Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πτυχές της Αρμενικής Ιστορίας ‘’ξεδιπλώθηκαν’’ στην Ξάνθη

Πτυχές της Αρμενικής Ιστορίας ‘’ξεδιπλώθηκαν’’ στην Ξάνθη

0
armenioi-imerida1

Ενδιαφέρον και συμμετοχή στην ημερίδα της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης που φώτισε στιγμές του παρελθόντος

Το ΔΠΘ συνεισφέρει πλέον έμπρακτα στην γνώση της Αρμενικής Ιστορίας και Λαογραφίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο

Το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Φεβρουαρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, στην οδό Αγίου Ελευθερίου 54, φωτίστηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η δραστήρια κοινότητα των Αρμενίων συμπολιτών μας οργάνωσε επιστημονική ημερίδα με δύο επιστημονικές εισηγήσεις καθηγητών του ΔΠΘ. Η αίθουσα γεμάτη από μικρούς, αλλά κυρίως μεγαλύτερους Αρμενίους ή μη Ξανθιώτες, παρόντος και του ιερέα της περιοχής π. Παρέτ Χατζεριάν, που διακονεί τις Αρμενικές Εκκλησίες από την Καβάλα μέχρι το Διδυμότειχο. Όπως ανέφερε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κοινότητας Ξάνθης, Τακβόρ Καραογλανιάν, η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια συνέχεια και προέκταση του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ρωσική και Αρμενική Λαογραφία: Παράδοση και Νεωτερικότητα (19ος – αρχές 21ου αιώνα)», που διοργάνωσε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2015. Ένα εξαιρετικό και υψηλών προδιαγραφών συνέδριο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, με κορυφαίους επιστήμονες και θέματα εισηγήσεων που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην χώρα μας. Η ημερίδα της Ξάνθης διοργανώθηκε για να δώσει την δυνατότητα σε όσους δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην Κομοτηνή να πάρουν μια γεύση των όσων ειπώθηκαν.

Γ. Θεοδωρίδου: «Αίρεται το πέπλο της σιωπής για την ζωή των Αρμενίων πριν το 1922»

Συντονίστρια της συνάντησης η Ξανθιώτισσα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας του ΔΠΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του περσινού διεθνούς συνεδρίου. Η κα Θεοδωρίδου ευχαρίστησε τον πρόεδρο και όλη την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης για την στήριξη, ηθική και οικονομική, τόσο για το συνέδριο, όσο και για την έκδοση του συλλογικού τόμου «Από το Αραράτ στον Όλυμπο – Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας» και τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται πλέον συντονισμένα στο ΔΠΘ έρχεται να άρει το πέπλο της σιωπής που καλύπτει την ζωή και τις δραστηριότητες των Αρμενίων πριν ακόμη από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι αντιδράσεις του αρμενικού κλήρου στον προσηλυτισμό των Αμερικανών κατά τον 19ο αι. υπό τον μανδύα της εκπαιδευτικής προσφοράς

armenioi-imerida2Ο επίσης Ξανθιώτης ιστορικός, Γιάννης Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας και Κοινωνίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, μίλησε με θέμα: «Θρησκευτική διείσδυση και εκπαιδευτική νεωτερικότητα. Η εκπαίδευση των Αρμενίων από τους Μισσιονάριους στην οθωμανική Ανατολή, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, κατά τη μαρτυρία του R. G. Wilder». Παρουσιάζοντας στοιχεία με κοινά χαρακτηριστικά των αντιδράσεων που είχε και το ιερατείο του ρωμαίικου μιλλετιού (Ορθόδοξο Πατριαρχείο) μετά τις προσπάθειες εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της προσέγγισης των Αμερικανών ιεροκηρύκων που έφτασαν στην Ανατολή. Σε αντίθεση με Γάλλους και Άγγλους μισσιονάριους, που λειτουργούσαν με την λογική του αποικιοκράτη, όπως και οι χώρες καταγωγής τους, οι Αμερικανοί προσέγγισαν πιο διακριτικά την Μικρά Ασία. Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, χτίζοντας σχολεία, μοιράζοντας βιβλία και χαρίζοντας απλόχερα την γνώση από τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, κατέληγαν και πάλι να επιδιώκουν τον προσεταιρισμό των Αρμενίων στην Προτεσταντική Εκκλησία, όπως είχε κάνει και παλιότερα πιο δυναμικά η Καθολική Εκκλησία, δημιουργώντας την Καθολική Εκκλησία των Αρμενίων. Μετά τις πρώτες αποτυχίες, ένα δεύτερο κύμα μισσιοναρίων μετά το 1850 έδωσε ώθηση στην ίδρυση σχολείων, σε συνδυασμό και με τα πιο φιλελεύθερα οθωμανικά διατάγματα της εποχής που άφηναν τέτοια περιθώρια.

Μ. Σέργης: «Για πρώτη φορά Έλληνες φοιτητές μαθαίνουν για την Αρμενική Κοινότητα και Λαογραφία»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, Μανόλης Γ. Σέργης, μιλώντας για «Το Ηρώο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα: σύμβολα και (ανα)νοηματοδοτήσεις τους», άγγιξε ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν οι παριστάμενοι την δέσμευσή του ότι τουλάχιστον όσο θα βρίσκεται στην Θράκη θα ασχολείται με την Αρμενική Λαογραφία. «Λίγες ώρες πριν είχαμε μάθημα Αρμενικής Λαογραφίας με 100 φοιτητές, που για πρώτη φορά ακούν για Αρμενική Κοινότητα και για το 1915. Ήδη έχουμε αρχίσει τις πρώτες εργασίες. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όχι μόνο ότι οι λαοί μας συμβιώνουν τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα, αλλά ούτε για την Αρμενική Γενοκτονία και τα μετά το 1922», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέργης. Παρουσίασε φωτογραφίες της γνωστής ‘’Καμπάνας των Αρμενίων’’, που κατασκευάστηκε το 1979 από τον γλύπτη Βάσο Καπάνταη και βρίσκεται στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ν. Σμύρνη, όπου και άλλα γλυπτά του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Φέροντας στην κορυφή ομοίωμα αρμενικής εκκλησίας και στην μία πλευρά σπαθί με την επιγραφή κάτωθεν «Καμπάνες ηχήστε, ακόμη αντέχουμε», τόνισε ότι προβάλλει την κοινωνική μνήμη, αποτελώντας υλική αποτύπωση της ιστορίας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …