γνωστοποίησε επίσημα ο σύλλογος από πρώτη Ιουνίου 2016 άλλαξε το όνομα, ενώ χθες αποκάλυψε μέσω της ιστοσελίδας του και το νέο έμβλημα της ομάδας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Από 01.06.2016 η ονομασία και ο διακριτικός τίτλος της ομάδας μας είναι Π.Α.Ε. ΞΑΝΘΗ Α.Ο. – XANTHI F.C.”.

Όσο για το έμβλημα, παρακάτω μπορείτε να δείτε τις χαρακτηριστικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αποχώρηση του SKODA από το όνομα και το ότι πλέον δεν θα είναι στρογγυλό, όπως τα προηγούμενα, θα δεσπόζει μόνο η μορφή του Δημόκριτου και το όνομα της ομάδας ψηλά στο έμβλημα και από πάνω η ημερομηνία ίδρυσης το 1967.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν δύο σήματα, το ένα με την ελληνική ονομασία «ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο.» και ένα με την αγγλική ονομασία «XANTHI F.C

Ιστορική αναδρομή στα σήματα της Ξάνθης

Από το 1967 και μετά όταν και ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης μετά τη συγχώνευση των ομάδων Ορφέας Ξάνθης (ιδρύθηκε το 1903) και Ασπίδα Ξάνθης (ιδρύθηκε το 1922) έχει αλλάξει επτά φορές το έμβλημα του.

Φυσικά σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο πως από το 1991 η ομάδα της Ξάνθης έγινε από τις πρώτες ομάδες στην Ευρώπη που απέκτησε χορηγό και έβαλε το όνομα του χορηγού τόσο στο όνομα της όσο και στο έμβλημα της.

Το πρώτο έμβλημα του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης το 1967 είχε την προτομή του Δημόκριτου και από κάτω αναγραφόταν το τοπωνύμιο της Ξάνθης.

Το 1985 το έμβλημα του Α.Ο.Ξ. τροποποιείται με το τοπωνύμιο της Ξάνθης να αφαιρείται από το αυτό.

Όταν η ομάδα πέρασε στα χέρια του Χρ. Πανόπουλου το 1991, ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. (αντιπροσωπεία της Skoda στην Ελλάδα) «γεννήθηκε» η Skoda Ξάνθη. Έτσι η Ξάνθη έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα που αποκτούσε χορηγό μπροστά από το όνομα της κι έτσι το «Skoda Xanthi FC» μαζί με τη χρονολογία ίδρυσης (1967) προστέθηκαν σε ένα κύκλο γύρω από την προτομή του Δημόκριτου για να δημιουργηθεί το νέο σήμα στις φανέλες.

Στα επόμενα χρόνια το έμβλημα της ομάδας τροποποιήθηκε ξανά για να γίνει διπλό το 1996, με το κυκλικό σήμα της «Skoda Auto» να μπαίνει δίπλα σε αυτό του Δημόκριτου και από κάτω από κάθε σήμα να υπάρχει το όνομα της SKODA και της Ξάνθης αντίστοιχα.

Το 2001, το έμβλημα της ομάδας έγινε αρκετά διαφορετικό και για κάποιους πιο μοντέρνο με μία μπάλα ποδοσφαίρου σε πρώτο φόντο, την ονομασία της ομάδας «ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ 1967» περιμετρικά αυτής και δύο μικρούς κύκλους με το λογότυπο της «Skoda» στον ένα και τον Δημόκριτο στον άλλο. Αυτό όμως σήμαινε πως ο Θρακιώτης φιλόσοφος είχε «παραγκωνιστεί».

Τελευταία αλλαγή πριν τη φετινή το 2012, στην οποία ο Δημόκριτος επέστρεψε στο κέντρο του σήματος, στο πλευρό του παρέμειναν σε δεύτερο «πλάνο» η μπάλα και το σήμα της Skoda, ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονται το λογότυπο «ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ» και το έτος ίδρυσης (1967).

Να σημειώσουμε ότι η αποχώρηση του «SKODA» δεν σημαίνει και αποχώρηση Πανόπουλου ο οποίος ασφαλώς παραμένει μεγαλομέτοχος της ομάδας, χωρίς όμως πλέον να έχει σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία με την οποία θα λύσουν και επίσημα τη συνεργασία τον Μάιο του 2017. Ωστόσο όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, οι αλλαγές σε σχέση με την – πρώην πια – χορηγία θα ξεκινούσαν από αυτό το καλοκαίρι, όπως και έγινε, κι έτσι από εδώ και στο εξής η Ξάνθη θα μείνει… «ορφανή», χωρίς την επωνυμία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα και σε άλλους σχετικούς τομείς, καθώς ήδη έχουν ξηλωθεί από το γήπεδο τα καρεκλάκια που ανέγραφαν σε διαφορετικό χρώμα το «Skoda», ενώ το νέο σήμα θα υπάρχει από εδώ και στο εξής στις φανέλες, το υπόλοιπο αθλητικό υλικό και σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα της ομάδας προς τα έξω.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Super League 2: Εκδικάζονται έξι προσφυγές κατά της Ξάνθης, 3 κατά της ΑΕΛ

Τη Δευτέρα στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ Η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομ…