Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος έχει περιουσία και δεν την αξιοποιεί

Ο δήμος έχει περιουσία και δεν την αξιοποιεί

0
Muzafer Bei 1-empros

180 δημοτικά κτήρια. Πολλά απ’ αυτά χωρίς άδεια. Αυτό «δένει τα χέρια» του δήμου και δεν μπορεί να τα μισθώσει. Οι απαντήσεις του δημάρχου για την δημοτική περιουσία

Έχει γίνει υπαγωγή στο Κολυμβητήριο και στο Αναψυκτήριο του Ευμοίρου – Προσπάθεια για ένταξη στο ΒΑΑ του Μουζαφέρ Μπέη

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για τον δήμο Ξάνθης και μια αφορμή για άσκηση κριτικής από την αντιπολίτευση. Η αδυναμία των εκάστοτε δημοτικών αρχών να αξιοποιήσουν τα δημοτικά ακίνητα με τρόπο ώστε να αποφέρουν έσοδα στον δήμο και να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και κοινωνικό αποτύπωμα είναι αποτέλεσμα μιας συνισταμένης παραγόντων με κύρια την έλλειψη αδειοδότησης πολλών εξ αυτών που δένει τα χέρια του δήμου και οδηγεί στην καταστροφή πολλών εξ αυτών λόγω εγκατάλειψης και βανδαλισμών. Κραυγαλέα παραδείγματα το Κολυμβητήριο και το Αναψυκτήριο του Ευμοίρου, το κτήριο του Μουχαφέρ Μπέη κ. ά.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή για την αναξιοποίητη δημοτική περιουσία

Γι αυτά όπως και το υπόγειο πάρκινγκ της οδού Κ.Μπένη και τα καταστήματα του Δήμου που μένουν κενά ή κατέχονται από πολίτες και επιχειρήσεις που οφείλουν μισθώματα στο Δήμο, τους χώρους αναψυχής στις πρώην κοινότητες της περιοχής της Σταυρούπολης, όπως πχ το πρώην σχολείο – ξενώνας Πασχαλιάς – Δρυμιάς, ρωτήθηκε ο δήμαρχος από την «Κοινωνία Δημοτών». Ειδικότερα η μείζονα αντιπολίτευση θέτει θέμα διαφυγής εσόδων αλλά και καταστροφής της ακινήτων του δήμου επισημαίνοντας πως υποχρέωση σύμφωνα με τις διατάξεις περί διοίκησης περιουσίας του δήμου, με επαυξημένες μάλιστα ποινικές ευθύνες για τους έχοντες την διαχείριση είναι και η επ’ ωφελεία του Δήμου αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και πως: Ήδη εδώ και χρόνια, αλλά και στην σχεδόν διετή δική σας θητεία δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη προστασία και αξιοποίηση μιας μεγάλης σειράς ακινήτων του δήμου που αφενός μεν έχουν υποστεί τεράστιες φθορές από τη μη χρήση και εγκατάλειψή τους και αφετέρου δεν εισφέρουν στα οικονομικά του δήμου».

Οι απαντήσεις του δημάρχου για την δημοτική περιουσία: Η έλλειψη άδειας σε πολλά κτήρια «δένει τα χέρια» του δήμου

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος ο δήμος Ξάνθης έχει 180 ακίνητα πολλά εκ των οποίων δεν έχουν άδεια οικοδομής κι αυτό δεσμεύει το δήμο καθώς δεν μπορεί να τα εκμισθώσει και να τα αξιοποιήσει γι αυτό και έχει κινήσει την διαδικασία υπαγωγής τους ώστε να αποκτήσουν άδεια. Τέτοια έργα είναι το Κολυμβητήριο που έχει γίνει υπαγωγή και έχει ήδη ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα το ποσό των 350.000 ευρώ τα τεχνικά έργα. Επίσης το 2΄και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης που χρειάζεται συντήρηση εγκαταστάσεων και δεν έχουν άδεια. Για το Αναψυκτήριο του Ευμοίρου είπε πως από το 2008 που το εγκατέλειψε ο ενοικιαστής έχει υποστεί μια μεγάλη καταστροφή και πως έχει γίνει υπαγωγή και δηλώθηκε και θα εκδοθεί άδεια ως αναψυκτήριο και πως θα γίνει προσπάθεια να μισθωθεί.

Όσον αφορά στο κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη είπε πως δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης και πως θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα ενταχθούν δύο δήμοι από την ΑΜΘ για να το λειτουργήσουν ως Μουσείο Παιδικής Τέχνης. Για το πάρκινγκ ανέφερε πως υπάρχει δικαστική εμπλοκή με τον μισθωτή ενώ για το Αναψυκτήριο πάνω από το πάρκινγκ ότι έχει υπογραφή σύμβαση και σύντομα θα λειτουργήσει. Σ’ ότι αφορά τα δημοτικά κτήρια στον πρώην δήμο Σταυρούπολης είπε πως παραχωρούνται σε συλλόγους και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της περιοχής ενώ αναφορικά με την είσπραξη των μισθωμάτων ο κ. δήμαρχος είπε πως ο δήμος αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια με τον μισθωτή προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες όπως εξώσεις ή κατασχέσεις ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα του και τα συμφέροντα των δημοτών. Καταλήγοντας τόνισε πως γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…