Ομαλά διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές στην Ξάνθη, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια στην Αθήνα – ‘’Πραξικόπημα’’ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά όχι στην Ξάνθη
Η αποχή αναμένεται να είναι και πάλι ο ‘’νικητής’’ στις φοιτητικές κάλπες
Στις κάλπες κλήθηκαν χθες οι φοιτητές όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, χωρίς να λείπουν και φέτος τα επεισόδια, κυρίως στην πρωτεύουσα. Στην Πολυτεχνική της Ξάνθης η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά. Οι περσινές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου και όλες οι παρατάξεις είχαν να αντιμετωπίσουν, για άλλη μια φορά, τον μεγάλο αντίπαλο των τελευταίων χρόνων, που δεν είναι άλλος από την αποχή, αφού η συμμετοχή είχε κυμανθεί στο 50%, με περίπου 100.000 φοιτητές και σπουδαστές να συμμετέχουν στις εκλογές. Μετά και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι νέοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνονται απογοητευμένοι, κάτι που οδηγεί την πλειοψηφία τους σε αδιαφορία στην συμμετοχή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας. Η πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 29η χρονιά δεν αποτέλεσε την είδηση των περσινών εκλογών, αλλά η εδραίωση της Πανσπουδαστικής στην δεύτερη θέση.
Ο περσινός πολιτικός ‘’χάρτης’’ στο ΔΠΘ
Όσον αφορά στον πολιτικό χάρτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αυτός δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα πέρυσι. Το 2014 οι κάλπες στο ΔΠΘ ανέδειξαν πρώτη φοιτητική δύναμη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεύτερη την ΠΑΣΠ και τρίτη την Πανσπουδαστική. Ειδικότερα, η ΔΑΠ είχε αναδειχθεί πρώτη σε όλα τα τμήματα του ΔΠΘ, εκτός από αυτά του ΤΕΦΑΑ, Κοινωνικής Διοίκησης, Ελληνικής Φιλολογίας και την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης. Πέρυσι, παρά την αλλαγή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική της Ξάνθης. Αν και η ΠΑΣΠ σημείωσε μικρή πτώση, κατάφερε να αναδειχθεί πάλι πρώτη δύναμη της Πολυτεχνικής. Η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ), από την άλλη, ανέβασε το ποσοστό της, ενώ την ίδια ώρα οι Αριστερές δυνάμεις της Σχολής, συνολικά, αύξησαν και αυτές τα ποσοστά τους. Για δεύτερη χρονιά πέρυσι η Αριστερή Ενότητα, που στηρίζεται από την Νεολαία του Σύριζα, κατάφερε να περάσει την ΕΑΑΚ και να εδραιωθεί στην τρίτη θέση. Ως γνωστόν, η ΔΑΠ δεν κατέρχεται στον ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών της Πολυτεχνικής, αλλά στα επιμέρους Τμήματα.
Χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή των εκλογών στην Ξάνθη – Επεισόδια στην Αθήνα
Στις φοιτητικές εκλογές, που διεξάγονται με ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων, οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών, που δικαιούνται να ψηφίσουν, παραδίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων στην εφορευτική επιτροπή, το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα όσον αφορά την διαδικασία στην Πολυτεχνική της Ξάνθης. Ένταση και επεισόδια είχαμε σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό, κατά τη διάρκεια των φετινών εκλογών, με απόπειρα κλοπής της κάλπης από τη Νομική. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο φοιτητές, με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να εκδίδει ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης για τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων κατά την διαδικασία των εκλογών.
Εκλογικό ‘’πραξικόπημα’’ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά όχι στην Ξάνθη
Μετά την ΟΝΝΕΔ, κρίση και στη ΔΑΠ
Οργανώσεις ΔΑΠ από 87 σχολές σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι δεν θα καταγραφούν στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ως ΔΑΠ, αλλά ως ΟΝΝΕΔ, αφήνοντας αιχμές για τις διαγραφές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη νεολαία του κόμματος εξαιτίας του φιάσκου στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Οι καταγγελίες πως στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν στήθηκαν κάλπες, είχαν τότε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ να αφήσει εκτός του συνεδρίου του κόμματος τους 400 συνέδρους της νεολαίας και ο μέχρι τότε γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος να οδηγηθεί σε παραίτηση. Η ξεχωριστή καταγραφή των επιδόσεων της ΔΑΠ στις 87 σχολές θα δημιουργήσει εικόνα μικρότερων ποσοστών της φοιτητικής νεολαίας της ΝΔ στις φοιτητικές εκλογές, καθώς και εικόνα διάσπασης των δυνάμεων της γαλάζιας νεολαίας. Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες, την ημέρα των εκλογών, δεν περιλαμβάνει καμία από τις σχολές Ξάνθης και μόνο έξι τμήματα του ΔΠΘ. Συγκεκριμένα: Δασολογίας Ορεστιάδας, Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής, Μοριακής Βιολογίας Έβρου, Ιατρικής Έβρου, Νηπιαγωγών Έβρου.
Το ‘’κλίμα’’ των φοιτητικών εκλογών στην Ξάνθη
Στον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο της Ξάνθης, όπου κατέρχονται όλες οι παρατάξεις πλην την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έχει ψηφοδέλτιο σε κάθε Τμήμα της Πολυτεχνικής, καταγράφονται φέτος κάποιες αλλαγές. Στις τμηματικές εκλογές η ΔΑΠ θα είναι μόνη της, αφού φέτος δεν υπήρξαν ούτε ανεξάρτητοι, όπως συνέβη πέρυσι με τους Κύπριους φοιτητές. Η Αριστερή Ενότητα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, φέτος κατέρχεται με την ονομασία Bloco ή Πρώτη Ύλη. Κάποιες μικρές αλλαγές και αποχωρήσεις σημειώθηκαν στην ΑΡΕΝ και μετά την αποχώρηση του Παν. Λαφαζάνη και όσων φοιτητών πρόσκεινται στην ΛΑΕ. Ο προσανατολισμός του Bloco φέτος εστιάζει στην αλλαγή, με το σύνθημα «Γκρεμίζουμε τα θεμέλια του χθες, χτίζουμε πάνω στις ανάγκες μας». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ Ξάνθης, Παναγιώτης Σεβδαλής, ανέφερε στο «Ε» ότι η παράταξη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην Πολυτεχνική τα τελευταία 16 χρόνια, σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΠ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για προβλήματα και θέματα που επιδέχονται βελτίωσης, με πρόσφατες την βελτίωση των βαθμολογιών σε κάποια μαθήματα επιλογής και την εσωτερική αξιολόγηση καθηγητή, απέναντι στον οποίο υπήρχαν αναφορές. Ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΑΔΦ Ξάνθης, Δημήτρης Καπαγιαννίδης, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια απολίτικη στάση των φοιτητών, εκτιμώντας ότι φέτος η αποχή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, ο γραμματέας της Πανσπουδαστικής, Χρήστος Λαρίσης, τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν τα όσα έλεγαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζει ελπίδα με εύκολες λύσεις και χωρίς αγώνα. «Ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση, με τους νέους να γυρίζουν πλέον την πλάτη στα προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ