Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ανθίζει» η γεωθερµία στον δήµο Νέστου

«Ανθίζει» η γεωθερµία στον δήµο Νέστου

0
louloudia-geothermia

Υπογράφθηκε σύµβαση µεταξύ δήµου και της ελληνογερµανικής εταιρείας Selecta για χρήση του πεδίου στο Ερατεινό – Θα καλλιεργούνται καλλωπιστικά φυτά και θα εξάγονται

Τι γίνεται µε τα γεωθερµικά πεδία της Ξάνθης; Στο Εράσµιο προχωρά και επεκτείνεται η επένδυση των Πλαστικών ενώ στην Κεσσάνη …σιγή από τον Όµιλο Ευθυµιάδη

Μια επένδυση στο πεδίο της γεωθερµίας υλοποιείται σε γειτονικό µας δήµο και συγκεκριµένα στο Δήµο Νέστου και στο γεωθερµικό πεδίο του Ερατεινού. Πρόκειται για µια θερµοκηπιακή µονάδα καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών. Μια επένδυση που θα υλοποιήσει η ελληνογερµανική εταιρεία Selecta (θυγατρική της γερµανικής Selecta που είναι η µεγαλύτερη στο είδος της, η οποία υπέγραψε σύµβαση µε την ΔΕΥΑ Νέστου που διαχειρίζεται το γεωθερµικό πεδίο στο Ερατεινό για χρήση της γεωθερµίας αφού προηγουµένως είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µετά από διαγωνισµό την παραχώρηση µιας έκτασης 60 στρεµµάτων έναντι µισθώµατος.

Λουλούδια ανθίζουν στον Δήµο Νέστου…

Το ιστορικό της υπόθεσης µε το γεωθερµικό πεδίο Ερατεινού και την εµπλοκή του δήµου ξεκινά από το 2007 οπότε ο δήµος Νέστου µίσθωσε από το Δηµόσιο το γεωθερµικό πεδίο. Στη συνέχεια και επί δηµάρχου Μιχαηλίδη εντάχθηκε σε πρόγραµµα ΕΣΠΑ µε χρηµατοδότηση 10 εκ. ευρώ. Μ’ αυτά τα χρήµατα ο δήµος Νέστου πραγµατοποίησε διάνοιξη 3 γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού και κατασκεύασε 2 υπόγεια δίκτυα. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015 και έπρεπε ο δήµος σύµφωνα µε την υποχρέωση που είχε από το πρόγραµµα να βρει χρήστες του γεωθερµικού πεδίου. Σύµφωνα µε δηλώσεις του δηµάρχου Νέστου κ. Τσοµπανόπουλου η πρώτη προσπάθεια ήταν προς τους αγρότες όµως δεν υπήρξε ενδιαφέρον όπως είπε:« Έπρεπε να δώσουµε πρώτα στους αγρότες, όµως δεν υπήρξε ενδιαφέρον λόγω των οικονοµικών δυσκολιών τους. Προχωρήσαµε λοιπόν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για όσους ήθελαν να προχωρήσουν στη χρήση της γεωθερµικής ενέργειας». Ο υπεύθυνος της Διαχείριση Γεωθερµικών πεδίων στην Αποκεντρωµένη Διοίκηση κ. Χαράλαµπος Χρυσοχοϊδης µιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία καθώς σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 120 άτοµα ενώ µακροπρόθεσµα θα επωφεληθούν και συναφή επαγγέλµατα τονώνοντας έτσι την τοπική οικονοµία ενώ θα έχει έσοδα και ο δήµος από το µίσθωµα.

Τι γίνεται µε τα γεωθερµικά πεδία της Ξάνθης;

Το παράδειγµα καλής πρακτικής δεν µπορεί να εφαρµοστεί στα γεωθερµικά πεδία του νοµού µας γιατί οι δήµοι Τοπείρου και Αβδήρων δεν έχουν αντίστοιχη εµπλοκή µε τα γεωθερµικά πεδία που βρίσκονται εντός της επικράτειας των δήµων τους τα οποία και διαχειρίζεται η Αποκεντρωµένη. Και το µεν πεδίο του Ερασµίου υπάρχει και επεκτείνεται η επένδυση των Πλαστικών Θράκης µε την µεγάλη θεµοκηπιακή µονάδα καλλιέργειας οπωροκηπευτικών ενώ για το γεωθερµικό πεδίο της Κεσσάνης είχε παλαιότερα εκφραστεί ενδιαφέρον από τον όµιλο Ευθυµιάδη για την εγκατάσταση επίσης θερµοκηπίου υδροπονικής τεχνολογίας για την καλλιέργεια κηπευτικών. Σύµφωνα µε πληροφορίες η επένδυση αυτή βρίσκεται στην φάση της παραχώρησης εδαφικής έκτασης από το υπουργείο, χωρίς ωστόσο να προχωράει το θέµα αλλά ούτε και από µέρους του επενδυτή γίνεται κάποια προσπάθεια γεγονός που πιθανότατα υποδηλώνει ότι το αρχικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…