Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Στο κόκκινο» η Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές

«Στο κόκκινο» η Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές

0
p. prostasia 16

Σύσκεψη όλων των φορέων στην Ξάνθη. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα – Αποφασίστηκαν οι παρεμβάσεις

«Πολύ καλή» χαρακτηρίστηκε η περσινή αντιπυρική περίοδος για την Ξάνθη – Χωρίς Σχέδιο εκκένωσης όλοι οι δήμοι του νομού – Πρόβλημα οι καθημερινές πυρκαγιές στο Δροσερό

Ο Σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2016 ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Π. Ε. Ξάνθης υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη και με συμμετοχή του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης κ. Μαμαρίκα του ομολόγου του στην Περιφέρεια κ. Χουβαρντά και του Πύραρχου, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΑΜΘ κ. Βασιλειάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων όπως δήμοι, δασαρχεία Ξάνθης – Σταυρούπολης , ΔΕΔΔΗΕ, Αστυνομία, Στρατός καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων που συνδράμουν στο έργο της πυροπροστασίας.

Πολύ καλή η περσινή αντιπυρική περίοδος για την Ξάνθη

Με τη διαπίστωση αυτή για την Ξάνθη συμφώνησαν όλοι οι ομιλούντες καθώς υπήρξαν μεν πυρκαγιές – όπως για παράδειγμα αυτή στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ή κοντά στην κατασκήνωση των Αβδήρων τον Αύγουστο, ωστόσο δεν ήταν καταστροφικές. Ειδικότερα ο κ. Μαμαλίκας αναφέρθηκε στο πρόβλημα προσβασιμότητας του ορεινού δικτύου ως βασικότερο στο νομό μας όπως και στο γεγονός ότι κανένας δήμος δεν έχει σχέδιο εκκένωσης πληθυσμού. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως αυτό είναι γενικό φαινόμενο και πως σε όλη τη Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία μόνο ένας οικισμός στον Έβρο που είναι και πλημμυρόπληκτη περιοχή διαθέτει, η πόλη των Σερρών και η Θεσσαλονίκη. Συνοψίζοντας συνέστησε στους φορείς να έχουν ετοιμότητα και στον σχεδιασμό τους να συμπεριλάβουν τα επίμαχα σημεία που έχουν επισημανθεί και να έχουν μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ τους και με την Πυροσβεστική για καλά αποτελέσματα.

Χωρίς Σχέδιο εκκένωσης όλοι οι δήμοι του νομού

Ο Πύραρχος κ. Βασιλειάδης τόνισε πως πέρσι ήταν μια εύκολη αντιπυρική περίοδος χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές αλλά …καταστροφικό θα ήταν αν αυτό δημιουργήσει εφησυχασμό των υπηρεσιών. Πρέπει – είπε – να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στο ορεινό οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις από τους δήμους, τα δασαρχεία να υπάρχει επίσης επικαιροποίηση όλων των τηλεφώνων και κυρίως να είναι ανοιχτά πάντα! Επεσήμανε επίσης πως είναι απαραίτητο η ΔΕΔΔΗΕ να απομακρύνει από τον χώρο της αποψίλωσης τα χόρτα και τα κλαδιά γιατί δημιουργούν εστίες πυρκαγιάς και όπως οι τοπικοί κοινοτάρχες να ενημερώνουν και να εφιστούν την προσοχή για να μην προξενούν πυρκαγιές οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που έχει διαπιστωθεί πως με τις εργασίες τους γίνονται πρόξενοι των περισσότερων πυρκαγιών.

Πρόξενοι πυρκαγιών αγρότες – κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι – κυνηγοί

Συνεχίζοντας ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Αντώνης Σπανός ανέφερε πως με αφορμή της περσινή πυρκαγιά πλησίον της κατασκήνωσης των Αβδήρων έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης το οποίο και θα τελειοποιηθεί και ζήτησε επίσης από το δήμο Αβδήρων και την Μητρόπολη Ξάνθης αν σκοπεύουν να λειτουργήσουν τις κατασκηνώσεις τους να καταθέσουν αίτημα στην Πυροσβεστική όπως κάθε χρόνο. . Ο κ. Σπανός είπε πως φέτος το δυναμικό της Πυροσβεστικής είναι λιγότερο κατά 4 άτομα και πως ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα μικρά πυροσβεστικά από την περιφέρεια. Σημείωσε επίσης πως αυτά είναι απαραίτητα για να γίνονται οι περιπολίες τόσο στο ορεινό δίκτυο όσο και στην παραλιακή ζώνη και μάλιστα προτίθενται να βάλουν περιπολία στο δρόμο Λάγος –Κεσσάνης – Μάγγανα καθώς στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυρκαγιές. Τόνισε επίσης ότι θα είναι πολύ αυστηροί με τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς καθώς τους θεωρεί ως πρόξενους πυρκαγιών προκαλώντας την αντίδραση ενός θηροφύλακα που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη ο οποίος του υπενθύμισε πως στην πυρκαγιά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κυνηγός ήταν αυτός που ειδοποίησε την πυροσβεστική.

Πρόβλημα οι καθημερινές πυρκαγιές στο Δροσερό

Επιπρόσθετα ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στο Δροσερό με τις πυρκαγιές που βάζουν σε καθημερινή βάση και ζήτησε από τον δήμο Ξάνθης να κάνει αποψίλωση στο σημείο από τα νεκροταφεία μέχρι τον οικισμό . Παρενέβη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανος λέγοντας πως γίνεται καθαρισμός της περιοχής από την ΔΕΥΑΞ που έχει στην περιοχή το αντλιοστάσιό της. Ο κ. Σπανός συνεχίζοντας είπε πως φέτος πρέπει να δοθεί λύση και να γίνουν ζώνες στην περιοχή. Τόνισε επίσης και την αναγκαιότητα να γίνουν οπωσδήποτε παρεμβάσεις στους δασικούς δρόμους από το δασαρχείο και από τους δήμους γιατί – όπως είπε – είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από πέρσι αντίθετα οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου έχουν καθαρίσει τα πρανή των οδών. Καταλήγοντας εξήρε τη συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ και τα Δασαρχεία και με τους Εθελοντές που συνέδραμαν στην φύλαξη του περιαστικού δάσους . Στο σημείο αυτό τέθηκε ο προβληματισμός αν πρέπει να ισχύσει κα φέτος η απαγόρευση της κυκλοφορίας για 15 μέρες εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων που είχε όμως και ο κ. Ζανγαφέρης δήλωσε αντίθετος προτείνοντας να γίνεται έλεγχος των οχημάτων όχι όμως να απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Σε ετοιμότητα Στρατός – Αστυνομία – ΔΕΥΑΞ – Πρόβλημα υποχρηματοδότησης του Δασαρχείου Ξάνθης

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η αστυνομία θα συνδράμει με όλα της τα μέσα και όπου κληθεί ενώ ιδιαίτερα για την περιοχή του Δροσερού είπε πως υπάρχουν μέτρα αστυνόμευσης. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ πληροφόρησε πως η εργολαβία για την αποψίλωση έχει συμβατική υποχρέωση να μεταφέρει τα χόρτα και τα κλαδιά και πως έχουν γίνει βελτιώσεις στο δίκτυο στην παραλιακή ζώνη με αντικατάσταση και κάλυψη των γυμνών αγωγών. Τη διαβεβαίωση ότι ο Στρατός είναι σε ετοιμότητα με το σχέδιο Ξενοκράτης παρείχε ο εκπρόσωπος του Δ.Σ.Σ. Ο κ. Σδρέβανος ανέφερε πως η ΔΕΥΑΞ είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο πατά το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό για την κάλυψη έκτακτων αναγκών με 2 μήνες ή 5μηνες συμβάσεις γιατί τις απέρριψε το ελεγκτικό συνέδριο. Ο εκπρόσωπος του Δασαρχείο ανέφεραν πως έχει γίνει καθαρισμός στο Πότο Λάγος και στην περιοχή της Μάνδρας στο περιαστικό δάσος και σ’ όλο το οδικό δίκτυο εκτός από τον δρόμο προς το Γυφτόκαστρο που έχει υποστεί πολλές ζημιές. Επεσήμανε πως το Δασαρχείο έχει στην διάθεση του μόνο 14.000 ευρώ και ένα μόνο μηχάνημα που χρειάζεται συντήρηση και δεν έχει περιθώρια για πολλές παρεμβάσεις λόγω της υποχρηματοδότησης ενώ ζήτησε τη συνδρομή του δήμου Ξάνθης για τον καθαρισμό στο χώρο των κεραιών και του δρόμου που ενώνει τα δύο Μοναστήρια της Αρχαγεγελιώτισσας και της Καλαμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …