Μια ανατρεπτική και κωμική ανάγνωση της μυθολογίας των αρχαίων ελλήνων
Κορτώ: «Οι αρχαίοι συγγραφείς που απασχολούν λιγότερο την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι και οι πλέον ενδιαφέροντες»
Όσοι απολαύσατε τα προηγούμενα βιβλία του Αύγουστου Κορτώ, «Έρως ανίκατε μάσαν» και «Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά», έχετε έναν επιπλέον λόγο να διαβάσετε το νέο του βιβλίο «Νεοελληνική μυθολογία». Κινείται στο ίδιο ευθυμογραφικό ύφος με τα τελευταία του έργα, μόνο που αυτή την φορά στο στόχαστρο του συγγραφέα αντί για τα παραπανίσια κιλά και τις κακές διατροφικές συνήθειες μπαίνουν οι Ολύμπιοι θεοί και οι μυθολογικοί ήρωες, τους οποίους ο Κορτώ μεταχειρίζεται με το γνωστό χιούμορ του, κεντημένο με ατάκες από το ατέλειωτο –όπως αποδεικνύεται- οπλοστάσιο της φαντασίας του.
Η ιλαρή πλευρά στα πάθη και τους πόθους των θεών του Ολύμπου
Τα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του ο δημιουργός στη «Νεοελληνική μυθολογία» του είναι πολλά και διάφορα: Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα; Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου και σε διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, ο Κορτώ αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο.
«Κάθε λαός έχει την μυθολογία του για να ερμηνεύσει τον κόσμο»
Ο Αύγουστος Κορτώ βρέθηκε και πάλι στην Ξάνθη την Τετάρτη 11 Μαΐου με αφορμή το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και είναι το τρίτο του με εξώφυλλο του Αρκά. Όπως δήλωσε στο «Ε», η συνεργασία του αυτή με τον Αρκά ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να του κάνουν, αφού είναι μεγάλος ο θαυμασμός του για το έργο του γνωστού-άγνωστου σκιτσογράφου. Την βραδιά άνοιξαν ο Χάρης Ξυλάς με το σαξόφωνό του και ο Δήμος Σταθούλης στην κιθάρα, παίζοντας γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, αγαπημένου συνθέτη του συγγραφέα, ο οποίος την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ξάνθη έπαιξε στο πιάνο συνθέσεις του Μάνου. Παρότι υπήρξε μια διάχυτη αμηχανία μετά την διακοπή από τον Κορτώ της παρουσιάστριας της εκδήλωσης Σοφίας Κωνσταντινίδου, εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα», που αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, η αμεσότητα και το πηγαίο χιούμορ του Κορτώ άλλαξαν άρδην το κλίμα. Κάνοντας από στήθους μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή για την μυθολογία, την ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύσει τον κόσμο, διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου που προκάλεσε γέλιο στο κατά κύριο λόγο νεανικό κοινό.
Γιατί ένα ακόμη ευθυμογράφημα;
Μια σειρά από επεισόδια των ησιοδικών μύθων σε μορφή παρωδίας, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου «Ελληνική Μυθολογία», το οποίο ο Αύγουστος θεωρεί αριστούργημα και γελάει κάθε φορά που το διαβάζει. Σε ερωτήσεις του κοινού, όπως γιατί έγραψε ένα ακόμη ευθυμογράφημα και μάλιστα εμπνευσμένο από τους αρχαίους μύθους, ο Κορτώ ανέφερε ότι το προσέγγισε, όπως προφανώς και ο Τσιφόρος, ως ένας άνθρωπος του νεωτερικού κόσμου που έχει και μια σκωπτική διάθεση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή θεότητας ή ερμηνείας του κόσμου μέσα από τις θεότητες. «Με τράβηξε η μυθολογία επειδή είναι τόσο γόνιμη, τόσο ευφάνταστη. Πράγματα οργιώδη, τρομερά εντυπωσιακά, ξεκαρδιστικά. Και την είχα ανάγκη αυτήν την παυσίλυπη επίδραση του ευθυμογραφήματος», παραδέχθηκε ο ίδιος. Επηρεασμένος από την μητέρα του, για την οποία έγραψε το υπέροχο «Το βιβλίο της Κατερίνας», θεωρεί τα ευθυμογραφήματα τα πιο αποτελεσματικά παυσίλυπα. Ομολόγησε ότι πρώτα γράφει για τον εαυτό του, για να ξεσκάσει από την θλίψη του, την στεναχώρια και τα άγχη του, θεωρώντας το δικό του έργο πολύ μικρό μπροστά στην μοναδική Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, την ευρυμάθεια του οποίου θεωρεί ότι δεν μπορεί να φτάσει. Οι γνώσεις όμως που πηγάζουν μέσα από το τελευταίο βιβλίο του Κορτώ είναι πολλές και αποκαλύπτουν και την δική του ευρυμάθεια, αφού όπως είπε το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε μόλις 13 μέρες!
Η βωμολοχία και η δαιμονοποίησή της
Δεν διέφυγε από την προσοχή του συγγραφέα, ότι κάποιοι εκ των παρισταμένων, μεγαλύτερης ηλικίας, αποχώρησαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Ο ίδιος, πριν υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου, δήλωσε χαμογελώντας πονηρά: «Ελπίζω να μην έθιξαν κανέναν από αυτούς που έφυγαν οι βρισιές που άκουσαν». Με αφορμή αυτό αναφέρθηκε στο αρχαίο θέατρο και τα ταμπού που δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες, επιλέγοντας το τι είναι καλλιτεχνικά ορθό και απορρίπτοντας πολλά έργα που είχαν περισσότερο ανάλαφρη διάθεση. Όπως είπε, κανένας συγγραφέας δεν είναι θεματοφύλακας της γλώσσας, όπως πίστευαν παλιότερα, αφού η γλώσσα δεν ανήκει σε κανέναν ως ζωντανός οργανισμός.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ