Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δικηγόροι Ξάνθης: Απέχουν αλλά… αντέχουν;

Δικηγόροι Ξάνθης: Απέχουν αλλά… αντέχουν;

0
dikastikoi apergia

Η οικονομική δυσπραγία από την πεντάμηνη αποχή δεν κάμπτει την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα – ‘’Παλεύουν’’ μόνοι για αλλαγές στο Πολυνομοσχέδιο με κάποιες τροπολογίες

Νέα παράταση της αποχής έως τις 6 Ιουνίου – Εκκρεμείς περίπου 350.000 υποθέσεις σε όλη την χώρα

Νέα αποχή αποφάσισε το συντονιστικό των Δικηγόρων μέχρι και τις 6 Ιουνίου. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από ανταλλαγή απόψεων, αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου, την σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την Παρασκευή 3 Ιουνίου και την συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής το πρωί της ίδιας μέρας. Υπενθυμίζεται ότι η αποχή των δικηγόρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και πολλές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου, διαρκεί 5 μήνες, ενώ είχε προηγηθεί μία σύντομη αποχή και τον Δεκέμβριο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η συνεχιζόμενη αποχή έχει αφήσει εκκρεμείς περί τις 350.000 υποθέσεις σε όλη την χώρα, η εκδίκαση των οποίων μεταφέρεται μέχρι και 7 χρόνια αργότερα.

Δεσμεύσεις που δεν τηρούνται οδηγούν στην συνέχιση της αποχής

Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς μπορεί να είναι πλέον νόμος, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η Ολομέλεια όμως των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων συνεχίζει την αποχή της, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Μάλιστα, χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για πολλά εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναλάβει δέσμευση μέσω του αρμόδιου υπουργού ότι θα υιοθετήσει τρεις τροπολογίες προκειμένου να διορθωθούν τα ημαρτημένα των προηγουμένων. Η Ολομέλεια, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νόμου στη Βουλή, κατήγγειλε δημόσια τον νόμο ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, θεωρώντας ότι αγνοεί την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών, ότι δεν κατοχυρώνει το αφορολόγητο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών και ότι τέλος δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.

Αντέχουν την αποχή οι δικηγόροι της Ξάνθης;

Η πεντάμηνη αποχή των δικηγόρων έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους ίδιους, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν έσοδα στα δικηγορικά γραφεία. Το νέο πιο ελαστικό και διευρυμένο πλαίσιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια πριν περίπου δύο εβδομάδες, δίνει την δυνατότητα στους δικηγόρους για κάποιες πράξεις, όπως καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, συζήτηση προσωρινών διαταγών, ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων αναστολών, την κατάθεση προτάσεων, εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (μόνο προς γνώσιν), κλήσεις-προσδιορισμούς. Με το μικρό αυτό ‘’άνοιγμα’’ ήρθαν κάποια πρώτα έσοδα μετά από μήνες, αφού τα πάγια έξοδα για όλα τα δικηγορικά γραφεία συνέχισαν να ‘’τρέχουν’’, όπως και για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης. Όπως ανέφερε στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση-Σιούτη, στον Σύλλογο εργάζονται υπάλληλοι οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν έσοδα για τον Σύλλογο τους τελευταίους μήνες. Νέοι σε ηλικία δικηγόροι της πόλης μας παραδέχονται ότι δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα αυτούς τους μήνες αν δεν εργαζόταν ο σύζυγος ή η σύζυγος, ενώ ακόμη και μεγάλα γραφεία παλιών δικηγόρων δοκιμάζονται.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ‘’χαλύβδωσε’’ την απόφαση για συνέχιση της αποχής

Η αιφνιδιαστική ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην Βουλή κλόνισε αρχικά τον δικηγορικό κόσμο, αφού πολλοί θεώρησαν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για συνέχιση της αποχής. Από την άλλη, η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης και η απόσυρση την τελευταία στιγμή τροπολογιών που αφορούσαν τον κλάδο πείσμωσε και ‘’χαλύβδωσε’’ πολλούς δικηγορικούς συλλόγους στην συνέχιση της αποχής. Όπως ανέφερε η κα Κιούση, παρά την ψήφιση ενός πιο διευρυμένου πλαισίου για τις νομικές πράξεις, πολλοί σύλλογοι επέμειναν στο προηγούμενο και πιο αυστηρό, παρότι αυτό μεταφράζεται σε απώλεια ακόμη και αυτών των λίγων εσόδων που μπορούν να προκύψουν. Η αρνητική ψυχολογία, πάντως, είναι έκδηλη, αφού όλοι συμφωνούν πως δεν κερδήθηκε τίποτα επί της ουσίας όλο αυτό το διάστημα, αφού φωνάζουν σε «ώτα μη ακουόντων». Όπως μας ανέφερε δικηγόρος της πόλης μας, οι προτάσεις του δικηγορικού Σώματος βρίσκουν ευήκοα ώτα στους θεσμούς σε ‘’κρούση’’ που έγινε, αφού τα μέτρα αυτά δεν έχουν ζητηθεί από τους εταίρους, δεν βρίσκουν όμως καμία σύγκλιση στα όσα η κυβέρνηση σχεδιάζει. Στην Ξάνθη πολλές υποθέσεις έχουν ‘’πάει πίσω’’ περίπου δύο χρόνια, ενώ σε μεγαλύτερα Πρωτοδικεία της χώρας υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επτά έως δέκα έτη για να ολοκληρωθούν οι δίκες που εκκρεμούν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΚΕ: Συγκέντρωση και κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων καπνεργατών και του Πολυτεχνείου

Οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγ…