Ένας ξεχωριστός θεσμός η «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» που προάγει τον πολιτισμό με τον καλύτερο τρόπο
Στιγμές συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης χάρισαν οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων με την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Εκπληκτικές είναι οι σκηνές αλλά και οι στιγμές που έζησαν όσοι συμμετείχαν και όσοι παρακολούθησαν το φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων – Στην γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι» το τριήμερο 21 με 24 Απριλίου. Ένας θεσμός που έχει μόλις τρία χρόνια ζωής και όμως έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, ξεπερνώντας τα σύνορα της πόλης και της χώρας. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με μια εντυπωσιακή και πολυπληθή τελετή στην Πλατεία Μητροπόλεως, με τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων, τους καθηγητές και συνοδούς τους να περνούν μέσα από τα στενά της Παλιάς Πόλης καταλήγοντας στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην οδό Βενιζέλου, γνωστό και ως οικία Χατζιδάκι. Χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις και σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μπροστά από την οικία David Isaak μαθητές και περαστικοί αναβίωσαν τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.
Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης φορέας πολιτισμού
Ο θεσμός που έχει αφιερωθεί στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τη γενέτειρά του διεξάγεται για τρίτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, με τους νεαρούς μουσικούς σε κάθε γωνιά της πόλης και σε διάφορες σκηνές να χαρίζουν χαμόγελα και ψυχική ανάταση μέσα από τις αθώες φωνές τους και τα υπέροχα τραγούδια που ερμηνεύουν. Με συμμετοχή 18 μουσικών σχολείων από όλη την Ελλάδα και τριών από την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, οι Ξανθιώτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το ξεχωριστό έργο που παράγεται στα μουσικά σχολεία. Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης αναδεικνύεται σε φορέα πολιτισμού, μετά την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή του σχολείου Γιάννη Κακάρα και τις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Γύρω από αυτό τον πυρήνα έχει δημιουργηθεί μια αξιέπαινη ομάδα εθελοντών, που συντονίζει όλες τις προετοιμασίες για την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ.
Πολλαπλά τα οφέλη για τους μαθητές και την πόλη της Ξάνθης
Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Ξάνθης, οφέλη που εκτείνονται πέρα από την δημιουργία ενός πολιτισμικού κεφαλαίου και στην οικονομική κίνηση στην πόλη, προκύπτουν αγαθά αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές που έρχονται στην Ξάνθη -με δικά τους έξοδα θεωρώντας τιμή να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο θεσμό- αποκομίζουν γνώσεις και εμπειρίες από την συναναστροφή τους με συμμαθητές τους αλλά και κορυφαίους μουσικούς δημιουργούς όπως ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, η μουσικός Ζωή Τηγανούρια και ο διευθυντής χορωδίας Δημήτρης Καρβούνης. Η εις βάθος γνωριμία με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι από άμεσους συνεργάτες του μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί.
Μια μεγαλειώδης και συγκινητική συναυλία στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ
Κορυφαία στιγμή των τριήμερων εκδηλώσεων η εντυπωσιακή συναυλία το απόγευμα του Σαββάτου, που ήταν ένα εκπληκτικό φινάλε με μια από τις πολυπληθέστερες ορχήστρες που έχουν παίξει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την δήλωση του διευθυντή της ορχήστρας, Νίκου Κυπουργού. Χίλιοι περίπου μαθητές από τα 21 Μουσικά Σχολεία, αποτελώντας την ορχήστρα και την χορωδία, ερμήνευσαν μπροστά στο κοινό της Ξάνθης έργα του Μάνου Χατζιδάκι, συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού, αλλά και μια μοναδική εκτέλεση του θρακιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού «Λιανοχορταρούδια». Στην τελετή λήξης μίλησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μ. Αμοιρίδης. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ν. Κυπουργός, μιλώντας στο κοινό, ευχαρίστησε τους μαθητές για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ στις πολύωρες πρόβες για το όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε η ΕΛΜΕ Ξάνθης σε συγχαρητήριο μήνυμά της προς το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης: «Η εθελοντική προσφορά και το μεράκι των εκπαιδευτικών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσέφερε σε όλους μας ένα τριήμερο απερίγραπτων στιγμών συγκίνησης, περηφάνιας και κεφιού, αποδεικνύοντας ότι το δημόσιο σχολείο παράγει ήθος και πολιτισμό αντιστεκόμενο στον πόλεμο που δέχεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Καθήκον όλων μας είναι να αγκαλιάσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και να προβάλλουμε τον αγώνα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Σας ευχαριστούμε για τις νότες ελπίδας που μας χαρίσατε».