Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από τις ‘’ευκολότερες’’ Πανελλαδικές των τελευταίων δέκα χρόνων

Από τις ‘’ευκολότερες’’ Πανελλαδικές των τελευταίων δέκα χρόνων

0
panelladikes2016

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους φροντιστές της Ξάνθης για το πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις – Διίστανται οι απόψεις: από πτώση των βασέων μέχρι… εκτόξευσή τους

Θ. Εμμανουήλ: Μεγάλη διαφορά στο επίπεδο δυσκολίας σε σχέση με πέρυσι, αλλά και δυσκολία σύγκρισης λόγω του νέου συστήματος

Ολοκληρώνονται σιγά – σιγά οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα τελευταία ειδικά μαθήματα και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη βαθμολογία των υποψηφίων και τη διαμόρφωση των βάσεων. Ο φυσικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου ΕΞΑΝΤΑΣ, Θανάσης Εμμανουήλ, ανέλυσε στο «Ε» τους παράγοντες που επηρεάζουν την εισαγωγή φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις τάσεις που εμφανίζονται με βάση τα νέα δεδομένα και τις επιδόσεις, κάνοντας λόγο για «ανατροπές».

Φέτος έγραψαν καλά οι περισσότεροι – «Αδικούνται» οι άριστοι

Ο κ. Εμμανουήλ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα βαθμολογιών, οι υποψήφιοι, σε σχέση με πέρυσι, έχουν γράψει πολύ καλύτερα φέτος αφού ο βαθμός δυσκολίας είχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, θυμίζοντας τις εξετάσεις του 2005. Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι μικρότερο ποσοστό θα βρίσκεται κάτω από τη βάση, αφού οι ‘’μέτριοι’’ και ‘’κακοί’’ μαθητές επωφελήθηκαν, ενώ οι αριστούχοι θα είναι περισσότεροι. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάποιοι αριστούχοι δυσανασχέτησαν για την μεγάλη ευκολία των θεμάτων, αφού βλέπουν ότι αυξάνεται ο ανταγωνισμός και θα είναι περισσότεροι αυτοί που ‘’πιάνουν’’ υψηλές βαθμολογίες. Αυτό δημιουργεί και μεγαλύτερο ανταγωνισμό των υποψηφίων για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές, ενώ ο Ξανθιώτης Φυσικός δεν υιοθετεί την άποψη ότι οι βάσεις εισαγωγής θα ‘’εκτοξευτούν’’. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι περισσότερες χαμηλόβαθμες σχολές όλων των Πεδίων θα γίνουν πιθανώς πιο απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους, ενώ στα περισσότερα Πεδία οι μεσαίες σχολές θα έχουν μικρή αύξηση ή θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα».

Δυσκολία σύγκρισης με τις περσινές βαθμολογίες και βάσεις λόγω του νέου συστήματος

Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε επίσης ότι οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναδιάρθρωση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών, που προσέθεταν ένα 0,6 στον βαθμό (π.χ. το γραπτό του 18 γινόταν 18,6 με τον προφορικό βαθμό του Λυκείου, που συνήθως ήταν μεγαλύτερος) θα φέρουν μεγάλες ανατροπές που ενισχύονται από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις. Η ‘’ανίχνευση’’ του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων.

α. Ο «βαθμός δυσκολίας – ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του ‘’πασπαρτού’’ για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

γ. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις ‘’σχολές κύρους’’ ή στις ‘’σχολές περιορισμένης ζήτησης’’ και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το ‘’πατρόν’’ των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο τρίτος παράγοντας, κυρίως, δίνει μια γενικότερη εικόνα των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

Η ζήτηση των τμημάτων – Μεγάλος ανταγωνισμός στις ‘’περιζήτητες’’ σχολές

Όσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων από τη μεριά των υποψηφίων δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν (λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχιση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση) θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ από την άλλη δεν φαίνεται να έχει αναδειχθεί καμιά σχολή ή ομάδα σχολών στις οποίες να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων με διαφορετικούς όρους σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις λεγόμενες ‘’περιζήτητες’’ σχολές. Ενδεικτικό του ανταγωνισμού, είναι το γεγονός ότι, στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 30 πιο δημοφιλείς σχολές οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 21.476, οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.735, ενώ μόλις το 17,39% κατόρθωσε να κατοχυρώσει μια θέση σε αυτές. Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα (το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), τα τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας θα ‘’τρυγήσουν’’ και φέτος την ‘’αφρόκρεμα’’ των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βάσεις πρόκειται να κινηθούν σε τρεις ταχύτητες ανάλογα με τις σχολές. Οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια Οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- είναι πολύ πιθανό να δουν αισθητή μείωση των βάσεων εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο:

Πρώτο Επιστημονικό Πεδίο

Οι φροντιστές εκτιμούν ότι ανοδικά θα κινηθούν οι Βάσεις του 2016 στη Νομική, στις σχολές Ψυχολογίας και στα ΜΜΕ, ενώ στις «μεσαίες» σχολές η κίνηση των μορίων θα είναι στα περσινά επίπεδα.

Δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο

Τα Μαθηματικά και η Φυσική αποτελούν το βαρόμετρο και οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες από πέρσι. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα παρουσιάσουν αύξηση των μορίων.

Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο

Τα ευκολότερα θέματα θα αυξήσουν τους αριστούχους και τις Βάσεις για το 2016. Οι Βάσεις στις Ιατρικές σχολές αναμένεται να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο

Το πεδίο αυτό έχουν επιλέξει λίγοι υποψήφιοι. Οι Βάσεις του 2016 αναμένεται να κατρακυλήσουν.

Πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο

Προς τα κάτω θα πάνε οι Βάσεις 2016 στις Οικονομικές σχολές. Γενικά, οι Βάσεις εκτιμάται ότι θα πάρουν την… κατιούσα στις σχολές της Περιφέρειας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΚΕ: Συγκέντρωση και κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων καπνεργατών και του Πολυτεχνείου

Οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγ…