Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δυσάρεστη έκπληξη για πάνω από 350.000 Έλληνες με αγροτικά εισοδήματα

Δυσάρεστη έκπληξη για πάνω από 350.000 Έλληνες με αγροτικά εισοδήματα

0
agrotis forologia

Για καταστροφή του πρωτογενούς τομέα κάνει λόγο ο Κ. Δαλάτσης μετά την αύξηση του ΦΠΑ, την φορολόγηση των επιδοτήσεων και την αύξηση στο πετρέλαιο

Υποτονική ακόμη η κίνηση στις φορολογικές δηλώσεις – Έκκληση στους Ξανθιώτες για επίσπευση από την πρόεδρο των Φοροτεχνικών Ρένα Μπατζακίδου

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η κυβέρνηση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για περισσότερους από 350.000 φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Οι φορολογούμενοι αυτοί, με βάση δύο συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, θα φορολογηθούν το 2017 για τα εισοδήματά τους με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 13% στο 22%. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Νέοι όροι που αλλάζουν τα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα αναλύει σε κείμενό της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του πολυνομοσχεδίου, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετήσιου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Συνεπώς, με βάση τα νέα αυστηρά κριτήρια, παύει να θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης όποιος αποκτά εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά από 35% έως και 49% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του, καθώς επίσης και όποιος ασκεί μεν κυρίως αγροτικές δραστηριότητες, αλλά δεν τηρεί λογιστικά βιβλία.

Χάνουν την έκπτωση του αφορολόγητου

Πέραν των ανωτέρω, με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό μικρότερο του 50% του συνολικού εισοδήματός τους, δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Επομένως, οι φορολογούμενοι που δεν δικαιούνται πλέον το αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 υπέρμετρα αυξημένους φόρους, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ αυξάνεται κατά 69,2%, αφού από το 13%, που ίσχυε μέχρι το φορολογικό έτος 2015, ανέρχεται στο 22%.

Παραδείγματα για τους επιπλέον φόρους που θα πληρώσουν οι αγρότες

Η ΕΦΕΕΞ δίνει κάποια απτά παραδείγματα για την κατανόηση των αλλαγών που έχουν επέλθει. Π.χ. εάν ένας φορολογούμενος χωρίς προστατευόμενα μέλη αποκτήσει φέτος εισόδημα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ και το 49% του εισοδήματος αυτού προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα, δηλαδή το ποσό των 9.800 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 10.200 ευρώ προέρχεται από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ, θα φορολογηθεί με τη νέα ενιαία κλίμακα και θα κληθεί να καταβάλει φόρο 22% για το σύνολο του εισοδήματός του. Ο φόρος που θα πληρώσει με τις νέες αυτές διατάξεις ανέρχεται στο ποσό των 4.400 ευρώ. Αν ίσχυε το αφορολόγητο όριο των 1.900 ευρώ θα πλήρωνε φόρο μόλις 256 ευρώ για το αγροτικό του εισόδημα και 2.244 ευρώ για το εισόδημα της ατομικής επιχείρησης. Συνολικά λοιπόν θα πλήρωνε 2.500 ευρώ ενώ με την εφαρμογή του αφορολογήτου θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 1.900 ευρώ. Αν εξακολουθούσε να ισχύει το καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζονταν πριν το νόμο 4387/2016 θα πλήρωνε φόρο 13% για το αγροτικό εισόδημα των 9.800 ευρώ, δηλαδή 1.274 ευρώ και επιπλέον φόρο 26% για το εισόδημα από την ατομική επιχείρηση δηλαδή άλλα 2.652 ευρώ. Συνολικά θα πλήρωνε φόρο 3.926 ευρώ. Ουσιαστικά με το νέο καθεστώς θα καταβάλει επιπλέον φόρο 474 ευρώ σε σύγκριση με το φόρο που θα κατέβαλλε αν δεν άλλαζε τίποτα φέτος στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Κ. Δαλάτσης: «Με τα νέα δεδομένα, στις εκτατικές καλλιέργειες τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα», Κώστας Δαλάτσης, δήλωσε στο «Ε» ότι τα νέα μέτρα είναι η χαριστική βολή για τον πρωτογενή τομέα, αφού οι μόνες δεσμεύσεις του υπουργείου που ‘’πέρασαν’’ στο πολυνομοσχέδιο αφορούν την συνδεδεμένη ενίσχυση και το «πρασίνισμα». «Ψηφίστηκε τελικά η φορολόγηση των ενισχύσεων και επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, ενώ οι ενισχύσεις δεν φορολογούνται πουθενά στην Ευρώπη και έχουν το νόημα της κάλυψης των μειωμένων εσόδων, ενώ δεν άλλαξε και το αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ όπως ζητούσαμε», ανέφερε ο ίδιος, για να σημειώσει όμως ως θετική εξέλιξη για τους απασχολούμενους αποκλειστικά με την αγροτική παραγωγή την αύξηση του ποσοστού εισοδήματος. «Η αύξηση στο πετρέλαιο από τον επόμενο μήνα θα αυξήσουμε επιπλέον τα έξοδά μας, αφού την περίοδο της έντονης αγροτικής δραστηριότητας καταναλώνουμε από 100 έως και 350 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα», τόνισε ο κ. Δαλάτσης, ο οποίος σημείωσε πως οι εκτατικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.ά.) θα είναι πλέον ασύμφορες, αφού τα έξοδα για ένα κιλό καλαμπόκι ανέρχονται σε 17 λεπτά περίπου, ενώ το πωλούν στα 15 λεπτά.

Ρ. Μπατζακίδου: «Θα πρέπει ο κόσμος να επισπεύσει την κατάθεση των φορολογικών του δηλώσεων»

Η πρόεδρος της ΕΦΕΕ Ξάνθης, Ρένα Μπατζακίδου, μίλησε στο «Ε» όχι μόνο για τις δραστικές αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των αγροτών, αλλά και για την διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων. Όπως ανέφερε, η κίνηση είναι ακόμη υποτονική και οι λογιστές καλούν ακόμη και τηλεφωνικά τους πελάτες τους για να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση. «Προς στιγμήν δεν φαίνεται να δίνεται κάποια παράταση από το υπουργείο, οπότε οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το αργότερο», δήλωσε η ίδια για να προσθέσει: «Υπάρχει πρόβλημα με το Ε3 και Ε9 που δεν έχουν ανοίξει ακόμη στο Taxis, οπότε δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων. Τουλάχιστον τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάθεση της δήλωσής τους». Αναφορικά με τα προγράμματα και τους έντυπους οδηγούς που κυκλοφορούν για την ατομική συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, η κα Μπατζακίδου συνέστησε να αποφεύγονται τέτοιες πρακτικές, αφού υπάρχουν πολλές ‘’κρυφές’’ παράμετροι σε κάθε κωδικό. «Η υποβολή φορολογικής δήλωσης γίνεται μία φορά τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΦΕΕΞ, «είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο να προσπαθεί κανείς μόνος του να κάνει την δήλωση, αφού καραδοκούν κυρώσεις που θα κοστίσουν πολλαπλάσια από το να εμπιστευτεί κάποιος τον λογιστή του και να τον πληρώσει για τις υπηρεσίες του».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ζεϊμπέκ: «Καμία δέσμευση από το Υπουργείο για στήριξη τους βαμβακοπαραγωγούς της Θράκης»

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Ξάνθης και Ροδόπης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, χ…