Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Συνελήφθη ο «τηλεφωνικός απατεώνας» που αναστάτωσε την Ξάνθη

Συνελήφθη ο «τηλεφωνικός απατεώνας» που αναστάτωσε την Ξάνθη

0
tilefoniki apati

Αναγνωρίστηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας από ηλικιωμένη Ξανθιώτισσα, από την οποία είχε αποσπάσει 1.000 ευρώ

Οδηγίες από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών τηλεφωνικής απάτης

 

Συνελήφθη στην Καβάλα ο ένας από τους δράστες που ευθύνονται για τις πρόσφατες τηλεφωνικές απάτες και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν και Ξανθιώτες τις τελευταίες μέρες. Υπήκοος Βουλγαρίας που διέμενε στην Καβάλα είναι ο δράστης που συνελήφθη, μετά από πληροφορίες που είχε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας. Οι αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη και των υπολοίπων αγνώστων, αφού πρόκειται για δύο άντρες και μία γυναίκα, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα για να εξαπατήσουν Ξανθιώτες

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Ευάγγελος Γκίκας, το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μπαράζ καταγγελιών από Ξανθιώτες που δέχθηκαν ύποπτα τηλεφωνήματα. Οι καταγγελίες έκαναν λόγο για κλήσεις από άγνωστο που ανέφερε ότι η κόρη τους ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο και τους πρότεινε να πληρώσουν ένα ποσό ώστε να μην γίνει καταγγελία και να μην καταθέσουν εναντίον της. Στο βάθος ακουγόταν η φωνή μιας κοπέλας που έκλαιγε, με τον δράστη να λέει ότι είναι η κόρη τους που κλαίει τρομοκρατημένη από το συμβάν. Όσοι έπεφταν στην πρώτη παγίδα και έλεγαν ένα όνομα, π.χ. «Μαρία εσύ είσαι;», έδιναν πάτημα στους δράστες να συνεχίσουν πιο πειστικά την απάτη. Όταν κατάφερναν να πείσουν κάποιους, κυρίως ηλικιωμένους, κανόνιζαν μαζί τους συνάντηση όπου θα τους έδιναν τα χρήματα για να εξαγοράσουν την σιωπή τους για το δήθεν θανατηφόρο τροχαίο.

Εξαπατήθηκε αλλά αναγνώρισε τον δράστη η 86χρονη Ξανθιώτισσα

Άγνωστο για ποιο λόγο, ο δράστης σε κάποιες περιπτώσεις δεν ζήτησε χρήματα, αλλά ζήτησε από τους πανικόβλητους συγγενείς να μεταβούν στην Τροχαία άμεσα, δημιουργώντας έναν πανικό, που ίσως είχε σκοπό να θολώσει τα ‘’νερά’’ και να θεωρηθεί φάρσα η όλη υπόθεση. Στις 24 Μαρτίου εξαπάτησαν, πάντως, 86χρονη Ξανθιώτισσα, ενώ την ίδια μέρα αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν και άλλες πέντε στην Καβάλα προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή συγγενείς των θυμάτων, χωρίς να ολοκληρώσουν τις πράξεις τους. Η 86χρονη συμπολίτισσά μας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ένα δράστη που προσποιήθηκε τον αστυνομικό, προφασιζόμενος ότι η κόρη της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο και της ζήτησε να καταβάλει χρηματικό ποσό προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Η γυναίκα-δράστης προσποιήθηκε την κόρη της κλαίγοντας και εκλιπαρώντας για βοήθεια, ενώ κανονίστηκε συνάντηση στην οποία εμφανίστηκε ο δεύτερος δράστης παραλαμβάνοντας το ποσό των 1.000 ευρώ και διαφεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Ανάμεσα στις τέσσερεις καταγγελίες που έγιναν την Κυριακή ήταν και αυτή της 86χρονης, η οποία μετέβη στην Καβάλα και αναγνώρισε τον ένα από τους δράστες στον οποίο έδωσε τα χρήματα. Η δικογραφία της υπόθεσης έχει σταλεί στην Καβάλα, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατ’ εξακολούθηση εγκληματική πράξη.

Χρήσιμες συμβουλές από την Αστυνομία για την αποφυγή εξαπάτησης

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίθηκε σκόπιμο από την Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ να δημοσιοποιηθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών. Όπως σημειώνεται, οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κλπ, ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες είναι και οι ακόλουθες:

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου π.χ. του γιου σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημά μου και με έστειλε να μου πληρώσετε το κόστος

• Είμαι εφοριακός και ο γιος σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία

• Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα. Γενικότερα, τονίζεται από τις Αστυνομικές Αρχές ότι θα πρέπει:

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ)

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας.

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενδοοικογενειακή βία μεταξύ στρατιωτικών

Ένα ζευγάρι στρατιωτικών από την περιοχή του Έβρου εμπλέκεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής…