Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αβέβαιο μέλλον για τα περίπτερα

Αβέβαιο μέλλον για τα περίπτερα

0
periptero 12-empros

Για «θάνατο του περίπτερου», μετά την ψήφιση του νόμου και την υπερφορολόγηση στα τσιγάρα και τις κάρτες κάνει λόγο o πρόεδρος του σωματείου περιπτερούχων Ξάνθης

118 χρόνια ζωής μετρά το περίπτερο στην Ελλάδα – Η άγνωστη ιστορία του

Τα πάνω – κάτω έφερε στις άδειες των περιπτέρων και τους περιπτερούχους το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε και στις διατάξεις που αφορούν τις μισθώσεις προβλέπει ότι η άδεια μετά τον θάνατο του κατόχου θα μπορεί να μεταβιβαστεί στους κληρονόμους μόνο αν συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν δεν πληρούνται αυτές η επιχείρηση κλείνει και μεταβιβάζεται στον δήμο ο οποίος πλέον και αποφασίζει αν θα βγάλει σε δημοπρασία το περίπτερο. Σ’ ότι αφορά τους μισθωτές αδειών προβλέπεται η εξάντληση του χρόνου μίσθωσης του συμβολαίου και σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου της άδειας η απόδοση των μισθωμάτων στο δήμο.

Τι συμβαίνει με τα περίπτερα;

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση των περιπτερούχων τόσο αυτών που είναι δικαιούχοι αδειών ή είναι κληρονόμοι όσο και αυτών που τις μισθώνουν καθώς θεωρήθηκε ότι έτσι επιχειρείται ο Θάνατος του περίπτερου μετά από 118 χρόνια ζωής στην Ελλάδα και ότι αποτελεί ένα ακόμη δωράκι στις πολυεθνικές και στα πολυκαταστήματα: «Στην Ξάνθη υπήρχαν 28 περίπτερα τώρα είναι λιγότερα από 25. Όταν θα λήξουν τα συμβόλαιά μας θα καταργηθούν και τα περίπτερα και ξέρουμε βέβαια ότι το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αλλά έτσι κι αλλιώς θα κλείναμε αφού με την φορολογία στα τσιγάρα που είναι 86% και στις κάρτες… τζάμπα δουλεύουμε! Αν πουλήσουμε 2.000 κάρτες την εβδομάδα εμείς παίρνουμε 50 ευρώ… νύχτα μέρα και κινδυνεύουμε και από πάνω. Προχθές απείλησαν συνάδελφο με μαχαίρι…», τονίζει ο κ. Σωτήρης Βασιλειάδης, πρόεδρος του σωματείου περιπτερούχων Ξάνθης.  

Ωστόσο όπως πληροφορηθήκαμε από την Διεύθυνση αδειοδοτήσεων του δήμου Ξάνθης μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί κάποια άδεια περιπτέρου και κατά συνέπεια ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμιά δημοπρασία.

Η άγνωστη ιστορία του περίπτερου

Τα περίπτερα αποτελούν ιστορικό χαρακτηριστικό της αστικής ζωής στην Ελλάδα.

Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.

Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών». «Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον, είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι και θα μιμηθούν λιγάκι την πρωτεύουσαν».

Και μετά έγιναν μίνι μάρκετ

Η πορεία τους βέβαια στο χρόνο εξελίχθηκε διαφορετικά καθώς στις μέρες μας έχουν την μορφή ενός μίνι – μάρκετ καταλαβαίνοντας μεγάλο χώρο στα πεζοδρόμια όπου στήνονται στις πλείστες των περπτώσεων – και παράνομα πολλές φορές -προκαλώντας την δυσαρέσκεια των πολιτών. Να σημειώσουμε τέλος πως στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι άγνωστο το περίπτερο εκτός ίσως από την Γερμανία όπου υπάρχει ένας τύπος καταστήματος που μοιάζει με περίπτερο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…