Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Νοσεί» η δημόσια Υγεία στην Ξάνθη

«Νοσεί» η δημόσια Υγεία στην Ξάνθη

0
nosokomeio

Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ και ΕΚΑΒ – Ξεπερνούν τις δυνάμεις τους πολλοί γιατροί και νοσηλευτές

Σε… Κέντρο Υγείας μετατρέπεται σταδιακά το ΓΝ Ξάνθης προσφέροντας κυρίως πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και με τις κλινικές να υπολειτουργούν

Το γεγονός ότι η δημόσια Υγεία «νοσεί» στην χώρα μας δεν είναι κάτι νέο. Έχει φτάσει να θεωρείται δεδομένο και οι ασθενείς το αποδέχονται πλέον ως κάτι αναπόφευκτο, εκτός από τις περιπτώσεις που διακυβεύεται η ζωή κάποιου, όταν και σημειώνονται ‘’ξεσπάσματα’’ και καταγγελίες. Με την σταδιακή αποδυνάμωση των δομών Υγείας τα τελευταία χρόνια, με την ελλιπή μεταρρύθμιση στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων –για την οποία συμφόρηση ευθύνονται εν μέρει και οι ασθενείς–, με τις κάθετες μειώσεις στους προϋπολογισμούς που αφορούν την υγεία, με την όλη απαξίωση του ιατρικού προσωπικού μέσα από περιπτώσεις χρηματιζόμενων γιατρών, έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης σε έναν τομέα που αφορά άμεσα την ζωή των κατοίκων της χώρας.

Τι ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για την δημόσια Υγεία

methΑσφαλώς και το πρόβλημα δεν είναι ‘’χθεσινό’’ και δεν αφορά ευθύνες μόνο της τωρινής κυβέρνησης. Εξάλλου ο τομέας της δημόσιας Υγείας έχει λειτουργήσει από όλες σχεδόν τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ως μοχλός πίεσης των κυβερνόντων λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Το Υπουργείο Υγείας κατήγγειλε πρόσφατα την προσπάθεια απαξίωσης του ΕΣΥ και την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός, τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν πολιτικό σχέδιο στήριξης, απαριθμώντας μερικές από τις ενέργειες του υπουργείου: καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία-ΚΥ, αυξημένη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και για τις εφημερίες-υπερωρίες, σταδιακή κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό με 3.500 μόνιμες προσλήψεις το 2016 μεταξύ των οποίων 690 γιατροί ΕΣΥ, στελέχωση ΜΕΘ με 500 γιατρούς-νοσηλευτές, αύξηση των επικουρικών γιατρών και 585 νέες θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διοικητική μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία, έμφαση στην πρόληψη, αναμόρφωση όλου του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες στο ΕΣΥ, διαφάνεια στις λίστες χειρουργείου κ.ά.

Νοσοκομείο Ξάνθης: Ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας;

Από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μεγάλη απόσταση και αυτό είναι πλέον γνωστό. Όπως τονίζουν φορείς του ΓΝ Ξάνθης αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αυτό είναι κάτι που ήδη ίσχυε, απλά τώρα διευκολύνεται η διαδικασία. Το πρόβλημα όμως δεν εστιάζεται τόσο στην πρόσβαση στην δημόσια Υγεία, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται. Τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται ήδη όγκο ασθενών πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούν να καλύψουν. Η αύξηση των περιστατικών σίγουρα δεν θα διευκολύνει κανέναν. Σύμφωνα με γιατρούς του ΓΝ Ξάνθης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μετά την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, είναι η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που καλείται να προσφέρει το Νοσοκομείο, αφού δεν υπάρχει πρόληψη για σωστή κατανομή των ασθενών και ένας φορέας που θα ‘’φιλτράρει’’ τα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό τα Εξωτερικά Ιατρεία απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού του Νοσοκομείου, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας παρά τις 240 οργανικές κλίνες που διαθέτει.

Παθολογική Κλινική… πολύπαθη

Η Παθολογική Κλινική του ΓΝ Ξάνθης είναι υποστελεχωμένη εδώ και αρκετό καιρό. Κατά διαστήματα στις 35 κλίνες της Κλινικής νοσηλεύονται ακόμη και 45 ασθενείς. Ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 7 θέσεις ειδικών παθολόγων, υπάρχει μόνο ένας μόνιμος ιατρός, η αναπληρώτρια διευθύντρια κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, και 3 αποσπασμένοι, εκ των οποίων δύο από τα Κέντρα Υγείας Εχίνου και Αβδήρων και ένας από τα Επείγοντα. Μάλιστα, δύο εκ των τριών ιατρών έχουν βαθμό διευθυντή και είναι προχωρημένης ηλικίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ιδιαίτερα στις αυξημένες εφημερίες που καλούνται να καλύψουν. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο πρόσφατα μετά την αποχώρηση στις αρχές του έτους δύο επικουρικών ιατρών, που δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους, αλλά προτίμησαν να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο. Δυστυχώς είναι αρκετές οι κλινικές του ΓΝ Ξάνθης που λειτουργούν οριακά μόνο με έναν μόνιμο ειδικό ιατρό, όπως η χρονίως υποστελεχωμένη Καρδιολογική αλλά και η Οφθαλμολογική, όπου υπηρετεί αυτή την στιγμή μόνο η κα Σταμπουλή.

Ραντεβού μετά από μήνες για καρκινοπαθείς στο Ακτινολογικό

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια πάσχοντες ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, έχει να κάνει με την Ακτινοδιαγνωστική Κλινική του Νοσοκομείου. Μάλιστα πρόσφατα το «Ε» δημοσίευσε την ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής Αν. Δημοσχάκης αναφορικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Στην κλινική λειτουργούν τέσσερα τμήματα (μαστογραφίας, υπέρηχου, ειδικών εξετάσεων και αξονικού τομογράφου) με σύγχρονα και πολύ ακριβά μηχανήματα και προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις ιατρών και τεσσάρων ειδικευόμενων. Οι τέσσερις ειδικευόμενοι έχουν φύγει, όπως συνηθίζεται, για νοσοκομεία μεγάλων αστικών πόλεων, μία ιατρός εκ των μονίμων υπέβαλε παραίτηση και για εντελώς ανεξήγητους λόγους πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την μετάθεση Επιμελητή Α στο Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων (για καθαρά προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»). Η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται εξετάσεις σε 50-70 εξωτερικούς ασθενείς σε καθημερινή βάση, πολλοί εκ των οποίων πάσχουν από χρόνια βαρέα νοσήματα. Όπως ανέφερε ο ακτινολόγος και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Μπούτος, το 50% των εξωτερικών ασθενών που εξετάζονταν ήταν καρκινοπαθείς, ενώ είναι πολλά τα περιστατικά μαστογραφίας για γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωσθεί με κάποιο πρόβλημα. Η ψυχική ταλαιπωρία είναι μεγάλη για όλους αυτούς τους ασθενείς που πρέπει να εξετάζονται τακτικά κάθε τρίμηνο και περιμένουν για ραντεβού μέχρι και δύο μήνες. Πέρα από την αβεβαιότητα, υπάρχει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα για να καταλήξουν σε σχήμα θεραπείας για τον καρκίνο καταβάλλοντας μεγάλα ποσά. Τα ποσά αυτά μαζί με όλων των άλλων εξετάσεων που διενεργούνταν μέχρι πρότινος στην Κλινική ανέρχονται σε 50-70.000 ευρώ, έσοδο το οποίο χάνεται για το Νοσοκομείο, ενώ επιβαρύνονται οικονομικά και οι ασθενείς.

Αν. Χιώτης: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, που φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό»

chiotisΤο Νοσοκομείο Ξάνθης ευτύχησε να έχει τα προηγούμενα χρόνια πολύπειρους και ικανούς ιατρούς σε πολλές ειδικότητες και αυτό αποτελούσε και ένα πόλο έλξης για τους ειδικευόμενους ιατρούς. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΓΝ Ξάνθης, χειρουργός Ανέστης Χιώτης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό. Ακόμη και όταν προκηρύσσονται δηλαδή θέσεις για ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση. Ο κ. Χιώτης μας ενημέρωσε ότι απαιτείται άμεση πλήρωση των θέσεων των γενικών ιατρών στα Επείγοντα, τα οποία μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται από ιατρούς των Κέντρων Υγείας της Ξάνθης βάσει μηνιαίου προγράμματος. Αναφορικά με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο αναπλ. Διευθυντής έκανε γνωστό ότι η λειτουργία της διεκόπη προσωρινά για 20 μέρες προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες απολύμανσης, καθαρισμού και συντήρησης, ενώ και πάλι λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό, καθώς από πέρυσι αναμένεται η υπογραφή του ΦΕΚ για την μετάθεση μίας ιατρού από την ΜΕΘ Καβάλας. Ο κ. Χιώτης παραμένει αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου, παρά τα αυξημένα καθήκοντά του στην Χειρουργική Κλινική, αφού ο διαγωνισμός για τους νέους διοικητές, μετά την ‘’πραξικοπιματική’’ απομάκρυνση των προηγούμενων διοικητών πριν συμπληρώσουν την θητεία τους, δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 4 μήνες.

Υποστελεχωμένα και τα Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς των χωριών – Ζητούν… χαρτί για να τυπώσουν τις συνταγές

kentro-igias-avdiraΤα Κέντρα Υγείας του νομού Ξάνθης σε Εχίνο, Σταυρούπολη και Άβδηρα παρουσιάζουν μία καλύτερη εικόνα, αφού είναι πιο εύκολο να προγραμματιστεί η σωστή διαχείρισή τους. Και εκεί υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αφού σε πολλές περιπτώσεις ένας γιατρός καλείται να καλύψει μέχρι και 9 χωριά, όπως στο Ιατρείο Σελέρου. Το θέμα έχει επισημανθεί από πέρυσι από τους Δημάρχους Αβδήρων και Τοπείρου, οι οποίοι με επιστολή τους τον Νοέμβριο του 2015 προς τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ γνωστοποιούσαν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των χωριών που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή του Πολύσιτου, όπου για ολόκληρους μήνες δεν υπάρχει παρουσία γιατρού, με τους συνταξιούχους κυρίως ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Σέλερο, με έναν γιατρό να καλείται να εξυπηρετήσει μερικές χιλιάδες ασθενείς για συνταγογράφηση. Όπως έχουν επισημάνει οι εν λόγω Δήμαρχοι, ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός, με πρόσβαση στο Κ.Υ. σε χρόνο μικρότερο των 10 λεπτών, ανέρχεται σε 17.000 άτομα ως μόνιμοι κάτοικοι και 29.000 άτομα κατά την θερινή περίοδο, ενώ για την πρόσβασή τους στο Γ.Ν. Ξάνθης απαιτούνται από 30-45 λεπτά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα όντως να αποσυμφορηθεί αρκετά το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου αλλά και τα τακτικά Ιατρεία. Όταν όμως υπάρχει τόσο μεγάλη αναμονή, το Νοσοκομείο είναι η μόνη λύση για τους περισσότερους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι τις τελευταίες μέρες οι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς να φέρνουν μαζί τους… χαρτί, ώστε να μπορέσουν να τους τυπώσουν τις συνταγές, λόγω έλλειψης σε γραφικές ύλες.

Ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ

asthenoforaΟι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν όλους τους τομείς της δημόσιας Υγείας, όπως και αυτόν της μεταφοράς ασθενών και τραυματιών. Το ΕΚΑΒ Ξάνθης λειτουργεί εδώ και καιρό με δύο μόνο ασθενοφόρα ανά βάρδια σε 24ωρη βάση. Σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη μεταφοράς ασθενούς εκτός πόλης (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη) ολόκληρη η πόλη μένει με ένα μόνο ασθενοφόρο, αφού πλέον το Νοσοκομείο δεν έχει δικά του ασθενοφόρα. Τον περασμένο μήνα μία καταγγελία συμπολίτη μας κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει, αφού παραπληγικός ασθενής εισήχθη στο ΓΝ Ξάνθης και έπειτα από 10 μέρες εξετάσεων, εγχείρησης και νοσηλείας, δεν μπορούσε να μεταφερθεί σπίτι του όταν έλαβε εξιτήριο. Από το πρωί της 3ης Απριλίου ο ασθενής με την οικογένειά του περίμεναν 12 ώρες χωρίς να υπάρχει κάποιο ασθενοφόρο διαθέσιμο. Εν τέλει τον ενημέρωσαν ότι θα διανυκτερεύσει και πάλι στο νοσοκομείο για να εξέλθει την επομένη. Συνολικά ο εν λόγω Ξανθιώτης ανέμενε περισσότερες από 34 ώρες με το εξιτήριο στο χέρι, νοσηλευόμενος χωρίς να υπάρχει λόγος.

Γερνά το νοσηλευτικό προσωπικό, με ελάχιστα μέσα στην διάθεσή του

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, παρότι δεν είναι το προβλεπόμενο, φαίνεται να επαρκεί λόγω της μεγάλης έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό, μαζί με το οποίο λειτουργούν επικουρικά οι νοσηλευτές. Η εμπειρία πολλών νοσηλευτών έρχεται να καλύψει πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κατά διαστήματα και ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά. Όσοι έχει τύχει να συνοδεύσουν ασθενή, κυρίως σε μεγάλη ηλικία, θα έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο να ζητά ο νοσηλευτής χαρτιά και μωρομάντηλα από τους συνοδούς, προκειμένου να καθαρίσει και να περιποιηθεί κάποιον κατάκοιτο ασθενή.

«Ορφανό» παραμένει το ΠΕΔΥ Ξάνθης – Πρόβλημα το κλειστό πάρκινγκ απέναντι από το ΙΚΑ

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ήρθε πριν από δύο χρόνια, αλλάζοντας πλήρως την διαδικασία με την οποία προσέρχονται οι ασφαλισμένοι στους γιατρούς. Από τις παλιές ‘’καλές’’ εποχές που το ΙΚΑ Ξάνθης είχε 40 ιατρούς και λειτουργούσε σε δύο βάρδιες, σήμερα λειτουργεί με δύο… οδοντιάτρους, μία εκ των οποίων είναι η κα Παπαγεωργίου, που εκτελεί χρέη ελεγκτή, χωρίς να απολαμβάνει και το ανάλογο επίδομα από το διευθυντικό πόστο που έχει. Καθημερινά η ίδια εισπράττει την αγανάκτηση των ασθενών, αφού κυρίως για τα παιδιά των κατόχων βιβλιαρίου απορίας υπήρχε μία παιδίατρος, που δεν επαρκούσε για τις ανάγκες. Τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτή η παιδίατρος από το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, καθώς έλαβε άδεια κυήσεως. Στο Ακτινολογικό του ΠΕΔΥ υπάρχει μεγάλη ροή, αλλά υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός στο όνομα του οποίου ‘’χρεώνονταν’’ οι ακτινογραφίες, παρά μόνον επικουρικό προσωπικό. Οι ακτινογραφίες αποστέλλονται τώρα στο ΓΝ Ξάνθης, με την διάγνωση να καθυστερεί μέχρι και ένα μήνα. Όπως μας ανέφερε η κα Παπαγεωργίου, η διακοπή λειτουργίας του χώρου στάθμευσης απέναντι από το ΙΚΑ πρόσθεσε και άλλα προβλήματα, καθώς οι ιατροί που έρχονται να εξυπηρετήσουν αναγκάζονται να πληρώνουν τέλη στάθμευσης, παρά το αίτημα που υπέβαλε στον δήμο Ξάνθης και απορρίφθηκε, αλλά και προς την ΠΕ Ξάνθης για διάθεση 3 θέσεων στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ. Μάλιστα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς σε αναπηρικό καρότσι, με τις θέσεις που προβλέπονται για ΑμΕΑ και ασθενοφόρα να είναι μονίμως κατειλημμένες από οχήματα πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Παπαγεωργίου: «Η δημόσια Υγεία λειτουργεί σύμφωνα με την κατάληξη του Συντάγματος: ‘’επαφίεται στην καλή πρόθεση’’ του ιατρικού προσωπικού, το οποίο στοχοποιείται μέσα από περιπτώσεις κάποιων ‘’κακών’’ γιατρών».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΚΕ: Συγκέντρωση και κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων καπνεργατών και του Πολυτεχνείου

Οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγ…