Σχόλια 13/05/16

0
polakis2
Όσοι έχουν χάσει τον ύπνο τους από φορολογικό- ασφαλιστικό μπορούν να μετρούν τα σπίτια και τις καταθέσεις των βουλευτών ώσπου να κοιμηθούν…


Για την προσομοίωση
Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και μπορεί να γίνει εξαιρετικά δημιουργική η πρωτοβουλία προσομοίωσης του περιφερειακού συμβουλίου με φοιτητές από το ΔΠΘ. Όπως κατέδειξε και η ανάλογη διοργάνωση του δήμου Ξάνθης με την εμπλοκή νέων στα αυτοδιοικητικά πράγματα, η φρέσκιες ιδέες τους, ο αυθορμητισμός, η αισιοδοξία και η ματιά τους από τη θέση του εξωτερικού παρατηρητή μπορούν να προσδώσουν ανανέωση και καινούριες προτάσεις αν αξιοποιηθούν καταλλήλως από τις αυτοδιοικητικές αρχές. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους νέους πολίτες να ενημερωθούν και κατ’ επέκταση να ενδιαφερθούν για όσα απόφασίζονται στον Α και Β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιας και οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες και τις δυνατότητες παρέμβασης των δήμων και των περιφερειών.
Ευκαιρία λοιπόν και η προσομοίωση του περιφερειακού συμβουλίου, που ξεκινά φιλόδοξα και με σκέψεις συνέχισης και επέκτασης και στους μαθητές, που θα πρέπει βέβαια να συνδυαστεί με την απαραίτητη οργάνωση, προετοιμασία και θεματολογία.
Ε.Δ.


Εν αναμονή
Με το Εκλογοδικείο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αισιόδοξος ναι, ελπίδες για θετική απόφαση ναι, αλλά μέχρι εκεί. Έτσι, συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι Αλ. Κοντός και ο γείτονας Ε. Στυλιανίδης για το τι θ’αποφασίσει το Εκλογοδικείο στην ένσταση που έχουν καταθέσει και η οποία συζητιέται μέσα στο Μάιο.
Δύο οι πιθανότητες. Ναι ή όχι. Εν αναμονή λοιπόν για να δούμε εάν αλλάξει η σύνθεση των βουλευτών του νομού ή θα παραμείνει η ίδια.
Γ.Δ.


Το ερωτηματολόγιο
Η επικαιρότητα «έφαγε» χθες τη συνέχεια της Ερώτησης από Ερωτηματολόγιο που έθεσε σε κυκλοφορία το Ποτάμι. Ιδού το σημερινό:
Τι ποσοστό του κέρδους ενός ελεύθερου επαγγελματία πηγαίνει στο κράτος; ( φόροι –εισφορές)
Α: 24,5%
Β: 34,5%
Γ: 54,5%
Η απάντηση εδώ είναι η τρίτη, το Γ, με ποσοστό 54,5%. Σημειώνουμε πως για κάποιους άλλους επαγγελματίες φτάνει και το 65%.
Γ.Δ.


Ο επαναστάτης Πολάκης
Την ευκαιρία να θαυμάσουμε την αισθητική και το αδάμαστό του πνεύμα μας έδωσε και πάλι ο αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης! Αυτός ο γνωστός, που απαντώντας στην μομφή ότι είναι τραμπούκος είχε απειλήσει να χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη ένα δημοσιογράφο. Μάλλον τώρα στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι πίσω από την εμφάνιση του νταή κρύβεται ένας γνήσιος επαναστάτης, ανέβασε στο facebook για τα γενέθλιά του αυτή τη φωτογραφία. Δύο σαμπάνιες, μία γλάστρα, μία τούρτα, ένα laptop. Και όλο αυτό το σκηνικό έχει φόντο μεγάλο πορτραίτο του Άρη Βελουχιώτη. Το μότο του κ. Πολάκη μάλλον είναι το «Σαμπάνια, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη.»
Πάντως κάτι τέτοιες σκηνές, ενδεικτικές για τα μυαλά αυτών που μας κυβερνούν, σίγουρα θα κάνουν οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο που θέλει να επενδύσει στη χώρα, να φύγει τρέχοντας…


Εξηγήσεις στον Εισαγγελέα
Στον Εισαγγελέα κλήθηκαν και θα παραστούν σήμερα οι τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι του Μπάμπη Δημαρχόπουλου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τις παραιτήσεις που υπέβαλαν και έγιναν τελικά αποδεκτές από τον ίδιο το δήμαρχο.
Ο Εισαγγελέας κατόπιν καταγγελίας που προηγήθηκε, θα εξετάσει το χρόνο που τέθηκαν οι παραιτήσεις στη διάθεση του δημάρχου και το αιτιολογικό της κάθε παραίτησης πριν τη λήξη της καθορισμένης ημερομηνίας.
Ε.Δ.


Το κόλπο των υψηλών επιτοκίων
Η ιστορία του κόλπου με την Πυραμίδα είναι παλιά αλλά όπως φάνηκε πιάνει και μάλιστα πάρα πολλή. Όλη η υπόθεση στηρίζεται στην απληστία αυτού που έχει το κεφάλαιο και θέλει να παίρνει μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που δίνουν οι Τράπεζες.
Οι επιτήδειοι το γνωρίζουν αυτό και στήνουν το κόλπο πλησιάζοντας ανθρώπους με πολλά χρήματα υποσχόμενοι 3% επιτόκιο το μήνα! Όταν επισήμως οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε 3% το χρόνο.
Στην αρχή οι απατεώνες που στήνουν το κόλπο με την πυραμίδα, πληρώνουν τους κεφαλαιούχους για να τους γλυκάνουν αλλά και για να τους διαφημίσουν στον κύκλο τους με στόχο ν’ αυξηθούν τα θύματα και τα κεφάλαια που εμπιστεύονται στους απατεώνες.
Κάποια μέρα, συμβαίνουν δύο τινά. Ή οι απατεώνες που έστησαν το κόλπο εξαφανίζονται με όλα τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν από τα θύματά τους ή τους συλλαμβάνει η αστυνομία γιατί κάποιος μεγαλοκαταθέτης ζήτησε τα χρήματά του υποψιασμένος ότι του την έχουν «στήσει».
Η ίδια ιστορία συνέβη στην χώρα μας, η «μηχανή» δούλεψε για δύο χρόνια και οι εγκέφαλοι συνελήφθησαν.
Γ.Δ.


Η κρήνη του παπά – Νεκτάρ
Ο Ξανθιώτης Μανώλης Χούμας μοιράστηκε άλλη μια φωτογραφία στο facebook, συμβάλλοντας στην ιστορία της πόλης μας. Όπως αναφέρει: «Ο ιερέας Νεκτάριος ήταν μέλος της μεγάλης ξανθιώτικης οικογένειας των Μαυρομιχάληδων. Ο αδελφός του Γεώργιος, δικηγόρος και δημογέροντας της ελληνορθόδοξης κοινότητας Ξάνθης, χρημάτισε Δήμαρχος της πόλης από το Φεβρουάριο 1923 έως το Νοέμβριο 1924. Η λιθόχτιστη κρήνη από τοπικό γρανίτη βρίσκεται στο Ουζούν σοκάκι (Πυγμ. Χρηστίδη) και είναι περισσότερο γνωστή απ’ το εγχάρακτο, σε πέτρινη εντοιχισμένη πλάκα, ποίημά της. Ο λαϊκός ποιητής αφηγείται με συγκινητικό συμβολισμό την πορεία του νερού μέσα απ’ τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατό του. Ας το απολαύσουμε: “Θυγάτηρ είμαι τ’ ουρανού κι εθήλασα τα όρη – και μνήμα μου επέπρωτο η θάλασσα να η – Ήδη της δίψης φάρμακο ωρίσθην και η κόρη – την όψιν νίπτει εξ’ εμού την λάγηνον πληροί – αφ’ ότ’ εις Κρήνην ευπαγή το διαυγές μου νάμα – υπήγαγε ο Νεκτάριος Λευίτης ο ευσεβής – Θα ρεύσ’ ο βίος του ιδρυτού, πλην ως φρουρός συνάμα – της μνήμης του, θα ίσταται η κρήνη επί γης. Λήγοντος 9/βρίου 1874″».
Χ.Δ.


Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεται ο Τύπος
Χαμός γίνεται από χθες στο διαδίκτυο, ή viral όπως λέγεται στη γλώσσα του ίντερνετ, με την συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle και παρουσιαστής της εκπομπής «Conflict zone» Michel Friedman έκανε πυρ και μανία τον έλληνα υπουργό με τις ‘’ενοχλητικές’’ του ερωτήσεις. Κατά την διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Νίκος Παππάς ζήτησε δύο φορές να διακοπεί η διάρκειας 26 λεπτών συνέντευξη, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Ο υπουργός Επικρατείας έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα όταν ο γερμανός δημοσιογράφος του ανέφερε την επίμαχη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία είχε υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Αυτοί οι άνθρωποι απλά λιάζονται». Ο κ. Παππάς εστίασε στην ακριβή μετάφραση της λέξης «λιάζονται» και όχι στην ουσία της δήλωσης, μη ικανοποιώντας τον δημοσιογράφο που συνέχισε να πιέζει, με τον υπουργό να ξεσπά λέγοντας: «Θεέ μου, τι κάνω εδώ, μπορούμε να κόψουμε;».
Όταν έχεις συνηθίσει να δίνεις συνεντεύξεις σε άτομα που διόρισες και να παίζεις ‘’εντός έδρας’’ μιλώντας όσο θέλεις για ό,τι θέλεις χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξεις κάποιο επιχείρημα ή να απαντήσεις σε κάτι πιεστικό και ακανθώδες με ειλικρίνεια, είναι λογικό να ξινίσεις όταν πέσεις πάνω σε κάτι που θυμίζει λίγο παραπάνω αληθινή δημοσιογραφία. Γιατί η δημοσιογραφία ούτε φίλη σου είναι, ούτε χάρες σου κάνει. Οφείλει να σε στριμώξει, να σε φέρει σε ‘’δύσκολη’’ θέση χρησιμοποιώντας γεγονότα. Γι’ αυτό και ‘’καλό’’ είναι να την ελέγχεις όσο μπορείς με διαγραφές, περιορισμό αδειών και μείωση των εσόδων τους.
Χ.Δ.


Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια για τον αγωγό ΤΑΡ στις 17 Μαΐου
Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG). Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να δείξει πόσο στηρίζει το έργο και πόσο σημαντικό το θεωρεί από πολλές απόψεις. Εκτός από την γεωστρατηγική σημασία του αγωγού έχει και μεγάλη οικονομική σημασία γιατί όπως υπολογίζεται η έναρξη της κατασκευής του TAP σημαίνει τη δημιουργία, 8.000 θέσεων εργασίας, καθώς και δουλειές για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και βιομηχανίες παραγωγής σωλήνων. Κι αυτό δίνει ανάσα σε πολλούς κλάδους …κινεί την οικονομία και την αγορά της Βόρειας Ελλάδας.
-Άραγε αυτό να εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι τον Μάιο θα’ ρθει η ανάπτυξη;
Μ.Ξ.


Ο Σκουρλέτης θα ανακοινώσει τα σχέδια για τον ζεόλιθο
Πέρα από τον ΤΑΡ που μας αφορά και σαν περιοχή κι άλλα ετοιμάζει η κυβέρνηση που αφορούν την περιφέρειά μας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες μας το μεθεπόμενο Σάββατο θα έρθει στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για να εξαγγείλει το σχεδιασμό του υπουργείου για τον ζεόλιθο! Μια πονεμένη ιστορία καθώς όπως θυμόμαστε και επί Καραμανλή ξεκίνησε μια προσπάθεια και επί Γιώργου Παπανδρέου όμως τίποτε δεν προχώρησε. Ας ελπίσουμε τώρα κάτι να γίνει γιατί από την αντίπερα όχθη έχουν γίνει επενδύσεις και είναι ότι πιο αναγκαίο ιδιαίτερα για την περιοχή μας που ως γνωστόν είναι η πρώτη σε ανεργία και τελευταία σε κατά κεφαλήν εισόδημα.
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…