Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αλληλέγγυος… στα λόγια ο δήμος Ξάνθης

Αλληλέγγυος… στα λόγια ο δήμος Ξάνθης

0
dimotiko-pano

Οργανώσεις Αλληλεγγύης προς τους Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Χαλκερό Καβάλας ζήτησαν μεταφορά και μετεγκατάσταση σε άδεια κτήρια της Ξάνθης

Η δημοτική αρχή δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες δράσεις. «Θα συνδράμουμε μέσω της ΠΕΔ. Η διαχείριση του προσφυγικού είναι θέμα του κράτους» είπε ο δήμαρχος

Μπορεί ο Δήμος Ξάνθης να μην εντάσσεται στους δήμους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ωστόσο έγινε κοινωνός του προβλήματος από την παρέμβαση δύο οργανώσεων, της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων στου Πρόσφυγες και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που έχοντας μαζί τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Χαλκερό Καβάλας έκαναν παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης. Οι δύο εκπρόσωποι των κινήσεων, από τους Αλληλέγγυους η κα Αριάννα Παπαϊωάννου και από την ΚΕΕΡΦΑ) ο κ. Τζεμαλή Μηλιαζίμ ενημέρωσαν τους δημοτικούς συμβούλους για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων τις οποίες χαρακτήρισαν «άθλιες και απάνθρωπες» και κάνοντας μια δραματική έκκληση στον ανθρωπισμό τους ζήτησαν ο δήμος Ξάνθης να σταθεί αλληλέγγυος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Χρειάζονται την ανθρωπιά μας…

…αναφώνησε η κα Παπαϊωάννου εξηγώντας πως στον πρόχειρο καταυλισμό του Χαλκερού Καβάλας διαμένουν κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες 208 πρόσφυγες εκ των οποίων 108 παιδιά. Ο χώρος δεν έχει υποδομές – όπως είπε, δεν υπάρχουν στεγασμένοι χώροι υγιεινής και υπάρχουν πολλά φίδια και ποντίκια και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες πρόκειται μια γυναίκα να γεννήσει. Η κα Παπαϊωάννου ζήτησε βοήθεια από το δήμο Ξάνθης και υποστήριξη στο αίτημα της μεταφοράς και της φιλοξενίας ενός αριθμού προσφύγων στην πόλη και την ένταξη 90 παιδιών στα σχολεί της περιοχής κι όλα αυτά σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας.  

«Ζητάμε ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες»

Ο κ. Μηλιαζίμ με την σειρά του ανέφερε πως ο δήμος μας είναι πολυπολιτισμικός στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πως έχει απογόνους προσφύγων και πως αυτά του δίνουν το πλεονέκτημα να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος στο πρόβλημα και ως εκ τούτου αλληλέγγυος. Ζήτησε την έμπρακτη συμβολή του δήμου με την μεταφορά τους σε άδεια κτήρια και την εξασφάλιση ανοιχτών χώρων στέγασης με προσλήψεις και διορισμούς μονίμων σε σχολεία και νοσοκομεία βρεφοκόμων, κοινωνικών λειτουργών, μαγείρων κ.λ.π. και να παρέχεται περίθαλψη όπως επίσης και να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

« Δεν είχαμε ζωή στην χώρα μας …γι αυτό φύγαμε»

Με την σκιά του πολέμου, των βομβαρδισμών και του θανάτου ο Σύριος πρόσφυγας συγκίνησε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας πως ο πόλεμος έχει τελειώσει τη ζωή όλων των Σύριων και πως όλοι έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειας γι αυτό έφυγαν και σκορπίστηκαν οι οικογένειες. Ευχαρίστησε τους Έλληνες λέγοντας ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός που συνάντησε ωστόσο είπε πως στο στρατόπεδο που διαμένουν οι συνθήκες είναι άθλιες και ζήτησε: «Αυτό που θέλουμε είναι να μας αντιμετωπίζετε σαν ανθρώπους. Τα παιδιά μας αναρωτιούνται έτσι είναι η ζωή στην Ευρώπη;».

Λόγια αλληλεγγύης αλλά χωρίς δεσμεύσεις

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος τόνισε πως όλοι μας συμπάσχουμε και συμμεριζόμαστε το δράμα αυτών των ανθρώπων, όμως σημείωσε πως τη διαχείριση του προσφυγικού την έχει η κεντρική διοίκηση, την πολιτική την χαράζει το κράτος και η Ύπατη Αρμοστεία και όχι οι δήμοι και είναι εμφανής η αδυναμία του να το διαχειριστεί. Είπε επίσης πως οι Ξανθιώτες έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά και βοηθάνε τους πρόσφυγες και πως ο δήμος σε συνεργασία με την ΠΕΔ και την δήμαρχο Καβάλας έχει την πρόθεση να συνδράμει σ’ αυτή την προσπάθεια. Πιο συγκεκριμένος ο κ. Ξυνίδης αφού συμφώνησε με την τοποθέτηση του δήμαρχου είπε πως ο δήμος σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας θα μπορούν ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις να βοηθήσει οικονομικά όπως επίσης και να εφαρμόσει πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης με φιλοξενία προσφύγων σε οικογένειες. Απ την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης είπε πως το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ενισχύσει τα επιχειρήματα του δημάρχου, να τον οπλίσει ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Σημείωσε πως δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για συγκεκριμένες δράσεις και ζήτησε να ληφθεί απόφαση ότι στο επόμενο συμβούλιο θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα και θα κατατεθούν προτάσεις πως μπορεί ο δήμος να δράση. «Δεν είμαι φιλάνθρωπος είμαι αλληλέγγυος» είπε ο κ. Κολλάρος που συμφώνησε πως οι συνθήκες στο Χαλκερό είναι άθλιες και πως οι δήμοι προσπαθούν στο μέτρο που τους επιτρέπεται κι έχουν προσφέρει πολλά. Έτσι και ο δήμος μας θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί πιο συντονισμένα βοηθώντας τους πρόσφυγες. Από την Ενωτική πρωτοβουλία η κα Μιχαλοπούλου είπε πως την διαχείριση του προσφυγικού την έχει η κυβέρνηση αλλά πως η Τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στο μέτρο που της αναλογεί και με βάση την νομοθεσία.

«Θέλουμε απόφαση και συγκεκριμένες δράσεις»

Απ’ την πλευρά τους οι Αλληλέγγυοι των Οργανώσεων ζήτησαν να ληφθεί μια απόφαση και να δεσμευτεί το Δ.Σ. για συγκεκριμένες δράσεις όμως ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρεμσίζης διευκρίνισε πως πρόκειται για παρέμβαση και πως δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Ο κ. Αναταμπούφης ζήτησε να βγει ένα κείμενο στο οποίο θα αναγνωρίζεται το πρόβλημα που υπάρχει στο Χαλκερό και να απασχολήσει στο επόμενο Δ.Σ. Ο κ. Ξυνίδης απευθυνόμενος προς τους Αλληλέγγυους είπε πως ως παράταξη θα καταθέσει προτάσεις και θα τους ενημερώσει για την μορφή των παρεμβάσεων. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Μπένης ωστόσο δεν πάρθηκε απόφαση για ένταξη του θέματος προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους Αλληλέγγυους που αποχώρησαν με δυσαρέσκεια ενώ ο κ. Ανταμπούφης ενημέρωσε το σώμα ότι θα μαζέψει υπογραφές ώστε να μπει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δ.Σ. και πως όπως ορίζει ο Κανονισμός αυτό μπορεί να γίνει με το 1/3 των υπογραφών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …