Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα

Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα

0
portokalopita-siropiasti

-5 φύλλα κρούστας

-4 αυγά

-1/2 φλιτζ. ζάχαρη

-1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο

-1 κάψουλα βανίλια

-2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

-220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

-ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

-λίγο λάδι, για το σκεύος

Για το σιρόπι

-1/2 φλιτζ. νερό

-2 φλιτζ. ζάχαρη

-1½ φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

-ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

-1 ξυλάκι κανέλα

Ανοίγουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 100°-120° C για περίπου 1 ώρα. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα έτσι ώστε να ξεραθούν πολύ καλά. Αφού ξεραθούν, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Τα θρυμματίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τη βανίλια. Χτυπάμε το μείγμα των αυγών σε υψηλή ταχύτητα, με το σύρμα, για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει αφρός.

Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη για 2 – 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το γιαούρτι και ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί ή οβάλ πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Το αφήνουμε να ησυχάσει για 5 λεπτά, πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35 – 40 λεπτά. Περίπου στη μισή ώρα ψησίματος, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Ιδανικά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε. Έτσι θα προλάβει να απορροφηθεί πιο καλά το σιρόπι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρνί γιουβέτσι με καπνιστή πάπρικα κι ανθότυρο

-200 ml ε.π. ελαιόλαδο -1,5 κιλό αρνί μπούτι και χεράκι -1 καρότο, ψιλοκομμένο -3 κρεμμύδι…