Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ερείπιο» η οικοδομή στην Ξάνθη

«Ερείπιο» η οικοδομή στην Ξάνθη

0
oikodomi-ergatis

Κανένα γιαπί – Άδειες μόνο για μερεμέτια. «Κάνουμε ότι βρούμε…» λένε οι Μηχανικοί , Μελετητές ιδιωτικών έργων

Προβλήματα με την Πολεοδομία και από τον ΝΟΚ – Βρήκαν κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της μελέτης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στα υφιστάμενα κτήρια

Δέκα χρόνια κρίση μετρά ο κλάδος των Μηχανικών και των Μελετητών Ιδιωτικών έργων καθώς και όλων των εμπλεκομένων με την οικοδομή αφού η οικοδομική δραστηριότητα ειδικά στην Ξάνθη που ήταν σε τεράστια έξαρση από το 1990 – 2005 «ξεφούσκωσε» απότομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομός μας αυτά τα χρόνια είχε τον μεγαλύτερο δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας πανελλαδικά και γι αυτό έγινε περισσότερη αντιληπτή η πτώση.

Κανένα γιαπί στην Ξάνθη – Άδειες μόνο για μερεμέτια

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνια έχει να ακουστεί μυστρί ή μπετονιέρα στην πόλη μας αφού το μόνα έργα που γίνονται αφορούν επεκτάσεις ή μερεμέτια. Γι αυτό το λόγο και οι άδειες περιορίζονται σ’ αυτά. Και το ερώτημα είναι πως επιβιώνουν οι Μηχανικοί Μελετητές Ιδιωτικών Έργων: «Με ότι βρούμε… Κυρίως με τακτοποίηση νομιμοποίηση αυθαίρετων και διαρρυθμίσεις υφιστάμενων κτηρίων και κατοικιών», απαντά ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ψωμιάδης Κωνσταντίνος. Ωστόσο διατηρεί ψήγματα αισιοδοξίας για ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας (όχι βέβαια στα επίπεδα που ήταν) αν υπάρξουν δύο προϋποθέσεις: α) να εκλείψει η επενδυτική φοβία και να γίνουν μια σειρά ευνοϊκές ρυθμίσεις σε θέματα φορολογίας και διοίκησης (πάταξη της γραφειοκρατίας, πολυνομία κ.λ.π.). β) Η αύξηση της παραγωγής. Και για τα δυο όμως προαπαιτείται πολιτική βούληση και σχεδιασμός: «Μπορούμε να ανακάμψουμε και θα ανακάμψουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει όμως να αυξήσουμε την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Να αρχίσουμε να παράγουμε και να μειώσουμε τις εισαγωγές. Ν’ ανοίξουν θέσεις παραγωγικής εργασίας και όχι εποχιακής. Να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα για να εκλείψει η επενδυτική φοβία», επισημαίνει οκ. Ψωμιάδης.

Προστριβές με την Πολεοδομία για τη μελέτη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ που απαιτεί ο ΝΟΚ

Πέρα όλων αυτών ο κλάδος έχει να αντιπαλέψει και με μια σειρά νέα δεδομένα που τους δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και τα οποία επιβάλλονται από τις νέες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τις οικοδομές και αφορούν στις μελέτες που απαιτούνται όπως για παράδειγμα, τη μελέτη προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ στα νέα ή στα υφιστάμενα κτήρια ακόμη και για τις μονοκατοικίες. Η ερμηνεία αυτών των διατάξεων από την Πολεοδομία και η πιστή εφαρμογή δημιουργεί προστριβές με τους μηχανικούς αλλά και τους πελάτες τους αφού αυξάνουν το κόστος της οικοδομής. Αυτό ήταν και το αντικείμενο συζήτησης του κ. Ψωμιάδη στη συνάντησή του την περασμένη Τρίτη με τον Διευθυντή Πολεοδομίας του Δ. Ξάνθης κ. Νικολόπουλο η οποία και είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή λύση αναφορικά με την μελέτη προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …