Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στη ΦΕΞ

Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στη ΦΕΞ

0
karnavali-old

Α π ο κ ρ η έ ς – «ς» – «Απουκριές» Γλεντούσαν τα παληά τα χρόνια και ντυνότανε καρναβάλια όλες τις μέρες της Απόκρηας. Τόπος, για τέτοιες συγκεντρώσεις ήταν η τωρινή οδός Ορφέως, που τότε λεγότανε «στου Μόνου το καφενείο».

ΚΑΤΙΝΑΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΕΡΑΜΕΤΗ – Μικρές ιστορίες της Ξάνθης – Λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης – εκδ. ΦΕΞ 2010

Στο πλαίσιο των απόκρεων η ΦΕΞ οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές θεατρικές παραστάσεις και πολλές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους, εργαστήρια κατασκευής μάσκας, παραμύθια παραστάσεις καραγκιόζη κ.λ.π.

Αναλυτικά στο www.fex.org.gr στο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών του Δήμου Ξάνθης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΦΕΞ από 26 Φεβρουαρίου έως και 13 Μαρτίου 2016

Από Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

ώρα 9.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αποκριές στο Μουσείο

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει στο πλαίσιο των εορτών με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στόχος η προσέγγιση της παράδοσης και της ιστορίας μας, με διαφορετική ματιά μέσα σ’ ένα γιορτινό κλίμα. Η αντιμετώπιση της ίδιας ιδέας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και μέσα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης.

Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό.

Στο μουσείο μνημονεύουμε ιστορίες του Αίσωπο (του μαυρομάτη της αρχαιότητας) αλλά και του καραγκιόζη (του μαυρομάτη του νεότερου) του Καΐπς, του Αντουνούδ’ και του Σουκράτς ή καρκάμπιλλους που καθημερινά «έθυε» στο Διόνυσο κι έπαιρνε τους δρόμους του «Ουζούν—σουκακιού» σκουντουφλώντας.

«Ο Καΐπς λίγο πριν απ’ τον πόλεμο του 40 έμεινε, με τους παληούς του γνώριμους, εκεί κάτω, ανάμεσα στα λουλούδια, και τους σταυρούς και τα κάγκελλα, για πάντα. Και πια δεν μπορεί νάρχεται…, για να τους κάμει τα «θελήματα», πού… τον προστάζουν».

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 – 14.30 Γενική είσοδο 2€

Τηλ .25410/25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com http//www.fex.org.gr

Οργάνωση ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

————————- ο ————————-

Από Σάββατο 27 Φεβρουαρίου & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

και ώρα 9.00 στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Γνωριμία με την τοπική ιστορία

Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό.

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.

Οργάνωση ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τρίτη 1 Μαρτίου & ώρα 20.00

στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γυμνάσματα μνήμης Ι

Προβολή της ταινίας & συζήτηση : Καθ’ ημέραν βίος

Οι άνθρωποι βιάζονται: έγνοιες, βιοτικές συνθήκες, όνειρα, συμβιβασμοί – που καιρός να γνωρίσουν τη ζωή τους. Τάσος Λειβαδίτης

Σε μια εποχή κενή νοήματος και σε μια κοινωνία χωρίς ανθρωπιά και μνήμη, η ευαισθησία και η αθωότητα θεωρούνται τρέλα. Κι όμως, στον απάνθρωπο αυτόν κόσμο και μέσα στην κραυγαλέα δυστυχία του, αυτή η τρέλα της υπερχειλίζουσας αθωότητας έχει νόημα και ο τρελός φορέας της μια αποστολή, που δεν είναι άλλη από την επιστροφή της λησμονημένης ανθρωπιάς στον καθ’ ημέραν βίον των ανθρώπων.

Και όταν η αναλγησία των πολλών και η μοναξιά τού στερήσουν τη δυνατότητα να εκπληρώσει την αποστολή του, τότε μόνο η αγκαλιά της θάλασσας μπορεί να του προσφέρει την επιστροφή στην αγκαλιά της μάνας, μια επιστροφή -παρηγορητική συνάντηση μήπως ή φυγή; – που συντελείται στον ανοιχτό ορίζοντα της όσμωσης του ανήσυχου υγρού στοιχείου με το αιθέριο του ουρανού. Δ. Βλάχος

Οργάνωση ΦΕΞ / Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

————————- ο ————————-

Τετάρτη 2 Μαρτίου & ώρα 20.00

στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Βιβλιοπαρουσίαση : Στη Λοχεία της Απουσίας

Η Χαρά Κοσεγιάν επανέρχεται στα λογοτεχνικά πράγματα μετά από 10 χρόνια, με τη Λοχεία της Απουσίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τις Πευκοβελόνες, Τέχνη, Ρόδος, 1998 και ακολούθησαν το Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι, Νέα σύνορα, ΑΑ Λιβάνης, 1999, το Γλυκό με θλιμμένα καρύδια, Κοχλίας (Σαββάλας), 2002 και από τις ίδιες εκδόσεις το 2003 το Ανατέλλει και στην Ντέια. Έκτοτε ασχολήθηκε κυρίως με τον επιστημονικό λόγο, αρθρογραφώντας και δημοσιεύοντας μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.

Στη Λοχεία της Απουσίας ανθολογούνται διηγήματα, μικρά αφηγηματικά κείμενα αλλά και ποιήματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο 2001- 2013. Πρόκειται για τρυφερά, προσωπικά κείμενα που καταχωρούνται είτε ημερολογιακά ως « ταξίδια στον τρικυμισμένο χωροχρόνο», είτε ως πρώτες ποιητικές απόπειρες με θεματικούς κύκλους γύρω από την ποίηση, τη φιλία, το θάνατο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η νουβέλα « Ο Αρμένης», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Οργάνωση ΦΕΞ Αρμενική κοινότητα Ξάνθης

————————- ο ————————-

Τσικνο – Πέμπτη 3 Μαρτίου & ώρα 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Bal denfant με «Γεύσεις» για παιδιά & όχι μόνο – από τη ΦΕΞ & το Εργαστήρι Μαγειρικής

Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα ξεχωριστό, λαχταριστό Bal d’ enfant. Πολύ μουσική και κέφι, αλλά και με φρουτοσαλάτες, κοκτέιλ χυμών και ντιπ λαχανικών που θα ετοιμάσουν με τον σεφ του εργαστηρίου μαγειρικής.

Αποκριάτικες περιπέτειες, πολύχρωμες φιγούρες, μάσκες και μικρά παιδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας περιπετειώδους αποκριάς.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Πέμπτη 3 Μαρτίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας

«Ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου (3 Μαρτίου 1957) και η Αδελφοποίηση Λύσης Κύπρου και Αυξεντίου Ξάνθης »

Ομιλητής Αντιστράτηγος εν. αποστρατεία Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος Υποδιοικητής Δ’Σ. Στρατού

Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».

Οργάνωση ΦΕΞ / ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αποκριάτικος Χορός από το Λύκειο Ελληνίδων

Το Σάββατο στις 9 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης σας προσκαλεί στον επετειακό αποκριάτικο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δεξιώσεων «Απόλλων», στο 4ο χλμ. Ξάνθης – Λάγος, την 5η Μαρτίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 21.00.

Στις 21.30 παρουσιάζουμε αφιέρωμα για τα 40 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και στη συνέχεια χορεύουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…