Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 16η Μαΐου και η αγωνία για γονείς και μαθητές στην Ξάνθη κορυφώνεται
Πυρετώδεις προετοιμασίες, αλλά χωρίς προβλήματα η διαδικασία. Διανέμεται το υλικό – Ορίστηκαν οι επιτηρητές – Επτά τα εξεταστικά κέντρα του νομού
Λίγες μόλις ημέρες χωρίζουν τους τελειόφοιτους μαθητές από την κρίσιμη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν την Δευτέρα 16 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου. Την φετινή χρονιά 800 περίπου μαθητές από το νομό Ξάνθης θα καθίσουν στα θρανία, στοχεύοντας σε μία θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με μοναδική ιδιαιτερότητα τα δύο συστήματα εξετάσεων με τα οποία θα διαγωνιστούν φετινοί και τελειόφοιτοι προηγούμενων ετών.
Χωρίς αλλαγές τα εξεταστικά κέντρα του νομού
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα εξεταστικά κέντρα, τα οποία θα βρίσκονται στα τέσσερα γενικά λύκεια της Ξάνθης και τα λύκεια των Αβδήρων, της Σταυρούπολης και της Γλαύκης. Στο 2ο λύκειο θα διαγωνιστούν πρωινές ώρες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι τελειόφοιτοι μαθητές του εσπερινού λυκείου, αλλά σε διαφορετικά θέματα. Στις 17 και 19 Μαΐου θα εξεταστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, ενώ στα μαθήματα ειδικότητας οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου. Η μόνη αλλαγή φέτος είναι στο διττό σύστημα εξετάσεων, παρότι οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, σε τέσσερα μαθήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα των έξι μαθημάτων είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Ο διαχωρισμός τους σε διαφορετικές αίθουσες από τους μαθητές που εξετάζονται με το νέο σύστημα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά θα γίνει την μέρα των εξετάσεων.
Χωρίς προβλήματα οι προετοιμασίες
Ήδη έχει παραληφθεί το υλικό των εξετάσεων και ξεκίνησε η διανομή του στα σχολεία. Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Ζηκούδης, που εργάζεται μαζί με τους υπεύθυνους των εξετάσεων με πυρετώδεις ρυθμούς, γίνονται επίσης δοκιμαστικές εκπομπές, ενώ έχουν οριστεί οι επιτροπές και οι επιτηρητές. Σύμφωνα με πληροφορίες το μοναδικό εξεταστικό κέντρο στην ΑΜ-Θ θα βρίσκεται στην Καβάλα, όπου ορίστηκαν οι βαθμολογητές, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πού θα βαθμολογηθούν τα γραπτά των μαθητών της Ξάνθης. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για πιθανή απεργία των καθηγητών κατά τις μέρες των εξετάσεων δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αν και από την ηγεσία του υπουργείου θεωρείται ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και οι εκπαιδευτικοί θα προκρίνουν το συμφέρον των μαθητών από τις δικές τους διεκδικήσεις.
Χρήσιμες συμβουλές για τα μαθήματα και την διαδικασία
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, ενώ οι εξετάσεις διενεργούνται στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων ενώπιον δύο επιτηρητών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις με συνοδεία επιτηρητή. Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται. Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται φέρει μαζί του στην αίθουσα αντικείμενο ή μέσο από τα προαναφερθέντα ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
Διαθέσιμα τα διπλά ηχανογραφικά – Από Ιούνιο η κατάθεσή τους
Από το τέλος Απριλίου είναι διαθέσιμα για τους υποψηφίους τα μηχανογραφικά δελτία. Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά, λόγω της ιδιαιτερότητας του «διπλού» εξεταστικού συστήματος, υπάρχουν δύο κατηγορίες μηχανογραφικών, μία για κάθε σύστημα. Δηλαδή, τα μηχανογραφικά για το νέο σύστημα (ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα και ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα) και τα μηχανογραφικά για το παλιό σύστημα (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα και ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα). Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr) και ειδικότερα στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».
Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Κεραμάρης, ευχήθηκε στους μαθητές και τους γονείς των υποψηφίων με το ακόλουθο μήνυμα: «Αγαπητά μας παιδιά, η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί έναν σημαντικό σταθμό στις προσπάθειές σας για μια καλή ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία, σε μία εποχή δύσκολη, που χαρακτηρίζεται από κρίση οικονομική και κοινωνική. Χρειάζεται συστηματική δουλειά, συνέπεια, αλλά και δύναμη, αυτοπεποίθηση, αισιόδοξη σκέψη ώστε να αντιμετωπίσετε τη δοκιμασία αυτή. Οφείλετε όμως να έχετε διαρκώς στο μυαλό σας ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μία από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχετε στη ζωή σας για πρόσβαση στη γνώση και απόκτηση νέων εμπειριών. Κανένα εμπόδιο και καμία δυσκολία δεν μπορεί να σας αποτρέψει από το να συνεχίσετε να ονειρεύεστε, να ελπίζετε και να επιδιώκετε ένα καλύτερο μέλλον. Μακάρι οι κόποι σας να δικαιωθούν και οι προσπάθειές σας να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και από όλη αυτήν την εμπειρία να συνειδητοποιήσετε την αξία του να αγωνίζεσαι, να αξιοποιείς τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις με θέληση και ψυχραιμία.
Στους γονείς, που στέκονται πάντα δίπλα σας με την αγάπη και την υποστήριξή τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, συνοδοιπόρους στο δρόμο της προετοιμασίας σας για τις σημερινές εξετάσεις με την ακαδημαϊκή και παιδαγωγική τους γνώση, ευχόμαστε καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους, υπομονή και επιμονή.
Σε σας αγαπητά μας παιδιά, καλή επιτυχία στα όνειρά σας κι ένα πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας στα πρόσωπά σας».
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ