Σκουριασμένα κουφώματα – Έπεσε παράθυρο στο υπόστεγο… Δεν έχει ελεγχθεί η στατικότητα του κτηρίου γιατί δεν έχει άδεια
S.O.S από την Μηχανικό του δήμου που έκανε την αυτοψία. Θα το εκκενώσουμε αν μας πουν εγγράφως ότι είναι ακατάλληλο λένε από την Δευτεροβάθμια
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης αναφορικά με την καταλληλότητα του κτηριακού συγκροτήματος που στεγάζονται το 2ο &3ο Γυμνάσιο Ξάνθης και αυτό καταγράφεται στην αλληλογραφία που έχει η υπηρεσία με την Διεύθυνση των σχολείων και την σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, έγγραφο με την υπογραφή του αντιδημάρχου κ. Θωμά Ηλιάδη που έλαβε η Σχολική Επιτροπή επισημαίνει τα προβλήματα συντήρησης που έχουν διαπιστώσει οι Μηχανικοί της υπηρεσίας μετά από αυτοψία που έχουν κάνει και πως χρήζουν άμεσης παρέμβασης και έως ότου ολοκληρωθούν ουδείς μπορεί να αναλάβει την ευθύνη καταλληλότητας του κτηρίου και κατά συνέπεια αυτό ενδεχομένως πρέπει να εκκενωθεί. Βεβαίως επισημαίνεται πως τίποτε απ’ αυτά δεν δικαιολογεί πανικό ωστόσο χρειάζεται μία ευρείας κλίμακας συντήρηση.
Έπεσε παράθυρο στο υπόστεγο… Ανησυχία και προβληματισμός από την Διευθύντρια και τη Μηχανικό του δήμου
Όλα ξεκίνησαν από ένα συμβάν με πτώση κουφώματος στο υπόστεγο. Άμεσα η Διευθύντρια κα Παπανάστου με έγγραφό της ενημέρωσε την τεχνική υπηρεσία του δήμου, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο το κτήριο και υποβάλλοντας αίτημα για παρεμβάσεις συντήρησης των κουφωμάτων. Επιλήφθηκε κλιμάκιο με μηχανικούς της υπηρεσία που έκανε αυτοψία και διαπίστωσε τα προβλήματα. Όπως μας πληροφορεί η Μηχανικός που έκανε την αυτοψία κα Μαρία Γεωργίου: «Τα κουφώματα είναι παλιά και έχουν διαβρωθεί από την σκουριά. Χρειάζεται συντήρηση στο κτήριο. Όμως αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και γι αυτό εκφράσαμε τον προβληματισμό μας ότι μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος;». Το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός το κτήριο δεν έχει οικοδομική άδεια – όπως και πολλά ακόμη κτήριο της Ξάνθης που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας – και κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση που χρήζει άδειας προσκρούει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρωταρχική άδεια!
Δεν έχει ελεγχθεί η στατικότητα του κτηρίου γιατί δεν έχει άδεια
Εξαιτίας αυτού δεν έχει ελεγχθεί και η στατικότητα του κτηρίου και ως προς αυτό η κα Γεωργίου επισημαίνει πως: «Απ’ την στιγμή που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για την στατικότητα του κτηρίου. Χρειάζεται να το ελέγξει ένα εξειδικευμένο συνεργείο». Ο αντιδήμαρχος κ. Ηλιάδης ερωτηθείς από το «Ε» επεχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα αν και ο ίδιος υπογράφει το έγγραφο, ο δε δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος είπε πως θα κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσης άδειας και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης σημείωσε πως δεν είναι ούτε θεσμικά αρμόδιος, ούτε κατέχει τεχνικές δεξιότητες για να τοποθετηθεί καθόσον η Επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα την καθαριότητα του κτηρίου και όχι την συντήρηση, που είναι αρμοδιότητα του δήμου από τότε που καταργήθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ).
Θα το εκκενώσουμε αν μας πουν εγγράφως ότι είναι ακατάλληλο λένε από την Δευτεροβάθμια
Ερωτηθείς ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Παπαθανασίου Γιώργος είπε πως: «Ο δήμος είναι αρμόδιος ν’ αποφασίσει καθώς τα κτήρια δεν ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Αν μας προσκομίσουν έγγραφο ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο και πρέπει να εκκενωθεί το κτήριο θα το κάνουμε».
Ωστόσο να σημειώσουμε πως το κτήριο λειτουργεί επί 10 και πλέον χρόνια χωρίς συντήρηση και επί δεκαετίες χωρίς άδεια και αυτό δεν μπορεί πλέον να διαιωνίζεται αλλά να λυθεί πάραυτα γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιδιών.