Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη και η ηχώ της στο σήμερα»

«Η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη και η ηχώ της στο σήμερα»

0
galani-xanthi

‘’Ζωντάνεψαν’’ τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη μέσα από τα τραγούδια του η Δήμητρα Γαλάνη και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Μουσικοί, ερευνητές και μουσικοί παραγωγοί κατέθεσαν την εμπειρία τους για το πρόσωπο και το έργο του Β. Τσιτσάνη

Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ένας λαϊκός συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης 30 χρόνια μετά τον θάνατό του και περίπου 100 χρόνια μετά την γέννησή του; Σ’ αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Κάθε χρόνο οι καθηγητές και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου προετοιμάζουν μια εκδήλωση πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η φετινή αποτέλεσε και ένα προσωπικό ‘’στοίχημα’’ για τον καθηγητή μπουζουκιού Δημήτρη Βλαχομήτρο, ο οποίος, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Κώστα Δεδούση και Ηρώ Παυλοπούλου που ανέλαβαν την διδασκαλία της χορωδίας, αποφάσισε να γνωρίσει στα παιδιά ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Ελάχιστοι μαθητές γνώριζαν τον Τσιτσάνη, έστω και σαν όνομα

Τον τρόπο διδασκαλίας και την όλη διαδικασία μέχρι να γνωρίσουν οι μαθητές το πρόσωπο αλλά κυρίως τις συνθέσεις του Β. Τσιτσάνη περιέγραψε ο κ. Βλαχομήτρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα περισσότερα παιδιά αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη του Βασίλη Τσιτσάνη. Τα σύγχρονα βιώματα και κυρίως τα μουσικά ακούσματα έχουν εξοβελίσει τραγούδια και μουσικούς που ήταν γνωστά στην προηγούμενη γενιά. Ενάμιση μήνα πριν ξεκίνησε η δοκιμασία. Μια δοκιμασία για τους καθηγητές, που καλούνταν να διδάξουν ένα ρεπερτόριο εντελώς άγνωστο στα παιδιά. Αξιοσημείωτο, ότι όταν τα παιδιά άκουσαν το τραγούδι «Τα καβουράκια», ρώτησαν με απορία τον καθηγητή τους, γιατί ακούνε… ‘’Ζουζούνια’’, αφού η παιδική τηλεοπτική σειρά ήταν το οικείο γι’ αυτά άκουσμα. Η διαδικασία αφομοίωσης του ρεπερτορίου ήταν συγκινητική για τους διδάσκοντες, αφού μέσα σε λίγο χρόνο είδαν ότι τα παιδιά όχι μόνο έμαθαν τα κομμάτια, αλλά άρχισαν να τα τραγουδούν στα διαλείμματα και να εκφράζουν προτιμήσεις.

Β. Τσιτσάνης: Ο θεμελιωτής του ελληνικού αστικού λαϊκού τραγουδιού

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο καθηγητής του μουσικού σχολείου Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μίλησαν για το πρόσωπο, το έργο και την καλλιτεχνική αξία του Βασίλη Τσιτσάνη ο Νίκος Κατσίκης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο οποίος τόνισε τις σημαντικές τομές που επέφερε ο Τσιτσάνης στην μετάβαση από το περιθωριοποιημένο ρεμπέτικο στο αστικό λαϊκό τραγούδι. Ο ερευνητής του έργου του, Νίκος Ορδουλίδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιστημονική έρευνα για την λαϊκή μουσική και πώς τα διαχειρίστηκε κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, με τίτλο: «Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη». Ένα διδακτορικό που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, σημάδι κι αυτό της σημασίας που δίνεται στο εξωτερικό στην μελέτη της λαϊκής μουσικής παράδοσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι από την μελέτη προκύπτουν ποικίλες κοινωνιολογικές ζυμώσεις που συνετέλεσαν στην πορεία της μουσικής, όπως για παράδειγμα η επιβολή της λογοκρισίας από τον Μεταξά το 1936, που ώθησε την δισκογραφία και τις συνθέσεις σε έναν πιο δυτικό προσανατολισμό.

Τα Μουσικά Σχολεία ένας θεσμός παρακαταθήκη της μουσικής μας παράδοσης

Παρούσα στην εκδήλωση η γνωστή ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη, η οποία συμμετείχε προηγουμένως στην πρόβα του Μουσικού Σχολείου, αφού αποδέχθηκε την πρόσκλησή τους να συμπράξει μαζί με τους μαθητές επί σκηνής. Με διάφορες παρεμβάσεις της φώτισε πλευρές του μουσικού αλλά και του ανθρώπου Τσιτσάνη, καθώς η συνεργασία της μαζί του ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της. Στην αναφορά του κ. Ορδουλίδη για το αναχρονιστικό Βασιλικό Διάταγμα του 1957, βάσει του οποίου ακόμη και σήμερα ορίζεται η διδασκαλία στα ωδεία της χώρας, η κα Γαλάνη τόνισε με έμφαση ότι τα Μουσικά Σχολεία είναι ένας θεσμός που αποτελεί παρακαταθήκη για την διάσωση της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Την εκδήλωση έκλεισε ο μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας, που έχει συμβάλει με την αρθρογραφία και τις μουσικές εκπομπές του στην γνωριμία με το έργο του Τσιτσάνη. Με λεπτομερή στοιχεία παρουσίασε την δισκογραφική πορεία του λαϊκού δημιουργού, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές πίσω από την δημιουργία πολλών γνωστών τραγουδιών. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Δήμητρα Γαλάνη, την ρώτησε αν φαντάστηκε ποτέ όταν κλήθηκε την δεκαετία του ’70 να επανεκτελέσει το γνωστό «Ακρογιαλιές Δειλινά» την επιτυχία που θα γνώριζε τόσο το τραγούδι όσο και η ίδια. Η κα Γαλάνη σημείωσε ότι οι συνθέτες αυτοί απλά δημιουργούσαν, χωρίς να σκέφτονται ιδιαίτερα την υστεροφημία τους.

Η ηχώ του Βασίλη Τσιτσάνη αντήχησε στην Ξάνθη

Το διήμερο αφιέρωμα στο πρόσωπο του μεγάλου δημιουργού έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Το βράδυ της Τετάρτης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ξεδίπλωσαν επί σκηνής τις αγαπημένες διπλοπενιές του Βασίλη Τσιτσάνη, έχοντας στο πλευρό της την ξεχωριστή φωνή και παρουσία της Δήμητρας Γαλάνη. Με τρία τραγούδια έδωσε μια άλλη χροιά στο πρόγραμμα των μαθητών, που στάθηκαν στο ύψος των συνθέσεων, αποδίδοντας τα τραγούδια με μια νεανική δροσιά και μια ενθουσιώδη ερμηνεία. Τελικά, η ηχώ των μεγάλων δημιουργών δεν σταματά ποτέ να αντηχεί μέσα στον χρόνο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…