Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιστημονική τεκμηρίωση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Επιστημονική τεκμηρίωση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

0
thilasmos-imerida

Ολοκληρώθηκε η 1η Επιστημονική Ημερίδα της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης

Τέσσερεις επαγγελματίες υγείας ανέδειξαν την ανάγκη για την φυσική διαδικασία του μητρικού θηλασμού για βρέφη και μητέρες

Η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Μαΐου την 1η επιστημονική – ενημερωτική ημερίδα μητρικού θηλασμού με θέμα «Μητρικός θηλασμός, είναι στη φύση μας» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Η ημερίδα απευθυνόταν σε παιδιάτρους, μαιευτήρες-γυναικολόγους, γενικούς ιατρούς, μαίες, νοσηλευτές, φοιτητές τομέων υγείας, καθώς και σε παλιούς, νέους και μέλλοντες γονείς, θηλάζουσες μητέρες και μη, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν θεμελιωδώς πάνω σε θέματα που αφορούν τον μητρικό θηλασμό καθώς και την ουσιαστική υποστήριξη πάνω σε αυτόν. Η εθελοντική ομάδα, με παρουσία στην πόλη της Ξάνθης από το 2011, έχει μοναδικό σκοπό και αποστολή να διαφωτίσει όλες τις μητέρες να κατανοήσουν τον θηλασμό, να ενημερωθούν και να βοηθηθούν μέσα από σωστή πληροφόρηση, ενθάρρυνση και αλληλοϋποστήριξη, ώστε να θηλάσουν και να αποθηλάσουν με αγάπη και ένστικτο τα παιδιά τους. Τις δράσεις αυτές παρουσίασε η διαχειρίστρια της ομάδας, Μαρίνα Λαπαντώνη, ενώ τους επιστήμονες που κλήθηκαν να μιλήσουν στην ημερίδα παρουσίασε η συντονίστρια της εκδήλωσης Σοφία Βαρσάμη.

Αλ. Αμμάρι: Αιμοδοσία και θηλασμός – παράλληλη κύηση και θηλασμός

Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος Αλέξανδρος Α. Αμμάρι, επιστημονικός Διευθυντής της Ιδιωτικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής “Άγιος Δημήτριος” Ξάνθης, με σπουδές σε Αγγλία και μετεκπαιδεύσεις σε Ιταλία και Βιέννη, αναφέρθηκε αρχικά στις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε διάφορες χώρες σχετικά με την αποδοχή θηλαζόντων γυναικών ως δοτριών αιμοδοσίας. Κατέληξε στις επίσημες πλέον κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, ασχολήθηκε με το ζήτημα του παράλληλου θηλασμού κατά τη διάρκεια νέας εγκυμοσύνης. Αναλύοντας τις φοβίες πολλών γυναικών, καταρρίφθηκαν μύθοι που περιβάλλουν το ζήτημα αυτό.

Αν. Ξεφτέρης: Βασικά συστατικά του μητρικού γάλακτος – Ασπίδα στην ανάπτυξη των νεογνών

Ο Βιολόγος-Γενετιστής Δρ. Αναστάσιος Ξεφτέρης, με εξειδίκευση πάνω στην μελέτη γενετικών ασθενειών και χρωμοσωματικών ανωμαλιών με κυτταρογενετικές και μοριακές μεθόδους, αρχικά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο John Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ανέλυσε τα βασικά συστατικά του μητρικού γάλακτος, το οποίο αποτελεί ‘’ασπίδα’’ στην ανάπτυξη των νεογνών. Όπως είπε: «Πολλές είναι σήμερα οι νέες ή και παλιές μητέρες που προβληματίζονται για το αν πρέπει να θηλάσουν το νεογέννητο μωρό τους. Μια απόφαση που δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς ο δρόμος του θηλασμού είναι πιο κουραστικός, ενώ αυτός της χρήσης ξένου γάλακτος εύκολος και ξεκούραστος». Με τα επιστημονικά δεδομένα που παρέθεσε, απέδειξε ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, αναφορικά με τη σύστασή του σε θρεπτικά στοιχεία, είναι πολλαπλά και μεγάλα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Χρ. Τσιμούδη: Επιλόχειος κατάθλιψη και θηλασμός

Ψυχολόγος και εμψυχώτρια ομάδων η κα Χριστίνα Τσιμούδη, με σπουδές Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει εκπαιδευτεί στην εμψύχωση ομάδων, την οποία υπηρετεί τα τελευταία 10 χρόνια. Κύριο μέλημά της η υποστήριξη και η προετοιμασία της εγκύου για τη μετάβαση στη μητρότητα και όλα τα στάδια που αυτό συνεπάγεται τόσο πριν όσο και μετά τη γέννα. Κατά την διάρκεια της παρουσίασής της, αποσαφήνισε την έννοια της επιλόχειας κατάθλιψης, τα συμπτώματά της και τους παράγοντες που την επιβαρύνουν. Με παραδείγματα και επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρθηκε στους μύθους που θέλουν τον θηλασμό να συνδέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού και την σημασία του δεσμού και της σύνδεσης που προάγεται μέσω αυτού για την μητέρα και το βρέφος, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία μιας μητέρας.

Αγγ. Κωτούλα: Θηλασμός: από την θεωρία στην πράξη – Θηλασμός και εργασία και επαναγαλακτισμός

Η παιδίατρος Αγγελική Κωτούλα αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, ενώ κατόπιν ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική σε Μ. Βρετανία και Ελλάδα. Στο Λονδίνο εργάστηκε στο τμήμα Νεογνών του University College Hospital, ένα από τα μεγαλύτερα φιλικά για τα βρέφη νοσοκομεία της Ευρώπης. Διδάκτωρ του ΔΠΘ στην παιδονεφρολογία, είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC. Η κα Κωτούλα ανέλυσε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια νέα μητέρα σχετικά με το θηλασμό του μωρού της, τις αιτίες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Επίσης ασχολήθηκε με το φλέγον για πολλές μητέρες θέμα «θηλασμός και εργασία», δίνοντας βασικές οδηγίες για το πώς μια εργαζομένη μητέρα μπορεί να θηλάζει έχοντας επιστρέψει στον εργασιακό της χώρο, καταρρίπτοντας έτσι την παγιωμένη αντίληψη που θέλει τις εργαζόμενες μητέρες να μη μπορούν να προσφέρουν το γάλα τους στα μωρά τους. Τόνισε ιδιαίτερα πως η σωστή ενημέρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας μητέρας αλλά και η υποστήριξη και καθοδήγηση μετά τη γέννηση του μωρού, συμβάλλουν στην καλύτερη σχέση της δυάδας μητέρας-μωρού, καθώς και σε έναν επιτυχημένο θηλασμό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης μετά από 12 χρόνια αναμονής

Χρειάστηκαν μόλις 4,5 μήνες προετοιμασίας – Πλήρως ανακαινισμένη υποδέχτηκε τηn Κυριακή το…