Αποθαρρυντική η συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά και την πορεία στο κέντρο της πόλης
Περισσότεροι οι… πρόσφυγες από το Χαλκερό Καβάλας παρά οι διαδηλωτές των συνδικαλιστικών οργάνων
Ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής στην Βουλή το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε πολύμηνες αντιδράσεις με αποχές, απεργίες, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων όλων σχεδόν των φορέων. Παρά το γενικό κάλεσμα που υπήρχε στην 48ωρη απεργία του Σαββατοκύριακου, φάνηκε ότι η αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τις άκαρπες μέχρι τώρα προσπάθειες των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων απέδωσαν για την κυβέρνηση και η συμμετοχή κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Εργατική Πρωτομαγιά εκ μεταθέσεως
Την Κυριακή 8 Μαΐου είχαν προγραμματιστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, πολλές εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά, που φέτος μεταφέρθηκε με κυβερνητική απόφαση λόγω του Πάσχα στις 3 Μαΐου. Η συμμετοχή στην Ξάνθη ήταν μηδαμινή και η εικόνα εντελώς αποκαρδιωτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή ήταν η τελευταία ‘’πράξη’’ του έργου με την οριστική ψήφιση του νομοσχεδίου. Στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία βρέθηκε η ηγεσία του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ με στελέχη των αριστερών κομμάτων, της ΕΛΜΕ, καθώς επίσης η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης με πρόσφυγες από το Χαλκερό Καβάλας, που έμοιαζαν να είναι περισσότεροι από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της ημέρας, αλλά και στην αιφνιδιαστική ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε «ταφόπλακα» όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά για όλη την κοινωνία.
Λανθασμένη έκριναν εκ των υστέρων την μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή
Σε δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Γιάννης Μπούτος, όσο και ο Γραμματέας, Δημήτρης Σαμακοβίδης, χαρακτήρισαν λανθασμένη την επιλογή της ΓΣΕΕ να μεταφέρει την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή, γεγονός που επηρέασε τη συμμετοχή και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων στις εκδηλώσεις. Παράλληλα επέκριναν τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου για τους ασφαλισμένους. Μετά την κατάθεση κόκκινων γαρύφαλλων στο Μνημείο του Καπνεργάτη ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με πολλά κεντρικά καταστήματα να λειτουργούν.
Στην Κεντρική Πλατεία το ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ Ξάνθης διοργάνωσε τριήμερες απεργιακές δράσεις από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, με αποκορύφωμα την απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, όπου μετά τα γνωστά εργατικά τραγούδια ακολούθησε χαιρετισμός από το μέλος της Γραμματείας Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ, Γιάννη Βουζαρά, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία από την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης και μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Ξάνθης, Γιώτα Ρόιδου. Με τις ομιλίες και τα συνθήματά τους τα μέλη του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τον ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «που χτυπά και με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει». Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν και την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης για έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού στην επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι ακόμη και μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου ήταν απεργοσπάστες την ημέρα εκείνη. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν με την σειρά τους πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, καταθέτοντας και αυτοί γαρύφαλλα στο μνημείο του Καπνεργάτη.
Χωρίς φασαρίες η πορεία των προσφύγων
Χωρίς ‘’παρατράγουδα’’ πραγματοποιήθηκε και η πορεία των 50 προσφύγων από την Δομή Φιλοξενίας του Χαλκερού, που βρέθηκαν στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ για να συμμετέχουν στην πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αιτήματα την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών φιλοξενίας αλλά και ανοιχτών συνόρων. Η πρωτοβουλία είχε στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και των κοινών αιτημάτων που έχουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, δήλωσαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ. Κάποιοι από τους Σύρους πρόσφυγες αναφέρθηκαν στις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι αγαπούν την Ελλάδα και την ευχαριστούν, αλλά δεν επιθυμούν να παραμείνουν, καθώς επιδιώκουν μία ασφαλή δίοδο προς την Βόρεια Ευρώπη. «Φεύγουμε από μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά η συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό δεν μας αντιμετωπίζει όπως μας αξίζει», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Σύρων προσφύγων, τονίζοντας ότι πλέον είναι χωρίς ελπίδα, ενώ ταυτόχρονα τα χρήματά τους έχουν τελειώσει και οι συγγενείς τους δεν μπορούν πλέον να τους στηρίξουν οικονομικά.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ