Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Χρυσή «ταρίφα» Ξανθιώτη ταξιτζή

Χρυσή «ταρίφα» Ξανθιώτη ταξιτζή

0
xrysos-plakes

Συνελήφθη 60χρονος από το Σέλερο στο Τελωνείο των Κήπων. Στο ΤΑΞΙ και στις τσάντες των γυναικών που μετέφερε στην Τουρκία βρεθήκαν 18 ράβδοι χρυσού!

Η αξία του υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ ενώ τα πρόστιμα και οι φόροι που θα επιβληθούν θα ξεπερνούν τις 540.000 ευρώ. Τρίτο κρούσμα μέσα στο 2016

Στο Σέλερο Ξάνθης έχει την έδρα του το ΤΑΞΙ – «χρυσωρυχείο» που μετέφερε και επιχείρησε να περάσει στην Τουρκία χωρίς κανένα νόμιμο παραστατικό 18 ράβδους χρυσού βάρους 33,5 κιλών και με την αξία του να υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ! Ο 60χρονος οδηγός του ΤΑΞΙ καθώς και οι δύο γυναίκες που επέβαιναν σ’ αυτό ταξιδεύοντας προς την Τουρκία συνελήφθηκαν μετά από έλεγχο που τους έγινε από τους Ελεγκτές του τελωνείου Κήπων του Έβρου στις 5.30 το πρωί της Παρασκευής 1 Απριλίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Τελωνείο των Κήπων οι ράβδοι βρέθηκαν σε δύο τσάντες που κρατούσαν οι γυναίκες αλλά και στο υποβραχιόνιο στα καθίσματα του οχήματος. Να σημειώσουμε ότι ο συλληφθείς ταξιτζής δεν είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές και όπως ανέφεραν πηγές από το σωματείο των ΤΑΞΙ Ξάνθης είναι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας που δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα.

Ο ταξιτζής αρνήθηκε ότι γνώριζε τι μετέφερε – Του αφαιρέθηκε η άδεια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ταξιτζής ανέφερε στους τελωνειακούς ότι πήγαινε στην Τουρκία για να μεταφέρει κάποιους γνωστούς ενώ όταν οι τελωνειακοί έκπληκτοι βρήκαν στο διαχωριστικό ανάμεσα στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού 3 πλάκες, και 4 χρυσούς σταυρούς και στις τσάντες των γυναικών 15 πλάκες χρυσού, 14Κ και 18Κ τυλιγμένες με μεγάλες πετσέτες, ο ταξιτζής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε ωστόσο συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή όπου αρνήθηκε να πει για λογαριασμό ποιου έκανε τη μεταφορά. Ο χρυσός όπως και το ταξί κατασχέθηκαν ενώ του αφαιρέθηκε η άδεια την οποία έχει πάνω από 15 χρόνια.

Τρίτο κρούσμα μέσα στο 2016 –Συνολικά 57 κιλά χρυσού σε πλάκες προσπάθησαν να βγάλουν προς την Τουρκία

Να σημειώσουμε πως το περιστατικό λαθραίας εξαγωγής χρυσού είναι το τρίτο που συλλαμβάνουν μέσα στο 2016 οι τελωνιακοί και προκαλεί αίσθηση. Έχουν κατασχεθεί στο τελωνείο Κήπων Έβρου συνολικά πάνω από 57 κιλά χρυσού σε πλάκες, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου οι τελωνειακοί εντόπισαν 7 πλάκες χρυσού, 14Κ και 18Κ, βάρους περίπου 6,5 κιλών, στις αποσκευές δύο Τούρκων εμπόρων που έφτασαν από την Αθήνα και είχαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Η αξία του χρυσού ήταν 175.000€ και στους δράστες επιβλήθηκαν πρόστιμα (μαζί με τους φόρους) ύψους 80.000€. Στα μέσα Ιανουαρίου πατέρας και γιος από την ΠΓΔΜ συνελήφθησαν στους Κήπους, καθώς επιχείρησαν να εξαγάγουν 8 πλάκες χρυσού, υψηλής καθαρότητας, 24Κ, βάρους περίπου 9 κιλών. Η αξία του χρυσού σε αυτή την περίπτωση, λόγω της καθαρότητάς του, υπολογίζεται στις 300.000€, ενώ τα πρόστιμα και οι φόροι που επιβλήθηκαν έφτασαν τις 215.000€. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόστιμα και οι φόροι που θα επιβληθούν θα ξεπερνούν τις 540.000 ευρώ.

Οι πλάκες χρυσού, συνήθως 14Κ και 18Κ φεύγουν προς την Τουρκία, όπου υπάρχουν ειδικά εργαστήρια καθαρισμού και μετατρέπονται σε φύλλα χρυσού, για λογαριασμό Τούρκων εμπόρων. Παρόμοια εργαστήρια υπάρχουν και στην Ιταλία, εκεί μάλιστα καταφεύγουν συνήθως ενεχυροδανειστήρια από τη δυτική Ελλάδα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…