Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το 12% δεν είναι παράνομο

Το 12% δεν είναι παράνομο

0
lefta-epixeiriseis

Είναι η απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στην ευρωβουλευτή ΝΔ Μ. Σπυράκη – Τι δήλωσε η ευρωβουλευτής στο «Ε»

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Τέλος τα ψέματα , τέλος οι απειλές στους επιχειρηματίες της Θράκης»

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε το επιχείρημα περί παρανομίας του 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Θράκης που θεσπίστηκε το 1992. Η Κομισιόν απαντά σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις να χορηγούν ενίσχυση με εθνικούς πόρους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές ακόμη και αν έχουν τη μορφή της επιδότησης μισθών, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις του Κοινοτικού Κανονισμού Απαλλαγής». Η απάντηση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και εγείρει ερωτηματικά ως προς την στάση της ελληνικής πολιτείας και των εκπροσώπων της ως προς το ζήτημα αυτό ιδιαίτερα δε όταν από ένα σημείο και μετά με το επιχείρημα της παρανομίας καλλιεργούσαν συστηματικά εκφοβισμό στους επιχειρηματίες προκειμένου να πάψουν να το περιμένουν και να το διεκδικούν.

Δήλωση Μ. Σπυράκη στο «Ε»

Η κα Σπυράκη η οποία κατέθεσε την ερώτηση: Αν: 1. Υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία ή σχετική απόφαση που υποχρεώνει την Ελλάδα να άρει τη χορήγηση της παραπάνω εθνικής ενίσχυσης περιφερειακού χαρακτήρα;

2.Υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των οικονομικά ευαίσθητων περιοχών μέσα από την επιδότηση του μισθολογικού κόστους μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020;». Αναφορικά με την απάντηση που έλαβε από την Κομισόν δήλωσε στο «Ε»:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στο ερώτημα μου που είναι και ερώτημα δεκάδων επιχειρήσεων σε Αν. Μακεδονία και Θράκη, ότι εξαρτάται από το κράτος- μέλος το αν θα επιδοτεί ή όχι το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μειονεκτούσες περιοχές. Από κει και πέρα, εξαρτάται από την κυβέρνηση πως θα κινηθεί ώστε η ενίσχυση του μισθολογικού κόστους να φτάσει τελικά στις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά να μην αναζητείται άλλοθι για παραλείψεις που γίνονται στη διαδρομή από τον κρατικό μηχανισμό». Η Κομισιόν επιτρέπει την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Τέλος τα ψέματα τέλος οι απειλές στους επιχειρηματίες της Θράκης»

…ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στελιου Μωραϊτη που ανάρτησε μάλιστα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μιλώντας στο «Ε» έκανε λόγο για εμπαιγμό αλλά και εκφοβισμό των επιχειρηματιών και ανέφερε πως έχουν γίνει χιλιάδες αγωγές από επιχειρήσεις της Θράκης – όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης – προκειμένου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από το 2010 και να μην παραγραφούν μετά την κατάργηση του νόμου που αποφάσισε η παρούσα κυβέρνηση και την παρέλευση της 5ετίας. Σε επίσημη ανακοίνωση του ΕΒΕ Ξάνθης αναφέρει: «Το Επιμελητήριο Ξάνθης συγχαίρει την Ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη για την πρωτοβουλία της να κάνει επερώτηση στην Ευρωβουλή, συμμεριζόμενη την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την επιδότηση μισθολογικού κόστους εργασίας, γνωστό σε όλους μας ως 12%. Τονίζεται δε ότι : «Η σημερινή απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κας. Μ. Βεστάγκερ, είναι «κεραυνός εν αιθρία» για όσα αντέτειναν με περισσή υποκρισία όλοι, δυστυχώς, οι αρμόδιοι Υπουργοί στους Προέδρους Επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ότι δήθεν είναι παράνομη εν λόγω επιδότηση και δεν πρέπει να δημοσιοποιείται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η τρόικα να μας ζητήσει την επιστροφή όλων αυτών των επιδοτήσεων διαχρονικά που σημαίνει την καταστροφή όλων αυτών των επιχειρήσεων. Η απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διαψεύδει και εκθέτει διαχρονικά όλους τους Υπουργούς που ισχυρίζονταν υποκριτικά, όλους αυτούς τους δήθεν κινδύνους προκειμένου να μηδενίσουν ανταγωνιστικά των επιχειρήσεων της Α.Μ-Θ, υπέρ τρίτων αλλά και να κρύψουν την οικονομική «γύμνια» των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει. Έφτασαν μάλιστα σήμερα, για τους ίδιους λόγους, να μιλούν για κατάργηση αυτού του μέτρου. Θεωρούμε ότι πρέπει η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των πράξεων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, κατάργησης δηλαδή του 12%, θα σημάνει την «ταφόπλακα» των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, παλεύοντας με άνισους όρους ανταγωνισμού στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Αν. Μακεδονίας & Θράκης».

Δήλωση του βουλευτή ΝΔ Έβρου κ. Δημοσχάκη

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Α. Δημοσχάκης: «Η Κομισιόν στηρίζει την απασχόληση στην Θράκη μέσα από την επιχειρηματικότητα και διορθώνει τον αρμόδιο Υπουργό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την στήριξη των επιχειρήσεων μειονεκτούντων περιοχών, έτσι ώστε να προστατευτεί η απασχόληση. Το αντίθετο είχε υποστηρίξει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης, ο οποίος μίλησε περί απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουμε την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων του Έβρου και της Θράκης, για να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει έναν θεσμό δεκαετιών που προστάτευε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ

«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η κα βουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω μέτρου.

Για στήριξη που εμπίπτει στο πεδίο της εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα για αρχικές επενδύσεις σε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως μειονεκτούσες. Το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας), καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση. Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014. Εάν ένα μέτρο κρατικής ενίσχυσης δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του εν λόγω κανονισμού, μπορεί μολοντούτο να εγκριθεί ως συμβατή ενίσχυση από την Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης του μέτρου από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις συμβατότητας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το αν πράγματι χορηγηθεί κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, εναπόκειται, φυσικά, σε κάθε κράτος μέλος. Καμία εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει κρατική ενίσχυση, εκτός αν κράτος μέλος αποφασίσει να χορηγήσει ενίσχυση σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες της ΕΕ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Eurostat: Μειώθηκε το ποσοστό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 158,2% του ΑΕΠ

Παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνεχίστηκε κα…