Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κλείνουμε την Άνοιξη» στα μπαλκόνια και τους κήπους μας

«Κλείνουμε την Άνοιξη» στα μπαλκόνια και τους κήπους μας

0
balkoni louloudia

Οι Ξανθιώτες αγαπούν τα λουλούδια αλλά καταφεύγουν σε οικονομικές λύσεις για να στολίσουν το χώρο τους λόγω κρίσης

Δούλεψαν τα ανθοπωλεία της πόλης από τους Επιτάφιους αλλά έχει πέσει στο μισό το μπάτζετ

Μάιος: Ο μήνας της άνθησης των λουλουδιών, ο μήνας της άνθησης της φύσης! Κι είναι αυτή η εποχή που περισσότερο από κάθε άλλη η φύση μας καλεί να την αφουγκραστούμε, να την μυρίσουμε, να νιώσουμε την ενέργειά της και να την «περικλείσουμε» στο χώρο μας δημιουργώντας την αίσθηση ότι είμαστε μέρος της, μια αίσθηση που λείπει από τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης, είναι ωστόσο απαραίτητη για την ψυχική του ισορροπία.

Τα ρόδο και το «αγκάθι»

Η πεποίθηση αυτή δημιουργεί την ανάγκη να διαμορφώσουμε τον χώρο μας με λουλούδια και φυτά, να δώσουμε χρώμα στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων διαταράσσοντας την θλιβερή ομοιομορφία τους και στους κήπους των κατοικιών δημιουργώντας έτσι μικρούς παραδείσους. Την ανάγκη αυτή έρχονται να καλύψουν τα ανθοπωλεία και τα φυτώρια που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ιδιαίτερα δε για τα ανθοπωλεία έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών καθώς είναι αυτά που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τον στολισμό των Επιταφίων, πωλούν ανθοδέσμες και γλάστρες στην Γιορτή της μητέρας αλλά και αναλαμβάνουν τον γαμήλιο στολισμό των εκκλησιών δεδομένου ότι η περίοδος των γάμων τώρα αρχίζει. Ωστόσο όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου ανθοπωλών Ξάνθης κ. Κυριάκος Τσέκης: « …έχει μειωθεί το μπάτζετ σ’ όλα αυτά τουλάχιστον στο μισό». Κι εξηγεί πως στα χρόνια προ κρίσης το στόλισμα του επιταφίου κόστιζε περίπου 800 ευρώ τώρα όμως έχει πέσει στο μισό. Το ίδιο συμβαίνει και τους γάμους. «Κάποτε ένας γαμήλιος στολισμός κόστιζε και 1.000 ευρώ τώρα έχει πέσει στο μισό», σημειώνει ο κ. Τσέκης. Αλλά και στις γιορτές και στα γενέθλια ο κόσμος προτιμά πιο φτηνά λουλούδια. Και δεν είναι βέβαια ότι ο κόσμος έπαψε να αγαπά τα λουλούδια είναι γιατί δεν έχει χρήματα να διαθέσει και καταφεύγει σε οικονομικές λύσεις.

Η Άνοιξη στα μπαλκόνια και τους κήπους

louloudia-anoixiΤην τάση αυτή επιβεβαιώνει και η κα Ζωή Σπυριδοπούλου η οποία με τον σύζυγό της κ. Αγκόπ διατηρούν φυτώριο επί 22 χρόνια πριν από το Πετεινό και αναλαμβάνουν διαμορφώσεις κήπων και μπαλκονιών: «Το κλίμα είναι υποτονικό. Οι πελάτες διαθέτουν μικρά ποσά, τα μισά σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα, Δεν είναι ότι δεν θέλουν είναι ότι δεν μπορούν να διαθέσουν. Έτσι καταφεύγουν σε πιο οικονομικά φυτά και στις πιο οικονομικές λύσεις για τα μπαλκόνια ή τους κήπους τους».

Φτηνά ή ακριβά τα φυτά είναι όμορφα και ακόμη και η πετούνια των 50 λεπτών δίνει ζωντάνια ομορφιά, χρώμα και μας αλλάζει τη διάθεση. Γι αυτό προτείνουμε: «Κλείστε την άνοιξη στα μπαλκόνια και τους κήπους σας»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …