Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Ξεκινάει η κατασκευή τεχνητής πίστας σκι στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης!

Ξεκινάει η κατασκευή τεχνητής πίστας σκι στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης!

0
kanoni xioniou

Βουλγάρικη κοινοπραξία ανέλαβε το έργο έναντι 250.000.000 Ευρώ και ξεκινάει άμεσα

Το χιονοδρομικό κέντρο Ξάνθης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017 και θα μπορεί να φιλοξενήσει 2000 επισκέπτες

Σε χειμερινό θέρετρο και τουριστικό προορισμό σκοπεύουν να μετατρέψουν το Δασικό Χωριό στον Ερύμανθο Ξάνθης, κοινοπραξία επιχειρηματιών από τη Βουλγαρία, οι οποίοι πήραν την έγκριση της ελληνικής Πολιτείας και το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τη δημιουργία τεχνητής πίστας για σκι στο Δασικό Χωριό.

Η πρόταση των Βούλγαρων επιχειρηματιών κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και πήρε ανέλπιστα γρήγορα την έγκριση, ενώ οι διεργασίες για την υλοποίηση της κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει ποσό ύψους 250.000.000 Ευρώ που θα λάβει από τη βουλγάρικη κοινοπραξία στον προϋπολογισμό, ως ισοδύναμα στο πακέτο που θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον επόμενο μήνα.

Το παραπάνω ποσό αφορά την προκαταβολή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ενοικίαση του χώρου για μία 20ετία, ενώ οι επενδυτές θα έχουν δικαίωμα επέκτασης του συμβολαίου για άλλα 30 χρόνια, δίνοντας επιπλέον 250.000.000 Ευρώ. Θετική αναμένεται και η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου και τεχνητής πίστας για σκι στο συγκεκριμένο σημείο είναι ουσιαστικά η «αναβίωση» μίας παλαιότερης πρότασης του – τότε Νομάρχη Ξάνθης και νυν Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ. – κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος είχε μελετήσει το παραπάνω σχέδιο πριν περίπου μία δεκαετία, όμως τότε δεν προχώρησε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Και πριν λίγους μήνες εξάλλου, υπήρξε σκέψη για δημιουργία τεχνητής πίστας στο χιονοδρομικό του Φαλακρού όμως το εγχείρημα δεν προχώρησε καθώς δεν υπάρχουν πηγές σ’ εκείνο το υψόμετρο ώστε να αντλείται νερό για το τεχνητό χιόνι, σύμφωνα με πλήθος μελετητών που συμβουλεύτηκε ο Περιφερειάρχης.

Πλέον με το δυναμικό «μπάσιμο» των Βούλγαρων επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο – είναι μέτοχοι στα χιονοδρομικά κέντρα του Παμπόροβο και του Μπάνσκο της γειτονικής χώρας – η ιδέα φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί και μάλιστα αρκετά σύντομα, αφού το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στα τέλη του επόμενου έτους (2017), ώστε να αρχίσει η λειτουργία του.

Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της βουλγάρικης εταιρείας με τη συνοδεία μηχανικών και ειδικών επιστημόνων επισκέφθηκαν αρκετές φορές την ευρύτερη περιοχή του Δασικού Χωριού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Μάλιστα είχαν τη συνοδεία του αντιδημάρχου Ξάνθης κ. Κυριάκου Παπαδόπουλου ο οποίος κατάγεται από τη Σταυρούπολη και τους ξενάγησε στην ορεινή περιοχή. Ο κ. Παπαδόπουλος κρατούσε επί μήνες ως «επτασφράγιστο μυστικό» τις επαφές καθώς ήθελε να κλείσει πρώτα το «deal», ενώ το επόμενο διάστημα σε συνέντευξη τύπου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του στο «Ε» σημείωσε: «Οι υπογραφές έπεσαν και μπορούμε να μιλάμε για ένα τεράστιο έργο στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου θα διαθέτει τέσσερις τεχνητές πίστες σκι διάφορων βαθμίδων δυσκολίας με ισάριθμους εκτοξευτήρες (κανόνια) χιονιού, δύο τελεφερίκ/λιφτ, ενώ πέρα από τα καταλύματα που υπάρχουν θα χτιστούν επιπλέον σαλέ και ξενοδοχεία που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 2000 επισκέπτες. Η μορφολογία του εδάφους και η ύπαρξη πηγών νερού στις βουνοκορφές για τη δημιουργία τεχνητού χιονιού «λύνουν τα χέρια» των κατασκευαστών κι έτσι οι πίστες μπορούν να ετοιμαστούν ακόμη και μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα έργα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου θα έχει πολλαπλά οικονομικά και άλλα οφέλη στην περιοχή μας».

Μοναδικός αδιαπραγμάτευτος όρος από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και του Υπ. Περιβάλλοντος ήταν να μείνει άθικτο το οικολογικό σύστημα της περιοχής και να τηρηθεί απαρέγκλιτα η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία για να διαφυλαχτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής, με τους Βούλγαρους να δεσμεύονται σε αυτό, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις για να «μπλοκάρουν» τις εργασίες.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίστροφη μέτρηση για τον 10ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο της Κυριακής

Το πρόγραμμα και οι διαδρομές Λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν έως την Κυριακή 24…