Σε επίσκεψη αποστολής στην Αγία Πετρούπολη, υπεγράφησαν δύο μνημόσια συνεργασίας με το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen
«Σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό», χαρακτήρισε την προσέγγιση ο πρύτανης του ΔΠΘ, Αθ. Καραμπίνης
Με την υπογραφή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας σφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δύο Κρατικά Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης.
Η ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος πριν από μερικούς μήνες επίσημα ανακήρυξε το 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα ενώ η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου τον περασμένο μήνα στη Μόσχα εγκαινίασε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 με μία σειρά επισκέψεων και κοινών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη χρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας των χωρών μας , και με αφορμή την προηγηθείσα αδελφοποίηση του Δήμου της Αλεξανδρούπολης με το Δήμο Βίμποργκσκι της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχτηκε το Δ.Π.Θ. την πρόταση για την υπογραφή των Μνημονίων συνεργασίας με το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen, ένα από τα παλαιοτέρα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας γνωστό για τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά του επιτεύγματα καθώς και με το Κρατικό Παιδιατρικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία του ΔΠΘ επισκέφτηκε και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης
«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που εκπροσωπώ με την ιδιότητα του Πρύτανη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίζοντας μία φιλία αιώνων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία οι οποίες συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που βασίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Η πρόταση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασής του σε μια χώρα με παράδοση αιώνων στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή κατά την εισηγήσή του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνο Μπεγλίτη με την συμβολή του οποίου διασφαλίστηκε η απόλυτη επιτυχία των επαφών των Κυβερνητικών Αρχών και των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων . Στο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας τόσο και Ελλήνων φοιτητών από διάφορες πόλεις της χώρας μας που σπουδάζουν στα ρωσικά Πανεπιστήμια.
Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον Προέδρο της Επιτροπής Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Andrey Maximov, τον Αντιπρόεδρο της επιτροπής Διεθνών και Εξωτερικών Σχέσεων Sergey Markov.
Η αποστολή που μετέβη στην Αγία Πετρούπολη εκτός του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθ. Καραμπίνη πλαισιώνονταν από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Αν. Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής καθηγητή κ. Θεόδωρο Κεβρεκίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής κ. Πλουμή Πασαδάκη καθώς και την Προέδρο του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας κα Ζωή Γαβριηλίδου.