Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πονεμένη ιστορία το Γεωθερμικό πεδίο Νέας Κεσσάνης διαχρονικά

Πονεμένη ιστορία το Γεωθερμικό πεδίο Νέας Κεσσάνης διαχρονικά

0
Loytra potamia

Επιστολή της π. Προέδρου Χρυσούλας Καρακατσάνη

Έγιναν προσπάθειες, έργα, μελέτες, αλλά η γραφειοκρατία δεν βοήθησε για να γίνει σύγχρονη Λουτρόπολη

Μετά τον πρώην δήμαρχο Δήμου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη που αναφέρθηκε με επιστολή του στα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας του στο Γεωθερμικό πεδίο Νέας Κεσσάνης, υπάρχει και νέα επιστολή. Την φορά αυτή από την πρώην πρόεδρο κυρία Χρυσούλα Καρακατσάνη. Η οποία παρότι απλή Πρόεδρος, προσπάθησε επίσης αρκετά και με ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα της αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών και του Θερμαλισμού.

Αξίζει να διαβάσει κανείς την ενδιαφέρουσα επιστολή της διότι μέσω αυτής γίνονται φανερές όλες οι παθογένειες της διοίκησης και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια.

Η επιστολή

Κύριε Διευθυντά

Πολλές φορές έχετε αναφερθεί στα Λουτρά Ποταμιάς μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, εκφράζοντας την αγωνία και το ενδιαφέρον σας για τη μοίρα του τόπου μας. Αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα και σας συγχαίρω, όμως στο φύλλο της 20ης Φεβρουαρίου, σχολιάζοντας α) την «οικτρή, αποκαρδιωτική έως απωθητική εικόνα των Λουτρών σήμερα», β) τη μη αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου Ποταμιάς για τη θέρμανση σπιτιών των γύρω οικισμών, αποδίδετε – και σωστά – αυτήν την κατάσταση στους Δημάρχους του Δήμου Αβδήρων από το 1996 μέχρι σήμερα!

Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μόνον σας εκθέτω τα εξής:

Κατά τα έτη 1992-1996 υπήρξα Πρόεδρος της τότε κοινότητας Ν. Κεσσάνης, όπου ανήκουν τα Λουτρά Ποταμιάς και το Γεωθερμικό πεδίο.

Α) Τα Λουτρά λειτουργούσαν ως μία κοινοτική επιχείρηση 4 μήνες και μάλιστα προσοδοφόρα, αφού ενισχύαμε μ’ αυτήν τα τότε Γεωθερμικά θερμοκήπια!!! (Αν θυμάμαι καλά πέρα από το προσωπικό είχαμε έσοδα 5-6 εκατομμύρια δραχμές!). Κι επισκέπτες όχι μόνον από τους όμορους νομούς αλλά και ξένους (Γερμανία- Βουλγαρία).

Με τη βοήθεια του τότε Νομάρχη κ. Καπατζόγλου και την επιστημονική στήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων και Κοινοτήτων (όπου είμαστε μέλος), προχωρήσαμε σε εκπόνηση Μελέτης και δημοπράτηση αυτής με Πανελλήνιο Διαγωνισμό για Δημιουργία μιας νέας σύγχρονης Λουτρόπολης (Ιαματικού-Θερμαλιστικού Κέντρου) που θα λειτουργούσε ως τέτοιο Χειμώνα-Καλοκαίρι, με το δώρο της φύσης τα ζεστά και Ιαματικά νερά μας (αποδεδειγμένα ως τέτοια μετά και από Διεθνή Συνέδρια κι όχι μόνον, που έγιναν τότε στη Νέα Κεσσάνη).

Για την εκπόνηση της Μελέτης υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Ν. Ξάνθης εκλέχθηκε η ομάδα του Ξανθιώτη αρχιτέκτονα-πολεοδόμου κ. Ν. Αβραμίδη, που μάλιστα έφεραν και μια εξαιρετική μακέτα της καινούριας Λουτρόπολης, συνετό έργο τέχνης! Έμαθα αργότερα ότι κι αυτή πετάχτηκε στα σκουπίδια μαζί με την κοινότητα – Δήμο με απόφαση Κούβελα- όταν παρανόμως ο Δήμος Νέας Κεσσάνης ( λόγω Λουτρόπολης και βιότοπου Βιστονίδας-παραλιών- ο θεός να τον κάνει!) συγχωνεύτηκε στο Δήμο Αβδήρων, λόγω παράνομης και άδικης εφαρμογής του Καποδίστρια!

Μετά τη δημοπράτηση το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα της Περιφέρειας με 800.000 δρχ. για την εκπόνηση της α΄ φάσης (οι άλλες δύο φάσεις θα ολοκληρωνόταν ή μάλλον το όλο έργο σε 10 χρόνια). Μέχρι τότε ανακαινίστηκαν ο υπάρχουσες Λουτρικές εγκαταστάσεις και χώροι φιλοξενίας.

Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια, αγαπητέ Γ. Διαφωνίδη και τι απέμεινε; Αυτά που επισημαίνεις δυστυχώς στο σχόλιό σου (και σε μένα πόνος στην ψυχή κάθε φορά που το καλοκαίρι ένα μοναδικό δρομολόγιο, των 2.30μ.μ., περνάει απέξω και με πάει στο χωριό μου).

Σίγουρα όμως υπήρξε και όραμα και στόχος και προγραμματισμός και δουλειά πολλή, για ένα σημαντικό έργο ίασης σώματος, ψυχής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας!

Β) Θερμαλισμός: Η Κοινότητα Ν. Κεσσάνης- Σελίνου-Κουτσού- Συδινής και ο δήμος Ξάνθης (επί δημαρχίας του αείμνηστου Φ. Αμοιρίδη και δικής μου θητείας ως Προέδρου-Δημάρχου) κάναμε εταιρεία για τη χρήση του γεωθερμικού νερού. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Δήμων και Κοινοτήτων εκπόνησε Μελέτη (δωρεάν) για τη θέρμανση των ως άνω οικισμών. Δεν γνωρίζω την τύχη της. Ελπίζω να μην πετάχτηκε κι αυτή στα σκουπίδια, μαζί με τη Μελέτη τη Μακέτα της Λουτρόπολης, τη δουλειά αυτήν που την εκπόνησαν, τα χρήματα του Δημοσίου (70.000 δρχ για τη Μελέτη της Λουτρόπολης) και προπαντός μαζί με τα όνειρά μας, τους στόχους, την προσφορά όλων όσοι -θεσμικοί φορείς, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Υπάλληλοι Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (όπου ελπίζω να υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα), Επιστήμονες του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

Γιατί υπήρξαν τέτοιοι! Πριν από όσους αναφέρεις αγαπητέ Γιάννη, εδώ και πάνω από 20 χρόνια! (πώς τα ξέχασες;)

Με εκτίμηση
Χρ. Καρακατσάνη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…