Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πάγωσαν» οι εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης λόγω απεργίας

«Πάγωσαν» οι εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης λόγω απεργίας

0
exetaseis-odigisi

Οι εξεταστές υποψηφίων ζητούν να μην περικοπεί επίδομα που λάμβαναν για τις εκτός ωραρίου ώρες εργασίας

Στο πλευρό τους προς το παρόν οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών, παρά την μεγάλη οικονομική απώλεια – Ταλαιπωρία και αγανάκτηση σε υποψήφιους οδηγούς που χάνουν ευκαιρίες εργασίας

Από τις 7 Μαρτίου δεν διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η λήξη της απεργίας τους. Οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών αντιδρούν στην κατάργηση του ειδικού επιδόματος που λάμβαναν μέχρι τώρα. Από τις αρχές του 2016 επήλθαν περικοπές σε όλα τα επιδόματα του δημόσιου τομέα και αυτό είχε ως επακόλουθο να καταργηθεί και το επίδομα για την εκτός ωραρίου εργασία που προσφέρουν οι εξεταστές, αφού η πρακτική εξέταση των υποψήφιων οδηγών διεξάγεται μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας τους. Το επίδομα αυτό μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στις προθέσεις κυβέρνησης και θεσμών ήταν η πλήρης κατάργησή του, στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Περιφερειών

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας σημειώνεται: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρότι δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είχε προωθήσει για έγκριση, από την κυβερνητική επιτροπή, τροπολογία για την κατ’ αποκοπή αμοιβή για την εκτέλεση του ειδικού έργου των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα και το δίκαιο του αιτήματός μας, δεν έχει, έως τώρα, προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Η Ομοσπονδία μας, σε συντονισμό και με το Σύλλογο Υπαλλήλων Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε καλέσει τα μέλη της να συνεχίσουν να παρέχουν το έργο τους, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Επειδή, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί καμία λύση και από ότι φαίνεται, οι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι διαφορετικές, κηρύσσουμε απεργία-αποχή από το έργο των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, από τις 7-3-2016 και μέχρι να δρομολογηθεί λύση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Δηλώνουμε στους ενδιαφερόμενους πολίτες και στην κοινωνία, ότι το τεράστιο κόστος που θα προκληθεί, δεν είναι ευθύνη δική μας». Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, αναφέρουν ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή μη αμειβόμενης εργασίας.

Απορρίφθηκε η πρώτη τροπολογία και αναμένουν νέα προς ψήφιση

Το «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη του τμήματος Αδειών Οδήγησης, κα Ζωή Κοντογιαννίδου, η οποία μας ενημέρωσε ότι παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον αρμόδιο υπουργό για ψήφιση τροπολογίας που θα εξαιρεί το επίδομα των εξεταστών και η οποία υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, τελικά δεν προχώρησε η ψήφισή της από την Βουλή. Πληροφορίες από την Ομοσπονδία εξεταστών αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του ΓΓ του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου τους εξήγησε την ιδιαιτερότητα του επιδόματος και τις ανάγκες που το επιβάλλουν, αφού λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση των εξετάσεων εντός του ωραρίου εργασίας, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Οι εξεταστές δεν μοιάζουν αισιόδοξοι, αφού η θέση της τρόικας είναι πάγια για τις περικοπές των επιδομάτων. Όπως ανέφερε η κα Κοντογιαννίδου, γίνονται δέκτες πολλών παραπόνων από πολίτες που θέλουν το συντομότερο δυνατόν να λάβουν το δίπλωμα οδήγησης, κυρίως για λόγους επαγγελματικούς. «Μόλις είχαμε καταφέρει να μπούμε σε μια τάξη και να γίνονται συστηματικά οι εξετάσεις, τώρα πάμε πάλι πίσω, αφού έχουν συγκεντρωθεί ήδη εκατοντάδες αιτήσεις υποψηφίων», σημείωσε η ίδια.

Στο πλευρό των εξεταστών οι σχολές οδηγών, παρά την οικονομική ‘’αιμορραγία’’

Εκτός από τους υποψήφιους οδηγούς, άμεσα θιγόμενοι είναι οι εκπαιδευτές υποψηφίων, που ουσιαστικά υπολειτουργούν ήδη από τις 4 Μαρτίου. Εφόσον δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις, δεν μπορούν να προχωρήσουν την πρακτική διδασκαλία των μαθητών και την ολοκλήρωση των μαθημάτων, αφού δεν γνωρίζουν πόσος καιρός θα μεσολαβήσει μέχρι τις επόμενες εξετάσεις. «Φτάσαμε να κάνουμε μάθημα μία φορά την εβδομάδα, ενώ όλα τα έξοδά μας ‘’τρέχουν’’ κανονικά», λέει χαρακτηριστικά ο Συμεών Συμεωνίδης, εκπαιδευτής υποψηφίων, δηλώνοντας ότι προς το παρόν υπάρχει κατανόηση και ανοχή από την πλευρά τους, παρότι υφίστανται μια οικονομική ‘’αιμορραγία’’. «Στηρίζουμε τους εξεταστές, αφού δεν γίνεται να εργάζεσαι χωρίς να αμείβεσαι, αλλά στην περίπτωση των εξεταστών μιλάμε για 100-150 ευρώ τον μήνα, ενώ εμείς χάνουμε χιλιάδες ευρώ», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και το ίδιο το κράτος χάνει τεράστια ποσά από τα παράβολα που δεν καταβάλλονται. Την οργή των υποψηφίων εισπράττουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτές, αφού κάποιοι από αυτούς έχασαν δουλειές λόγω των επαγγελματικών διπλωμάτων που επρόκειτο να πάρουν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…