Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ξανθιώτικο «αντάρτικο» για το ΣΔΑΝ

Ξανθιώτικο «αντάρτικο» για το ΣΔΑΝ

0
xyta xanthi

Αποχώρησαν οι δήμαρχοι της Ξάνθης από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Διαβούλευσης για την Διαχείριση Απορριμμάτων αντιδρώντας στην πρόταση της ΔΙΑΜΑΑΘ

Υπέρ του νέου νομοσχεδίου τάσσεται ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος που προκρίνει το μοντέλο του ΣΔΑΝ – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

«Αντάρτικο» σήκωσαν οι δήμαρχοι του νομού μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης με θέμα το νέο νομοσχέδιο για την Διαχείριση των στερεών αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή προεδρεύοντος του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη. Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε τελικά απορρίπτοντας το αίτημα για παράταση 10 ημερών που υπεβλήθηκε από τους Φορείς Διαχείρισης ( δίκτυο ΦΟΣΔΑ στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΔΑΝ Ξάνθης) ώστε να μελετηθεί καλύτερα το νέο νομοσχέδιο (σ.σ. ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και από την ΚΕΔΕ που συνεδριάζει την Τετάρτη για ίδιο θέμα). Το «αντάρτικο» των δημάρχων όμως του νομού μας δεν είχε ως αιτία αυτό αλλά την αντίθεσή τους για το προτεινόμενο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης που δεν συμπεριλαμβάνει τον ΣΔΑΝ Ξάνθης και δεν τον αναγνωρίζει ως οντότητα, προκρίνοντας ως φορέα την ΔΙΑΑΜΑΘ.

Αποχώρησαν οι δήμαρχοι της Ξάνθης από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Διαβούλευσης για την Διαχείριση Απορριμμάτων

Την αντίθεσή του εξέφρασε στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του ΣΔΑΝ Χ. Δημαρχόπουλος επισημαίνοντας πως το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά δικαιώνει το μοντέλο του ΣΔΑΝ Ξάνθης που λειτουργεί επί 26 χρόνια αφού προκρίνει την διαχείριση απορριμμάτων από τους δήμους και καταργεί ουσιαστικά τον 4071/2012 που προέβλεπε Διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο και ως μοναδικό φορέα διαχείρισης την ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε.: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την βούληση της ΔΙΑΜΑΑΘ να περιέλθουν σ’ αυτή όλες οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις του ΣΔΑΝ που έχουν πληρώσει οι δήμοι του νομού καθώς και τα εν εξελίξει έργα αυτοδίκαια υπό την διαχείρισή της όπως προβλεπόταν με τον νόμο 4071/2012 τον οποίο καταργεί το νέο νομοσχέδιο και προκρίνει το μοντέλο του ΣΔΑΝ, η λειτουργία του οποίου έχει γίνει αποδεκτή από το Νομικό συμβούλιο του Κράτους και τον υπουργό», ανέφερε στο «Ε» κ. Δημαρχόπουλος. Στη συνέχεια ζήτησε οι θέσεις που εξέφρασε εκπροσωπώντας τον ΣΔΑΝ οι οποίες θα αποσταλούν στο υπουργείο και όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία οι δήμαρχοι Ξάνθης – Αβδήρων – Μύκης αποχώρησαν με την αιτιολογία ότι δεν τους αφορά το Σχέδιο. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Τοπείρου δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα, προβλέπει τη Διαχείριση των Στερεών αποβλήτων από τους ΔΙΣΑ. Πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως ο ΣΔΑΝ) και Ιδιωτικού Δικαίου κατά περίπτωση που θα συμμετέχουν και ιδιώτες και ο αριθμός του θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα ΔΙΣΑ μπορεί να έχει ένας νομός με πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους και έως 3 ΔΙΣΑ μια περιφέρεια με 400.000 κατοίκους. Κατά συνέπεια και ο νομός μας και η περιφέρειά μας μπορούν να έχουν 1 στο νομό μας και έως τρεις ΔΙΣΑ ανά την περιφέρεια. Επίσης προβλέπει πως η εμβέλειά του ΔΙΣΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα καθώς υπολογίστηκε πως για τα περισσότερα χιλιόμετρα είναι απαγορευτικά τα κοστολόγια μεταφοράς και επιβαρύνονται οι κάτοικοι. Κατά συνέπεια ο ΣΔΑΝ Ξάνθης ακόμη κι αν αλλάξει όνομα και μετασχηματιστεί σε ΔΙΣΑ – κάτι εφικτό γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις – θα μπορεί να διαχειρίζεται μόνο τα απόβλητα της Ξάνθης και του δήμου Νέστου όπως και τώρα και όχι άλλων νομών όπως της Δράμας για παράδειγμα. Να σημειώσουμε τέλος πως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ΔΙΣΑ είναι η ύπαρξη ΧΥΤΑ που επίσης έχει υπό την διαχείρισή του ο ΣΔΑΝ Ξάνθης. Επισημαίνεται πως με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου υπό αυτή την μορφή η ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. ή θα πρέπει να καταργηθεί ή να μεταλλαχθεί αλλάζοντας το καταστατικό της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της καθώς θα πρέπει να γίνει από Α.Ε, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …